23 Mayıs 2016 17:56

‘Bize ‘Ölün, tecavüze uğrayın, ama boşanmayın’ deniyor!’

Kocaeli Ekmek Ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, yapmış olduğu açıklama ile Boşanma Komisyununun raporuna tepki gösterdi.

Paylaş

Yenikent Venüs İş Merkezi’nde bulunan dernek binasında açıklama yapan Ekmek Ve Gül Kadın Dayanışma Derneği üyeleri, “Kadınlara reva görülen kölelik düzenini, çocuklara reva görülen tecavüz düzenini reddediyoruz” dedi.

'EL ELE VERMEK ZORUNDAYIZ!'

Dernek üyesi kadınlar adına açıklamayı okuyan Gözde Meydan, Meclisin bu kez kadınların ve çocukların kazanılmış tüm haklarına göz diktiğini ifade etti. Kadınların ve çocukların şimdi daha çok tehlikede olacağını belirten Meydan, “Biz kadınlar, boşanmak istediği için evde, sokak ortasında, iş yerinde katledilen kızkardeşlerimizi unutmayız! Biz kadınlar, istismar edilen çocukların istismarcılarla evlendirilmelerine göz yummayız! Biz kadınlar çocuk yaşta evliliklerin devlet eliyle meşrulaştırılmasına, yaygınlaştırılmasına izin vermeyiz! Biz kadınlar, ‘yerli ve milli kadın hakları’ diye diye en küçük haklarımızın bile elimizden alınıyor gerçeği karşısında susmayız!Bütün bu saldırılar karşısında eşitlik talebimizden vazgeçmiyoruz! Bizi erkeğin kölesi haline getirdiğini ailelere mahkum edilmeyi reddediyoruz! Dişimizle, tırnağımızla kazandığımız tek bir hakkın bile gasp edilmesine izin vermiyoruz!Biz kadınlar yan yana geldiğimizde neler başarabildiğimizi biliyoruz. Kadın cinayetlerine karşı yaptığımız yürüyüşleri, 8 Mart mitinglerimizi, kürtaj yasağını nasıl engellediğimizi hatırlayalım birlikte. Şimdi ise evde, işyerinde mahallede daha çok yan yana omuz omuza olmanın zamanıdır. Her alanda eşitlik için,  şiddetsiz ve sömürüsüz bir yaşam, çocuklarımızın geleceği ve mutluluğu için el ele vermek zorundayız” dedi. 

“Bu önerilerin her biri, bu ülkede kadın hareketinin yıllardır mücadele ederek, bedeller de ödeyerek kazandığı hakların ortadan kaldırılması önerisidir. Biz kadınların yetersiz bulduğu yasalar, şimdi daha da budanmak isteniyor. Bize ‘Ölün, şiddet görün, tecavüze uğrayın, ama boşanmayın’ deniyor.Bir çocuğun yaşadığı travmanı üzerine aile kurmanın resmiyetle dayatılması, sosyolojik olarak toplum düzenini tehlikeye sokuyor” diyen Meydan, daha sonra rapordaki önerilerin neler getirdiğini şöyle sıralayarak açıklamayı noktaladı: 

RAPORDAKİ ÖNERİLER NE GETİRİYOR? 

* Çocuklar, kendisini istismar eden / tecavüz edenle evlendirilecek!

* Çocuk evlilikleri teşvik edilecek!

* Hadım uygulaması hayata geçirilecek! İdam, linç, koğuş infazı, hadım, kısas gibi bireysel ve toplumsal öç alma mekanizmaları meşrulaştırılacak!

* Şiddete uğrayan kadınlar, boşanmak isteyen kadınlar uzlaştırılacak! 

* Şiddete maruz kalan kadınlara karakolların kapıları kapatılacak!

* Şiddete karşı istenecek koruma kararları için kadınların delil veya belge sunması zorunlu olacak!

* Kadınların korunmaları için verilecek tedbir süreleri kuşa çevrilecek!

* Aile hukukuyla ilgili tüm duruşmalar gizli yapılacak, kadınların dayanışma için birarada olması engellenecek!

* Aile danışmanlığına din adamları ve Ensar Vakfı gibi dernek ve vakıflar el atacak, kadınlar aile içinde yaşadıkları sorunları “kader” diye görsünler diye bu aile danışmanlıkları “ikna odalarına” dönüştürülecek!

* Boşanmak isteyen erkeklerin eşlerine karşı her türlü yükümlülükleri ortadan kaldırılacak. Erkeklerin boşanabilmeleri için her türlü kolaylık sağlanırken, kadınların nafaka hakkı kısıtlanacak! Kadınlar boşanmak için iki kere düşünmek zorunda bırakılacak!

* Boşandıktan sonra  yapılacak mal paylaşımında kadınların dava açma süreleri kısaltılacak! 
Eşin ölümünde, kadının miras hakkında kısıtlamalar yapılacak!

* Aileye yönelik psikolojik rehberlik ve danışmanlık hizmetinin esası “dini değerler” olacak!
 

ÖNCEKİ HABER

Karaman’ı sarı mekap giydiği için öldürmüşler

SONRAKİ HABER

Kayapalılar çöp tesisine karşı Büyükşehir önünde eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...