05 Mayıs 2012 12:26

‘Fedakarlık hep bizden isteniyor’

Togo Ayakkabı fabrikasında çalışırken, Deri-İş’te örgütlendikleri için kapı önüne konan Togo işçilerinin işyeri önündeki direnişinin bugün 7. günü. Çalışma şartlarının ağırlığından,  pahalı ayakkabı ürettikleri halde aldıkları ücretlerle geçinemedikleri için sendi

‘Fedakarlık hep bizden isteniyor’
Paylaş
Selmane Ertekin / Abidin Çınar

Biri kadın 9 işçi ile önce izne çıkarılan, ardından işten atılan 26 işçi toplam 35 işçinin Togo işyeri önündeki direnişleri sürüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına birkaç yüz metre uzaklıktaki işyerinde haksız yere işten atma ve sendikalaşma engeli sürerken, işçiler haklarını alana kadar mücadelede kararlılar.

SENDİKALI OLANA KADAR DEVAM

Sendikalı olmanın anayasal bir hak olduğunu belirten işçiler, sendikalı olarak işlerine başlayıncaya kadar direnişlerine devam edeceklerini söylediler.

Cengiz Karagöz, 27 yıldır Togo’da çalıştığını belirterek, “Bu bir yıldırma politikasıdır. Biz haklıyız, asla yılgınlık göstermeyeceğiz. Sendikalı olarak işimize dönüp çalışmaya başlayana kadar direnişimize devam edeceğiz” dedi.

‘İŞ NEREYE GİDERSE, ORAYA KADAR DİRENİŞ’

Çalışma şartları ve sorunlarını defalarca yönetime ilettiklerini, ancak hiçbir çözüm gelmeyince, çözümü sendikalaşmakta bulduklarını dile getiren Karagöz, “Deri-İş’e üye olduk. Sonrasında da bunları yaşıyoruz. Sendikamızla birlikte, iş nereye kadar giderse, oraya kadar gideceğiz. Amacımız haklarımızla birlikte çalışmak” diye konuştu.

17 yıldan beri Togo’da çalışan Erdal Mahir de, “Maşlarımız düşük, bütün sosyal haklarımız ellimizden alındı. İlk girdiğimizde servisimiz dahil, bütün sosyal haklarımız veriliyordu. Fakat zamanla bunlar ellimizden alındı. Şimdi de işten attılar. Ama biz bütün haklarımızı alana kadar buradayız” dedi.

750 LİRA ÜCRETE, SABAH 8, AKŞAM 8

8 yıllık Togo İşçisi Abdullah Çelik ise 750 lira ücret aldığını belirterek, mücadeleye başlamadan önce ailesiyle durumu paylaştığını söyledi. Başta ailesi ve diğer destekçilere teşekkür eden Çelik, “Hakkımızı alana kadar buradayız. Haklıyız, haklıyız” diye konuştu.

18 yaşından beri Togo’da çalıştığını ve 17 yıllık işçi olduğunu belirten Yalçın Şimşek de “Sabah 8, akşam 8. Çalışma saatleri içinde tuvalete gitmek bile yasak, tuvaletlerin önüne güvenlik konuldu” diyerek çalışma şartlarını anlattı. Evine, işten çıkartıldığına dair yazı gönderildiğini ve yazıda, “Bundan sonra üretim yapmayacağım, fason çalışacağım” ifadesinin de yer aldığını hatırlattı. Şimşek, “Bizden fedakarlık bekleyen işverene, çocuğuma süt alamıyorum. Artık bu fedakarlığa dayanamayacağım” dediğinde işverenin kendisine kapıyı göstererek, “Bana mı sordun çocuk yaparken?​” dediğini aktardı. Şimşek de diğer işçiler gibi  sendikal haklarıyla birlikte bu fabrikada çalışmak istediğini ve hakkını alana kadar mücadelede kararlı olduğunu söyledi.

TEK KADIN İŞÇİ

15 yıllık Togo İşçisi Semiha Yılmaz da Togo’da çalışan tek kadın olduğunu söyledi. “Maaşlarımıza zam için arkadaşlarımla işverenin karşısına çıktık, taleplerimizi dile getirdik. Fakat bizi dinleyen olmadı. Biz de arkadaşlarımızla Deri-İş’e üye olduk. Sendikalı olduğumuz için de kapı önüne konduk” diyen Yılmaz, direnişlerine gelen desteklere de teşekkür etmeyi ihmal etmedi. Yılmaz “Kazanacağız ve ben yine her zamanki gibi temizliğimi de yapacağım, sekreterliğimi de” dedi.

‘KORNALARLA DESTEK VERİYORLAR’

16 yıldır Toga’da çalışan Şentürk Çoban da, “Yoldan geçen arabalar kornalarını çalarak bize destek olduklarını gösteriyorlar” dedi. Sendikalı olarak işe dönünceye kadar mücadelede kararlı olduklarını belirten Çoban da desteklerden memnuniyetini dile getirdi.

6 yıla yakındır Togo’da aşçılık yapan Özgür Yılan da, üretimi durdurup, artık yemek çıkartmayacağını söylediğinde işten atıldığını anlattı. “O zaman arkadaşlarımız daha çalışıyordu” diyen Yılan, daha sonra sendikalı oldukları için işten çıkartıldıklarını söyledi. Yılan da kararlı, “İşimize geri dönene kadar buradayız, kararlıyız, haklıyız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kazdağları her şeyiyle korunmalı

SONRAKİ HABER

İŞKUR iş buldu 8 ay sonra işten atıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...