09 Mayıs 2012 09:34

Mahkeme: Cengiz’e yapılan işkencedir

Karabağlar Polis Karakolunda polislerin dayağına maruz kalan Fevziye Cengiz’in polisler hakkında açtığı dava 12. Asliye Ceza Mahkemesinde bugün görüldü. Mahkeme, olayın işkence olması sebebiyle görevsizlik kararı vererek, davanın Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesini istedi.Fevziye Cengiz’in, 2011 Temmuzunda ailesiyle birlikt

Mahkeme: Cengiz’e yapılan işkencedir
Paylaş

Fevziye Cengiz’in, 2011 Temmuzunda ailesiyle birlikte eğlenmeye gittiği yerde kimliği olmadığı gerekçesiyle gözaltına alındığı ve karakolda polisler tarafından dövülerek cinsel tacize maruz kaldığı iddiasıyla 4 polis memuru hakkında açtığı dava görüldü. İzmir 12. Asliye Ceza Mahkemesinde bugün görülen davada sanıklar Beyit Sezgen, Hakan Yörük, Nevzat Ataseven ve Tekin Doğan hazır bulundu. Fevziye Cengiz’i, aralarında İzmir Barosu yönetim kurulu üyelerinin de bulunduğu 8 avukat savundu.

KAFASINI KENDİSİ YERE VURMUŞ!

Polis memurlarından Beyit Sezgen, Fevziye Cengiz’in kendi kafasını kendisinin yere çarptığını öne sürerek, bu durumu engellemeye çalıştığını ileri sürdü. Hakime verdiği ifadesinde, “Kendi kafasını yere vuruyordu. Ayrıca bize hakaret de ediyordu. Ben de kafasını yere vurmasını engellemeye çalıştım ve hakaret etmemesi için de ağzını kapattım. Çok sinirlenmiştim ve kendime hakim olamayarak sadece bir iki tokat attım” dedi.

Karakol Polis Amiri Sanık Nevzat Ataseven’in verdiği ifadenin ardından Fevziye Cengiz’in avukatları, “İşkence esnasında çekilen kamera kayıtlarında sizin perdeyi kapattığınız görülüyor. Perdeyi niye kapattınız?​” sorusunu yönetti. Ataseven bu soruya, “ Dışarıda kalabalık bir grup vardı. Onlar görmesin ve olay daha fazla büyümesin diye kapattım” diyerek cevap verdi.

SUSTURMAK İÇİN ODAYA SOKTULAR

Sanıkların ifadelerinin ardından mahkeme hakimi, mağdur Fevziye Cengiz’i de dinledi. Cengiz olay gecesini şöyle anlattı: “Eğlence mekanında otururken polisler geldi ve kimlik göstermemi istedi. Benim kimliğim dışarıda arabanın içindeydi. Eşim kimliğimi almaya gitti. Ama beni saçımdan sürükleyerek arabaya bindirdiler. Arabanın içinde de küfür ederek vurmaya devam ettiler. Karakola gelince eşim de polis arabasını takip ederek kimliğimi getirmişti ama hiçbiri kimliği almadı, beni içeri soktular” Karakola gelince dayak yediğini, şikayetçi olduğunu belirterek, “Mavi gömleklilerden yardım istedim. Kimse bana yardım etmedi. Beni susturmak için odaya götürdüler. Saçımı çektiler, tekme, tokat ve yumruk attılar. Kafamı duvarlara vurdular. Ayrıca cinsel tacizde bulundular” dedi.

‘ŞİKAYETÇİ OLURSAN SENİ ÖLDÜRÜRÜZ’

Polislerin sürekli kendisini tehdit ettiğini de belirten Cengiz, “ Bana ‘Eğer şikayetçi olursan, seni öldürürüz. Bak seni dövdük kimse bir şey yapamadı. Gene yapmazlar’ diyerek korkutmak istediler” dedi. Dava sonunda mahkeme hakimi, olayda zor kullanma yetki sınırı aşımı değil, “eziyet ve işkence” olduğu için dava hakkında görevsizlik kararı verdi. Sanıklardan Tekin Doğan hariç Nevzat Ataseven, Beyit Sezgen ve Hakan Yörük’ün davalarının Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesini istedi.

Mahkemeden avukatları ve kızıyla birlikte çıkan Fevziye Cengiz, gazetemize yaptığı açıklamada, “Çok mutluyum. Adalet yerini bulacak inanıyorum. Bugün bu görevsizlik kararı bile beni çok mutlu etti”  diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dicle'de öğrenciler Denizler için yürüdü

SONRAKİ HABER

Yoksulluk üzerimize çullanınca...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...