07 Mayıs 2012 09:40

Almanya Büyükelçilik çalışanları örgütlendi

TEZ-KOOP-İŞ Sendikası, Türkiye’de bir ilke imza atarak yabancı ülke toprağı olarak kabul edilen bir büyükelçilikteki ilk sendikal örgütlenmeyi gerçekleştirdi. Alman Büyükelçiliği ve konsolosluklarında çalışan 200’ün üzerindeki işçiyle örgütlenme çalışması yür&uum

Almanya Büyükelçilik çalışanları örgütlendi
Paylaş

TEZ-KOOP-İŞ Sendikası, Türkiye’de bir ilke imza atarak yabancı ülke toprağı olarak kabul edilen bir büyükelçilikteki ilk sendikal örgütlenmeyi gerçekleştirdi. Alman Büyükelçiliği ve konsolosluklarında çalışan 200’ün üzerindeki işçiyle örgütlenme çalışması yürüten sendika, çalışanların yaklaşık yüzde 70’ini sendika üyesi yaparak toplu iş sözleşmesi yapmak için gerekli çoğunluğu sağladı.
Sendikalar Türkiye’deki iş yerlerinde örgütlenebilmek için bin bir engeli aşmak zorunda kalırken, bu kez farklı bir iş yerinde çalışanları sendikalı yapmayı başardı.
Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop-İş), örgütlü olduğu iş yerleri arasına yeni bir iş yerini ekledi. Alman Büyükelçiliği ve konsolosluklarında çalışan 200’ün üzerindeki işçiyle örgütlenme çalışması yürüten sendikanın, çalışanların yaklaşık yüzde 70’ini sendika üyesi yaparak toplu iş sözleşmesi yapmak için gerekli çoğunluğu sağladığı belirtiliyor.

BÜYÜKELÇİLİKTE İLK

Örgütlenme sürecinde adeta diplomatik bir çalışma yürüten, bir nevi uluslararası bir çalışmaya imza atan Tez-Koop-İş Sendikası, Almanya ve Türkiye Dışişleri bakanlıkları ile yazışmalar yaparak, çalışanların Türkiye’deki bir sendikaya üye olmalarının önünde bir engel bulunmadığını tescil ettirdi. Bakanlıklarla yapılan yazışmalar sonunda, çalışanların 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında bulundukları ve Uluslararası Çalışma Örgütü sözleşmeleri doğrultusunda örgütlenme hakkını kullanabilmeleri konusundaki tüm soru işaretleri ortadan kaldırılmış oldu.
Bu örgütlenmenin en çarpıcı yanı ise Türkiye’de yabancı ülke toprağı olarak kabul edilen bir büyükelçilikteki ilk sendikal örgütlenme olması.
Tez-Koop-İş Sendikası Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, yaptığı açıklamada, Almanya Büyükelçiliği ve Antalya, İzmir, İstanbul konsolosluklarında yürüttükleri örgütlenme çalışmasıyla 1 ay gibi bir sürede önemli bir başarı sağladıklarını ve bugüne kadar sendikal örgütlenme deneyimi yaşanmamış yepyeni bir alanda bunu gerçekleştirdiklerini söyledi.  
Başlangıçta çok zor ve engellerle dolu görünen bir işi başarmanın mutluluğunu yaşarken bir yandan da iç mevzuatın yarattığı sorunlarla boğuştuklarına işaret eden Bozkurt, yaklaşık 3 aydır yetki tespiti beklediklerini belirtti.
Bozkurt, “Tabiri caizse okyanusu geçip derede boğulmuş durumdayız. Benzer durumdaki iş yerlerinde çalışanların gözü kulağı burada yaşanacak gelişme ve sağlanacak başarıda. Bu nedenle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışanların yaklaşık yüzde 70’ini örgütlediğimiz bir iş yerinde toplu sözleşme görüşmeleri için gerekli yetki belgesini bir an önce vermesini bekliyoruz” dedi.
(Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Açlık sınırı bin lirayı aştı

SONRAKİ HABER

Türkiye, cari açıkta dünya ikincisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa