Taleplerin karşılanması için istifa etmek mi gerekiyor?
Son yıllarda metal işçisinin içinde bulunduğu hoşnutsuzluk, güvensizlik metal işçisini sendikasını yeniden sorgulamasına ve böyle bir değişimin gerekli olduğu kararına vardırmıştır. Aslında bu değişimin öncüsü de Türk Metal yöneticileridir. Tek renk ve tek ses isteyen Türk Metal yöneticileri eleştirilere, farklı seslere tahammül edememiş, sindirerek ve korku imparatorluğu kurarak bugünlerin bir anlamda örgütleyicisi olmuşlardır.
Böyle bir dönemde 2012-2014 yıllarını kapsayacak toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlayacak. Bu dönem hiç olmadığı kadar metal işçileri daha yakından takip edecekler. Ve eğer Türk Metal Sendikası üye işçilerin isteklerine cevap vermezse Bosch gibi nice fabrikayla karşılaşacaklar. AKP Hükümetinin, işçinin, emekçinin, her alanda yaşamını kısıtladığı yoksulluğun giderek yükseldiği, patronların her geçen gün zenginleştiği bugünlerde, metal işçisinden fedakarlık söylemleriyle sessiz kalması beklenemez.
Türk Metal Sendikasına ait İnternet sitesinden öğrendiğimiz kadarıyla sendikamızın genel başkanı Pevrul Kavlak günlerini Bursa’da Bosch işçisiyle geçirecek, sorunları çözülesiye kadar orada olacakmış! Ya diğer fabrikalar, diğer fabrikalarda çalışan Türk Metal üyesi işçilerin sorunları ne olacak? Soruları nasıl cevaplanacak? Bu sorulardan ve sorunlardan bir kaçını şöyle sıralayabiliriz.
·Sendika temsilci seçimi işçilerin hakkıysa bir fabrika toptan istifa ettikten sonra mı yapılır?
·Türk Metal Sendikasının Bosch işçilerine dağıttığı bildiri neden diğer fabrikalara dağıtılmıyor? Bu hakların diğer üye işçilere verilmesi için istifa etmeleri mi gerekiyor?
·Türk Metal Sendikası yüzde 10’u geçen yüzde 20’ye yaklaşan bir zammı en son hangi tarihte almıştır?
·Türk Metal Sendikası toplu iş sözleşmelerinde grev hakkını ne zaman kullanmıştır?
·Bir TİS süreci kapalı kapılar ardında sonlandırılıyorsa bu nasıl demokrasi ve mücadeleci sendikacılıktır?
·Pevrul Kavlak şimdiye kadar hangi fabrikada 24 saat bulundu?
·Bu sözleşmede hangi rakama imza atmayı düşünüyorsunuz?
Fabrikalarda konuşulan ve sorulanlardan bir kaçını buraya yazdık. Sorular çoğaltılabilir.
Sorunların metal sektöründe biriktiğini görmek gerek. Birçoğumuz için bu TİS bir dönüm noktası olacak. Örgütlülüğümüzü, birlikteliğimizi, sınıf yararına kullanmak sizin elinizde. Ve ayrıca!
Demokrasiden bahsederken bir partinin (EMEP) dağıttığı bildirilere (sizlerin emrinizle) müdahale ediliyor. TİS sürecinde olması gereken birlik beraberlik ve son zamların geri alınmasını talep eden bildiriye temsilciler saldırıyor. İşçilerin tepkisi ise “Bırakın dağıtsınlar, neden korkuyorsunuz?”, “Doğru söylüyorlar biz bir şey yapmıyoruz. Mücadeleyi her alanda yükseltiyorlar, her yerdeler ve biz engel oluyoruz” diye tepkilerini dile getiriyorlar. Yaptıklarınızdan ve kendinizden korktuğunuz için mi engelliyorsunuz? Demokrasiden dem vururken bunların olmasına müsaade etmeyin. Çünkü hoş karşılanmıyor!
Kıdem tazminatı hakkının gaspını önlemek için,
Zamlara dur diyebilmek için,
Taşeronlaşmaya hayır diyebilmek için,
Ülkenin karanlığa sürüklenmesinin önlenebilmesi için,
Mücadeleyi yükseltebilmek için tüm metal işçilerini ve işçileri 1 Mayıs “Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü”nde alanlarda olmaya çağırıyoruz.
Evrensel'i Takip Et