12 Mayıs 2016 15:38

21 yıl sonra oğlunun kemiklerini buldu

Aziz Altınkaynak, Dargeçit’te bir kuyuda yapılan kazı sonucu, 21 yıl önce kaybedilen oğlu Davut Altınkaynak’a ait kemikleri buldu.

Paylaş

Mardin'in Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995 ve 8 Mart 1996 tarihleri arasında 3’ü çocuk 7 sivil ve 1 askerin katledilmesine ilişkin 19 yıl aradan sonra Adıyaman’da açılan davanın 3’üncü duruşmasında kayıp kemiklerin kime ait olduğu ortaya çıkmıştı. Adli tıp raporuna göre kemiklerin 13 yaşındaki Davut Altınkaynak ile 16 yaşındaki Nedim Akyön’e ait olduğu tespit edilmişti. 21 yıl sonra Dilan köyü kırsalında 150-200 metrelik bir kuyuda çıkartılan kemikler, Dargeçit’te toprağa verildi.
Altınkaynak’ın babası Aziz Altınkaynak, oğlunun gözaltına alınmasını şöyle anlattı: “Köyü basan askerler ‘Davut nerede?’ diye sordular. Annesinin, ‘Davut nerede ben de bilmiyorum’ demesi üzerine askerler, ‘Oğlun yoksa sen bizimle geleceksin diyerek’ annesini götürdüler. Sorguda sürekli tehdit ve ‘Davut nerede?’ soruları yöneltildikten sonra ‘Gerçeği söylemezsen işkence yapacağız’ diye baskı uyguladılar. O gece Davut amcasının evine gitti. Yağmurlu bir gün olduğu için Davut’un elbiseleri kirlenmişti. Amcası da kendi elbiselerini giydirerek yatağa koymuş. Askerler Davut’un annesine ‘Yerini söylemesen bu sefer seni çırılçıplak edeceğiz’ dedikten sonra annesi de ‘Belki amcasına gitmiştir’ diyor. Askerler hemen amcasının evine baskın yaparak Davut’u gözaltına aldılar.”

‘KUYUYA ATTILAR’

Oğlu Davut’un karakola götürülmesinin ardından her gün karakola gittiklerini dile getiren baba Altınkaynak, oğluyla ilgili bir daha haber alamadığını anlattı. Oğlunun vahşice katledilerek, kuyuya atıldığını ifade eden Altınkaynak, oğlunun kemiklerine ulaşma sürecini şöyle anlattı: “Bölgede nerede kazı çalışmaları olduysa umutla oraya gidiyorduk. Geçen yıl yine bir kuyuda kemik bulunmuş haberi üzerine ilçeye geldik. Savcı, ilçe jandarma karakolu komutanı, avukat ve basın mensuplarıyla birlikte Dilan köyünün yakınlarındaki Pekurte denilen mağaranın olduğu mıntıkaya doğru yola çıktık. 150-200 metre derinliğindeki kuyuya ben kendim indim, kuyu havasız, karanlık ve kaygandı. El feneriyle aşağıya kadar gittim. Gördüğüm kemik, ayakkabı ve elbise parçalarını adli tıp inceleme poşetlerine koydum. İncelemek üzere Adli Tıp Merkezine gönderildi.”

KEMİKLERİ AL YOKSA...

21 yıl boyunca çocuğunun peşine düşen baba Altınkaynak, kemiklerin bulunmasından sonra savcıyla yaşadığı diyaloğa dikkat çekti: “Dargeçit Savcılığı’na giderek, durumu izah ettim. Savcı da ‘Doğrudur, oğlunun kemikleri burada’ dedi. Ben de, ‘Savcı bey 2 gün mühlet verin, akrabaları gelsin o şekilde defin işlemleri yapalım’ dedim. Savcı da talebimi kabul etti. Fakat 5 dakika geçmeden hemen beni arayıp ‘Savcı bey sizi çağırıyor’ dediler. Savcı bana ‘Oğlunun kemiklerini hemen al, yoksa davanın sürdüğü Adıyaman’a göndereceğim’ dedi.”
“Artık evladımın bir mezarı var. Aynı zamanda öfkeliyiz de. 13 yaşındaki küçük bir çocuğu katledecek kadar vahşileşenlere binlerce kez lanet olsun” diyen baba Altınkaynak, “Galatsaray Meydanı’nda her hafta Davut’un resmini alarak eylem yapan Cumartesi Anneleri’ne de teşekkür ediyorum. Bu vahşeti yapanlardan hesap sormadan mücadele davamızdan asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu. (MardinDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Başkanlığa da partili cumhurbaşkanına da hayır

SONRAKİ HABER

Neoliberalizm, AKP ve iş cinayetleri rejimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...