12 Ağustos 2016 11:25

Tedi işçilerinin direnişine OHAL engeli

Sendikalaşma mücadelesi veren Tedi işçilerinin önüne OHAL engeli çıkarıldı. Fabrika önünde bekleyen işçilere polis saldırdı.

Paylaş

Erman TÜRKMEN
İstanbul

Sendikalaşma mücadelesi veren Tedi işçilerinin önüne OHAL engeli çıkarıldı. Polis, OHAL yasaklarını ileri sürerek işçilerin direniş yerine girmesine engel oldu. İşçiler, Anayasal haklarını kullandıkları için karşı karşıya bırakıldıkları baskıları protesto etti.

İŞÇİLERE SALDIRI

Fabrika önünde bekleyen işçilere polis TOMA, biber gazı ve coplarla saldırdı. Saldırı sırasında Alişan Bicerekli adlı işçi gözaltına alınırken, Ertan Tekin adlı işçi ise polisin coplu saldırısına uğradı. Tekin hastaneye darp raporu almaya gitti. Saldırı sırasında astım hastası olan bir kadın işçi ise fenalaştı. Polis, saldırı sırasında havaya ateş açtı.

Tuzla Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Tedi AŞ işçileri DİSK/Limter-İş Sendikası’nda örgütlenince patron işçi kıyımına gitti. Patron firmanın Tuzla’da bulunan işyerindeki 43 işçiden 27sini, Topkapı’daki diğer işyerinde ise 20 işçiden 3ünü işten çıkarttı. Atılan işçiler ise işyeri önünde kurdukları çadırda direnişe geçti.

Direnişin 10. gününde direniş yerine gitmek isteyen işiler özel güvenlik ve çevik kuvvet polisleri tarafından engellendi. Gerekçe olarak ise OHAL yasakları ve valiliğin emri gösterildi. Bunun üzerine işçiler işyerine 100 metre uzakta bulunan yerde direnişe devam etti. İşçiler, patronun direnişi kırmak için Topkapı’da bulunan işyerinden işçi getirerek içeriden mal çıkarmak istediğini, baskıların da bunun için yapıldığını söyledi.

Uluslararası sözleşmelerden ve Anayasa’dan doğan sendikalaşma haklarının kabul edilmesini istediklerini dile getiren işçiler, işyerinde çalışan işçiler üzerindeki baskılara da son verilmesini istiyor. İşçiler işe geri dönene ve içeride kalan mesai ücretleri ödenene kadar direnişe devam edeceklerini bildirdi.

İŞÇİLER DİRENİŞİ SÜRDÜRECEK

İşçiler direniş yerine alınmamalarını eylem yaparak protesto etti. Eylemde “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Sendika hakkımız engellenemez”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.  İşçiler adına konuşan Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı, patronun OHAL’i kendine dayanak yaparak işçi kıyımını sürdürdüğünü söyledi. İşçileri OHAL’le korkutmak isteyen patronun, son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yenikapı mitinginde yaptığı konuşmayı işçilere göndererek kendilerini tehdit ettiğini anlatan Saygılı, “direnişin 10. gününde çevik kuvvet ordusu ve TOMA’larla direniş alanı kuşatıldı. Çadırımız işgal altına alındı” dedi. Mücadelelerinin süreceğini dile getiren Saygılı, Tedi’ye ait tüm işyeri ve mağazaların eylem alanı haline geleceğini duyurdu.

ÖNCEKİ HABER

AKP'li Aşkale Belediye Başkanı gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

TÜRGEV inşaatı işçileri iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...