10 Mayıs 2012 10:48

Sanatçılar sessizce susmuyor!

İstanbul Şehir Tiyatroları’nda yapılan yönetim ve tüzük değişiklikleri tiyatro sanatçıları tarafından bir kez daha protesto edildi. Tepkilerini dile getirmek için bundan sonra hiç bitmeyen, gece-gündüz oynayacakları bir projeleri olduğunu da duyuran sanatçılar, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde bir araya geld

Sanatçılar sessizce susmuyor!
Paylaş

Beyaz giyinip yakalarına ‘Susmuyoruz’ kokartı takan sanatçılar 18. İstanbul Kültür Sanat Vakfı Tiyatro Festivali ve Genç Tiyatro Günleri öncesi sessiz eylem yaptı.

BIRAKMAYIN TİYATROLARI

Sanatçılara destek için gelen Tiyatro ve Sinema Oyuncusu, Mücap Ofluoğlu’nun yaptığı konuşma sırasında duygusal anlar yaşanırken, hem kendisi hem de tiyatro sanatçıları göz yaşlarını tutamadı. Ofluoğlu, “Ne güzel, ne ağlamaklı, ne mutlu günler yaşadık burada. Bırakmayın bu tiyatroyu. Bu tiyatroya verilen emeğe yazıktır. Ben buraya göz yaşı dökmeye gelmedim, sizi alkışlamaya geldim” şeklinde konuştu.

DEMOKRASİ SUSTURULMAK İSTENİYOR

Tiyatro Sanatçısı Engin Alkan yaptığı konuşmada, “Yönetim ve tüzük değişikliğinin, Özelleştirme düşüncesinin ardında bizim koşullarımızı iyileştirmek değil, çok sesliliği yok etmek, tek tipleştirmek, ötekileştirmek, muhalefeti ve demokrasiyi susturmak vardır. Biz tiyatrocuları susturmak istiyorlar ama susmayacağız” dedi. Konuşmadan sonra tiyatrocular Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben yazdıkları defteri imzaladı. (İstanbul/EVRENSEL)


SUÇLAMALAR ACiLEN iSPAT EDiLSiN

Levent Üzümcü (Oyuncu): Hayatı boyunca hiç tiyatroya gitmemiş olan, bizim oyunlarımızı hiç izlememiş olan insanların kafasında, Başbakanın açıklamaları nedeniyle bir imaj oluşmuş durumda. Bizler devletten aldığı parayı hak etmeyen, yattığı yerden para kazanan insanlar olarak tanımlandık. Yine aynı insanlar tarafından bizler, halka küfreden, halkı aşağılayan, halkın değerlerini hiçe sayan insanlar olarak da tanıtıldık. Bunların acilen ispat edilmesini istiyoruz. Biz nerede, kimi, hangi şartlar altında aşağılamışız? Böyle bir şey mümkün olabilir mi? Biz onca emeğin ardından burada uzaylılar için tiyatro yapmıyoruz, bu ülkenin elitleri için de tiyatro yapmıyoruz. Biz burada bu tiyatro sahnesinde herkes için oynuyoruz.

BAŞBAKANA ULAŞMAK İSTİYORUZ

Mehmet Ali Alabora (Oyuncular Sendikası Başkanı): İmzaladığımız metinle Başbakana ulaşmak istiyoruz. Bu metinde bu kurumların kamu kurumu olduğu ve dünyadaki modellere uygun, hatta onlara bile örnek olabilecek bir biçimde yeniden tasarlanabileceğini söylüyoruz. Bu tiyatro İstanbulluların, Devlet Tiyatroları tüm Türkiye’nin... Bu tiyatrolar sanatçılar için değil insanlar için var. Seyirciler de hep bizimle.

ZİHNİYETE KARŞI İNATLA OYNAMAK GEREKİYOR

Uğur Altuğ (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sahne Sanatları Öğrencisi): Asıl amacın sanatı yok etmek olduğunu düşünüyorum. Mesele sadece Şehir Tiyatroları yönetimine bürokratların atanması değil, yeterli olan bu değil. Söylemin tamamıyla zihniyete karşı olması gerekli. Çünkü başka türlü sanat yapma olanağının kalmayacağını insanlara anlatmak gerekiyor. Ve inatla, inatla oynamak gerekiyor.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’de ‘Devrim yürüyüşü’ne işçiler de katıldı

SONRAKİ HABER

Seyfi Teoman Boğaziçi Üniversitesinden uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...