15 Mayıs 2016 11:49

Dünyayı besliyorlar ama karınları aç!

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal “Dünyayı besleyen, ama kendi karınları aç olan cefakâr çiftçilerin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum” dedi.

Paylaş

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla basın açıklaması yapan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Dünyayı besleyen, ama kendi karınları aç olan cefakâr çiftçilerin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum” dedi.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılı sonundan beri emek karşıtı, üretim karşıtı, ithalata dayalı yanlış tarım politikalar uyguladığını belirten Sarıbal, “Tarım politikaları ile küçük çiftçileri korumak ve geliştirmek yerine büyük ve orta çiftçiler destekleniyor. Küçük üreticilik yok olurken, yerini büyük ölçekli işletmelere ve tarım şirketlerine dayalı bir yapı alıyor” şeklinde konuştu. 

Tarım-gıda sisteminin giderek uluslararası sermayenin çıkarları doğrultusunda şekillendirilmekte ve ülkemizin gıda egemenliğinin çokuluslu şirketlerin güdümüne girmekte olduğunu ifade eden Sarıbal, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “AKP iktidarında köylerin tüzel kişilikleri yok edilerek mahalleye dönüştürülmüş; köyler, otlak ve meralar piyasaya açılmış, tarım toprakları yağmalanmıştır. Çiftçilerimizin kullandığı gübre, mazot, yem gibi temel girdilerin fiyatlarındaki artışlar, ürün fiyatlarındaki artışların çok üstünde gerçekleşmiştir. Girdi fiyatları dört katına çıkarken, ürün fiyatları ancak iki-üç katına çıkabilmiştir.”

AKP’DEN CEVABI BELLİ SORU

AKP’li Tarım Bakanının, ‘Ne oldu bizim köylerimize; niye biz güzel meralarımızı terk ettik?’ diye sorduğunu hatırlatan Sarıbal, “Cevabını biz verelim; uygulanan yanlış tarım politikaları yüzünden tarım giderek çiftçimizin geçimini sağlayabilecek bir ekonomik faaliyet olmaktan çıktığı için çiftçimiz tarımdan kopmuş; köyler, tarlalar, meralar boş kalmıştır” dedi.  

Türkiye’nin tarımdaki mevcut potansiyelini değerlendiremediğini, çiftçisini desteklemediğini, yeterince üretemediğini, insanını doğru ve dengeli şekilde besleyemediğini, ihracatını artıramadığını, ithalatını düşüremediğini belirten Sarıbal çözüm olak şunları sıraladı: “Üretim maliyetleri düşürülmeli; destekleme araçları doğru ve amaca uygun olarak kullanılmalı; üretim planlaması yapılmalı; emekten, çiftçiden, üretimden yana istikrarlı politikalar uygulanmalı.” 

HÜKÜMETİN 13 YILLIK TARIM VE HAYVANCILIK KARNESİ

Eski vekil Mustafa Moroğlu, 13 yıllık AKP hükümetlerinin karnesini çıkardı:  

* Çiftçi köyden kente göç ediyor. Üretim bitti, ithalat patladı.
* Tarım ve hayvancılık yapan çiftçiler yoksullaştı.
* Yerli tohum güvenliği kalmadı. 
* Kontrolsüzce ithal edilen etler, GDO’lu ürünler sofralarımızda
* Tarımdaki dağıtım, pazarlama ve ar-ge yabancı tekellere geçti.
* Canlı hayvan ithalatı rant ve yolsuzluk kapısı haline getirildi
* Tarım arazileri, meralar ve yaylaklar imara açıldı.
* Çiftçi ürününü maliyetine bile satamazken, tüketiciler gıda için yüksek bedeller ödemek zorunda kaldı.
* Tarım alanındaki KİT’ler özelleştirildi, kapatıldı. 
* KİT’lerin boşalttığı alanlar yerli ve yabancı tekeller doldurdu.
* Tarım ülkesi Türkiye, buğday’dan samana kadar tüm tarım ürünlerini ithal eder hale geldi.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tehdit eden polise takipsizlik, avukata dava!

SONRAKİ HABER

Tarlada kalan soğan hayvan yemi oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...