15 Mayıs 2016 11:15

‘Antigone: İlk kadın direniş örneği’

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Komisyonu, “Antigone izinde direniş ve kadın” söyleşisi gerçekleştirdi.

Paylaş

Mimarlar Odası Ankara Merkez binasında yapılan söyleşide Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi (DTCF) Tiyatro Bölümü öğretim üyesi Süreyya Karacabey ve ODTÜ Siyaset Bilimi Kamu Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Derya Koca sunumları ile katkı sundu.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi (DTCF) Tiyatro Bölümü öğretim elemanı Süreyya Karacabey, “Antigone, Sophokles'in en büyük trajedilerinden biridir. Bugün söyleşi konumuzu oluşturmasının sebebi Antigone'un eril güce başkaldırması ve dünya edebiyatının ilk direniş örneği olarak kabul edilmesidir” dedi. Karacabey, Antigone'un devlet mekanizmasını mitten  çıkararak bugüne taşıdığını ve sorguladığını belirtirken, haklılık ve haksızlık konusuna ilişkin özdeşlik kurduğunu ifade etti. 

'ORTAK ACILAR DUYUMSANDIĞINDA ANTİGONLAR ORTAYA ÇIKACAK'

Antigone'un devletin karşısına tek başına çıktığını aktaran Karacabey, “Antigone, politik olanın niteliğini sorgular. Kendi zamanında politik bilinci ve eril yapıyı devletin yasalarını kırarak sorguluyor ve bu mutlak aklı devlet yapısının içerisinde bir boşluk oluşturarak yapısızlaştırıyor. Böylece politikanın ötesini düşündürecek bir yol açıyor” diye konuştu. Karacabey, devleti temsil eden kral Kreon'un devlet savunusundaki devlet ve yurttaşlık kavramı üzerinden cezalandırılan Antigone'un “Kim bilebilir ki bu yaptıklarınızın haklı olduğunu” cevabını ahlak üstü olarak yorumladı. Antigone tragedyasında sistem tarafından yüceltilen ölülerin ve kendisi gibi düşünmeden ölen insanların ölülerinin bile ayrıldığına dikkat çeken Karacabey, “Günümüzde asker çocuğunu kaybetmiş annelerle, 'terörist' diye nitelendirilen çocuğun annesi birbirinin acısını  duyumsadığında Antigonlar ortaya çıkacaktır ve ölüler özgürleştiğinde tarih de özgürleşip akmaya başlayacak” diye belirtti. 

KADININ KONUMU YENİDEN İŞLENİYOR

ODTÜ Siyaset Bilimi Kamu Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Derya Koca, “Kral Kreon  ve krala karşı çıkan Antigone'un bugünkü halini farklı formlarda görebiliriz. Ortadoğu'nun içinde bulunduğu durumda kadın ve direniş çok çetrefilli tarihsel kazanımları ve geri çekilişleri ile dolu. Kadının konumu yeniden işleniyor. Bugün kadınlar, AKP'nin muhafazakar ve neoliberal  politikalarının en kolay halkası olarak devlet aklıyla emek ve piyasa içerisinde konumlandırılıyor”dedi. “Toplumsal ve sınıfsal mücadelede kadın ne kadar rol alırsa o kadar özgürleşecektir” diyen Kara, “Bu kadar baskıcı yapıya karşı duran ve mücadele eden Cumartesi Anneleri’nde, 10 Ekim Ankara Katliamı’ndan sonra 11 Ekim'de alana çıkan annelerde, Suruç Anneleri’nde, Gezi Anneleri’nde Antigone'u görebiliriz” diye konuştu.

ANTİGONE KİMDİR?

Antigone eski Yunan Mitolojisinde Thebai Kralı Oidipus'un  kızı ve Sophokles'in en büyük trajedelerinden birinin kahramanıdır. Efsaneye göre, Oidipus'un öz annesiyle evlendiğini öğrenince kendi gözlerini kör etmesi üstüne; Antigone, babasına sürgüne gönderildiği Atina'ya kadar yol gösterdi. Babası ölünce Thebai'ye dönüp, kızkardeşiyle birlikte, erkek kardeşi Eteokles ve Polyneikes'in kavgasını sona erdirmeye çalıştı. İki kardeşi de ölünce, kral olan dayıları Kreon, Polyneikes'in cesedinin gömülmesine izin vermedi. Antigone, dayısının yasağına karşın, kardeşinin cesedini gizlice gömdü ve bunun üzerine Kreon onu cezalandırarak mezara kapattı. Çünkü canlı canlı ölmesini istiyordu. Fakat aynı zamanda Kreon'un oğlu Antigone'la nişanlıydı ve eğer Antigone'a bir zarar verilirse kendisini de öldüreceğini öne sürerek şantaj yaptı. Fakat Antigone bu acıya daha fazla katlanamadı ve intihar etti. Nişanlısı yani Kreon'un oğlu da bunun üzerine intihar etti. Ve aynı zamanda da oğlunun intihar ettiğini öğrenen Kreon'un eşi de intihar etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kilisliler: Devletin asli görevi bizi mağdur etmek mi?

SONRAKİ HABER

ODTÜ'de ‘2. Bilim Günleri’ yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...