04 Mayıs 2012 04:43

Deniz Feneri eski savcıları bugün hakim karşısında

Deniz Feneri soruşturmasından el çektirilen Ankara Cumhuriyet Savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz bugün hakim karşısına çıkıyor. Savcılar, Yargıtay 11. Ceza Dairesinde, görevde yetkiyi kötüye kullanma suçundan yargılanacak.Türkaslan, Yaren ve Tamöz’ün haklarında soruşturma aç

Deniz Feneri eski savcıları bugün hakim karşısında
Paylaş

Türkaslan, Yaren ve Tamöz’ün haklarında soruşturma açılmasına sebep olan şey ise Almanya’da “Yüzyılın soygun hareketi” olarak adlandırılan Deniz Feneri e.V. Derneğinin Türkiye bağlantılarının araştırıldığı soruşturma.

Savcılar hakkında önce HSYK tarafından soruşturma başlatıldı, ardından da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla görevlerinden alındı. Ardından Sincan Savcılığı, üç savcı hakkında iddianameyi hazırladı.

AĞIR SUÇLAMALAR

İddianamede, Savcı Türkaslan’ın “Resmi belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanmak” suçlarından 11 yıla, Savcılar Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz’ün de “görevi kötüye kullanmak” suçundan 3’er yıla kadar hapsi istendi. İddianamede, üç savcının ayrıca kamu görevinden de men edilmesi talep edildi. Sincan Savcılığı’nın hazırladığı iddianame Yargıtay 11. Ceza Dairesine geldi. Daire, yaptığı değerlendirmede iddianameyi kabul etti. (ANKARA)


BU SÜRECE NASIL GELİNDİ

* Savcı Türkaslan, Deniz Feneri soruşturmasında Eski RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’ın da aralarında bulunduğu şüphelilerin malvarlıklarına el konulmasını istedi. Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi, 1 Haziran 2009’da bu talebi kabul etti. Türkaslan, karardaki şirket taşınmazlarıyla ilgili bölümü yapılacak bir işlem olmadığı gerekçesiyle kapatarak, tapu müdürlüğüne gönderdi. Türkaslan’ın bu işleminin ardından soruşturmaya Yaren ve Tamöz de dahil edildi.

HSYK’YE ŞİKAYET EDİLDİLER

* Akman ve Karaman’ın avukatları, karara savcılık nezdinde itiraz etti, üç savcı itirazı reddetti. Mahkemenin el koyma kararına sadece savcılıkta itiraz eden Akman ve Karaman’ın avukatları müvekkillerinin tutuklanmasının ardından üç savcıyı HSYK’ye şikayet etti. Avukatlar mahkeme kararına itiraz etmemelerine rağmen HSYK’ye yaptıkları şikayet dilekçesinin ekine de mahkemeye itiraz etmiş gibi düzenledikleri dilekçeyi ekledi.

* HSYK, üç savcı hakkında soruşturma başlattı. Ankara Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş de savcıları soruşturmadan aldı. HSYK, müfettiş raporu doğrultusunda üç savcı hakkında kovuşturma izni verdi. Böylece Deniz Feneri soruşturmasındaki usulsüzlükleri araştıran savcıların kendileri suçlamalarla karşı karşıya kalmış oldu.

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay Başkanı Kaynak için veda töreni

SONRAKİ HABER

Rusya: Gerekirse kalkanı vururuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...