16 Ağustos 2016 10:22

Kristal-İş’te muhalefet temizliği

Kristal-İş Sendikasında muhalefette yer alan işçiler kesin ihraç talebiyle sendika disiplin kuruluna sevk edildi.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Kristal-İş Sendikası Genel Merkez Yönetimi, muhalifleri bastırmak için kolları sıvadı. Uzun süredir muhalefette yer alan işçiler kesin ihraç talebiyle sendika disiplin kuruluna sevk edildi. Disiplin Kurulu’na sevk edilen 21 kişi arasında Kristal-İş Mersin Şube Başkanı Ahmet Ergev ve Lüleburgaz Şubesi’nde muhalefetin öncülüğünü yapan İsmail Koç da bulunuyor. 
Yaşananları değerlendiren Kırklareli Şişecam İşçisi İsmail Koç, “Elimize bir yazı geçti. Ana tüzüğümüzün 11’inci maddesine göre ihraç kararı ile disipline sevk edilmişiz. Tüzüğümüzün 11’inci maddesinde yer alan ‘kararlara uymamak, sendikanın aldığı kararları uygulatmamak’ gibi gerekçelerle bu kararın alındığı belirtiliyor” dedi.

‘KARARLARA UYMAYAN ONLAR’

Disipline sevk edilen 21 kişiden hiçbirinin bu maddelere aykırı davranmadığını belirten Koç, “Kristal-İş tarihinde bu bir ilk. Genel Başkanımız Bilal Çetintaş herşeyin ilkini yapıyor sağ olsun” diyerek suçlamaları kabul etmediklerini ifade etti. “Biz sendikamızın aldığı tüm kararları uyguladık, hatta onlardan daha önce uygulamaya başlamışızdır” diyen Koç, şöyle devam etti: “Kararlara uymayan onlar. Geçtiğimiz dönem Toplu İş Sözleme görüşmlerinde sözleşmenin 3 yıllık olup olmaması ile ilgili referandum yaptı. Hayır çıkmasına rağmen 3 yıllık sözleşmeyi imzaladı. Hiçbir şeyimiz demokratik yöntemlerle olmuyor. Her şey atama yoluyla yapılıyor. Biz bu sendikada bugüne kadar böyle bir şey görmedik. Biz 4 yıldır baştemsilci seçimi yapamıyoruz. Genel Başkanımız Bilal Çetintaş kimi uygun görürse ona görev veriyor. Lüleburgaz seçimlerinde usulsüzlük yaptı. Mahkmeye taşıdık. Davamız şuan Yargıtay’da. Süreç devam ediyorken Genel Merkez 24-25 Eylül’de Genel Kurul yapma kararı aldı. Bunun da hukuksuz olduğunu bildikleri için herhalde bizim önümüzü kesmek, muhalifleri temizleyerek bunu bastırma gibi bir niyetleri var. Ama kesinlikle böyle birşeyi kabul etmiyoruz. Kararlara uymayan bizmiyiz yoksa onlar mı?” diye konuştu.

‘DEMOKRATİK BİR SENDİKACILIK İSTİYORUZ’

Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş’a seslenen Koç, “Genel Başkanımızdan şunu istiyoruz. Herşyede referandum yaptığı gibi sadece kendi belirlediği üst kurul delegelerine değil de bütün üyelere sorsun bakalım bu isimleri geçen şahıslar kuruma zarar mı vermiş yarar mı sağlamış bunu hep birlikte öğrenelim. Biz Genel Başkan Bilal Çetintaş’a bugüne kadar hep muhalefet ettik. Demokratik bir yönetim olmamakla eleştiriyoruz. Tamamen bir sarı sendikacılığa gidiyoruz. Sınıf sendikacılığından yanayız biz. Çünkü biz böyle görmedik. Bizim abilerimiz, bizim babalarımız bu sendika için çok mücadele verdi. Biz bu sendikanın herşeyinin seçimle yapılmasını, seçimle gelmesini ve gelirlerimizin, giderlerimizin herşeyin şeffaf olmasını istiyoruz.  Biz bunun için mücadele ediyoruz ve bunu da başaracağız” dedi.

21 KİŞİ İFADEYE ÇAĞIRILDI

Sendikanın kendilerini Perşembe günü ifade için Genel Merkeze çağırdığını aktaran Koç, “Biz de gidip tam olarak neyle suçlandığımızı öğreniriz. İfadelerimizi veririz. Disiplin Kurulumuz bunun kararını verir. Disiplin Kurulu da bunları değerlendirir herhalde. Bir Genel Başkan istiyor diye herşey olacak hali yok. Bir kurul kurulmuş bunun kararını verirler. Verilen karara göre de biz gerekli hukuki işlemleri başlatırız” diye konuştu.
 

ÖNCEKİ HABER

Zaman gazetesi Başyazarı Ali Ünal tutuklandı

SONRAKİ HABER

Özgür Gündem kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...