Hep birlikte, ‘ayıramazsınız, yaşasın işçilerin birliği’ dedik
İSB VE DİRENİŞLER BİZİ BİRLEŞTİRİYORDU
Konfederasyonumuzun İzmir’de ayrı 1 Mayıs kutlama girişimine karşı Türk-İş içinde Sendikal Güç Birliği şubelerinin karşı çıkması etkili olmuştur, ama iki yıldır DİSK’e, KESK’e, Türk-İş’e bağlı şubeler olarak İzmir Sendikalar Birliğinde zaten birlikte hareket ediyoruz. İki yıldır birçok ortak işe imza attık. İzmir’de 1 Mayıs’ı bölme girişiminin boşa çıkartılmasında İSB’nin varlığı ve İzmir’deki uzun süreli direnişlerin etkisi büyük olmuştur. İSB ve direnişler zaten mücadelenin ortaklaşmasını sağlıyordu. 1 Mayıs’ı da birleştirdiğine inanıyorum.
SGBP’NUN AYRIŞTIRICI OLMADIĞI GÖRÜLDÜ
ürk-İş pankartını en önde yürüyen direnişçi Savranoğlu deri işçileri taşıdı. Biz SGBP olarak Türk-İş’te de ayrışmadan yana olmadığımızı Türk-İş’in kendi örgütümüz olduğunu mücadeleci bir Türk-İş için birlikte hareket ettiğimizi anlatıyorduk. Bu Gündoğdu Meydanı’na yansıdı. En önde bizim üyelerimiz Türk-İş pankartını ve “Ayıramazsınız, yaşasın işçilerin birliği” pankartını taşıdı. DİSK ile iki ayrı koldan aynı anda alana geldik ve yan yana omuz omuza alana aynı sloganlarla girdik. Önceki 1 Mayıs’ların aksine slogan yarışı, bayrak yarışı konfederasyon yarışı değil birlikte talepler haykırıldı. Bu da konfederasyonların bölme oyununa karşı yanıttı. Bosch’taki gelişmeleri düşünerek Türk Metal ve Birleşik Metal yan yana gelirse tartışma çıkar mı diye başka sendikalar araya girdi ama eminim yan yana olsalar da hiçbir sorun yaşanmayacaktı. Her kortejde konfederasyonların 1 Mayıs’ı bölme girişimini boşa çıkarmanın birlik duygusu vardı. Gündoğdu’da Deri-İş’ten Genel-İş’e, Türk Metal’den Birleşik Metal’e, Eğitim Sen’den, SES’e, BES’e mühendislerden, tabiplere eczacılara ortak bir ses yükseldi. Birlikte, işsizliğe, yoksulluğa, haksızlığa karşı hep bir ağızdan haykırıldı.
SERMAYENİN SALDIRILARINA KARŞI BİRLEŞTİK
İddia edildiği gibi alanda sadece AKP’ye değil bütün sermaye politikalarına karşı tutum alındı. Yalnızca işçilerin çalışma yaşamı ve sendikal hakları dile gelmedi. İşçi ve emekçiler, Savranoğlu işçilerinin, “Savranoğlu ve Rodeo kirletiyor yetkililer seyrediyor” pankartı ve Petrol-İş Aliağa şubesinin, termik santrale karşı sloganları ile çevre ve yaşam savunusunu sahiplenirken, tiyatro kostümüyle, gitarıyla pankartıyla alana gelen sanatçıların talepleri de sahiplenildi. Yine işçiler tutuklu sendikacıların yanı sıra üniversite öğrencileri ve gazeteciler ve herkes için adalet istediler. Hep birlikte “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı atıldı. Kitle katılımı bakımından şimdiye kadar İzmir’de kutlanan en kitlesel 1 Mayıs’tı. İzmir’de sadece alan konusunda bir birlik sağlanmadı diğer 1 Mayıs’larda sağlanmamış birlikler sağlandı. Ortak 1 Mayıs metni hazırlanabilmiş ve altına birlikte imza atılmıştı. Kürsü yarışı da olmamıştı ve ortak metni direnişteki Savranoğlu ve Billur Tuz işçiler adına bir işçi kardeşimizin okuması konusunda da anlaşılmıştı. Yani ayrıştırma girişimi bizi daha fazla birleştirdi.
Yalnızca sendikalar değil siyasi partiler, dernekler, gençlik örgütleri herkes birlik meselesinde daha duyarlıydı. İzmir’deki bu birliktelikte emeği geçen herkese teşekkür ediyor herkesi kutluyorum.
*Deri-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı
Evrensel'i Takip Et