17 Ağustos 2016 07:25

İsveç Dışişleri Bakanı: Açıklamamın arkasındayım

Anayasa Mahkemesi’nin çocuklara karşı işlenen suçlara yönelik kararını eleştirince AKP'lilerin tepkisiyle karşılaşan Wallström görüşlerinde kararlı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Anayasa Mahkemesi’nin çocuklara karşı işlenen suçlara yönelik kararını Twitter hesabından eleştirdiği için Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın sert eleştirileriyle karşılaşan ve özür dilemesi talep edilen İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Svenska Dagbladet Gazetesine konuştu.  Wallström yaptığı açıklamanın çocuk haklarının korunması ve savunulması ihtiyacına açıklık kazandırmayı amaçladığını ve böylesi bir açıklamayı yapmaktan pişmanlık duymadığını söyledi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) yasada yer alan ”15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağı” hükmünü iptal etme kararının görsel ve yazılı medyada yer almasından sonra İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Twitter hesabından ”Türkiye’de 15 yaşın altındaki çocuklarla cinsel ilişkiye izin veren karar geri alınmalıdır. Çocukların şiddet ve cinsel istismara karşı daha az değil, daha fazla korunmaya ihtiyaçları var” açıklamasını yapmıştı.

TARTIŞMALARIN İYİ BİR ŞEYE YOL AÇTIĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Wallström , Svenska Dagbladet Gazetesine, “Tıpatıp yazdığım gibi dünyanın pek çok yerinde çocukların daha fazla yasal korunmaya ihtiyaçları var. Ve bu tartışmaların iyi bir şeye yol açtığını düşünüyorum. Bu, Anayasa Mahkemesi’nin kararının ne anlama geldiğinin anlaşılmasına neden oldu” şeklinde konuştu. Wallström ayrıca, “Dürüst davrandım ve bu olumlu bir şeye katkıda bulundu. Türkiye’deki örgütler de açıklamaya destek verdi” dedi.

Mahkeme kararını incelediklerini ve açıklamayı yaparken mahkeme kararını kaynak olarak gösterdiğini söyleyen Wallström, Türkiye’nin özür dilemesini istediğinin hatırlatılması üzerine de “Ne için, Çocuk haklarını savunduğum için mi özür dileyeceğim?” şeklinde konuştu.

İsveç ve Türkiye arasında iyi ilişkilerin olduğunu söyleyen Wallström, “Türkiye’yi yüzüstü bırakmayacağız., orada olanları umursuyoruz ve gelişmeleri  özenle izliyoruz” dedi.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Öte yandan Johanna Jensläf adındaki İsveçli bir kadın, Anayasa Mahkemesi kararının küçük yaştaki çocukların cinsel istismara uğrama riskini arttıran kararının önümüzdeki yılın Ocak ayında yürürlüğe gireceğine dikkat çekerek, kararın iptal edilmesi talebiyle imza kampanyası başlattı.

Kararın güçlü bir tepki olduğu takdirde iptal edilmesinin mümkün olduğunu söyleyen Jensläf, herkese açtığı imza kampanyasına katılmaları çağrısı yaptı. İmza kampanyasına bir gün içinde 11 bin 639 kişi katıldı.

ÖNCEKİ HABER

Norveç’te 'peçe yasağı' önerisi

SONRAKİ HABER

Öz’ün kaçmasıyla ilgili 1 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa