08 Mayıs 2016 06:00

Saruhanlı’da 20 öğrenciye cinsel istismar

Manisa-Saruhanlı'da Türk Eğitim Sen temsilcisi ilkokul öğretmeni Yakup Kılınç’ın yaklaşık 20 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddia edildi.

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Ayşe YILMAZ
Manisa

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde Türk Eğitim Sen temsilcisi ilkokul öğretmeni Yakup Kılınç’ın yaklaşık 20 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddia edildi. Olayın ardından Kılınç geçtiğimiz yarı yıl tatilinde tutuklanarak cezaevine sevk edildi.

Saruhanlı ilçesindeki Neval Yaralı Milli Egemenlik İlkokulu’nda sınıf öğretmeliği yapan Türk Eğitim Sen Saruhanlı Temsilcisi Yakup Kılınç’ın, yaşları 7-8 arasında olan kız ve erkek çocuklara sınıfta ders işlerken cinsel istismarda bulunduğu ortaya çıktı.  Olay ortaya çıktıktan sonra yarı yıl tatilinde tutuklanan Yakup Kılınç’ın yerine başka bir öğretmen aynı sınıfta görevlendirildi.

Olay, 8.sınıfta okuyan bir kız öğrencinin başka bir öğretmenle yarı yıl tatili öncesinde okul kıyafeti üzerine tartışması ile ortaya çıktı. Öğrencinin  ‘benim kılık kıyafetime bakacağınıza siz tacizci öğretmenlerinize bakın’ sözleri, okulda soruşturmanın başlatılmasına neden oldu.
Öğrencilerin dinlenmesiyle olayın ilkokulda yaşandığı anlaşılırken soruşturmanın genişletilmesi ile Yakup Kılınç’ın, yaşları 7-8 arasında değişen kız ve erkek öğrencileri 5 yıl boyunca sistematik olarak taciz ettiği anlaşıldı. Olayın açığa çıkması ile cinsel istismara uğrayan yaklaşık 20 çocuğun ailesi şikayetçi oldu. Cinsel istismara uğrayanların arasında şu an 2.sınıfta okuyan öğrencilerin de olduğu öğrenildi.

DOSYADA GİZLİLİK KARARI

Olayın ardından Savcılık dosyada gizlilik kararı alırken, tacizci öğretmen yerine başka bir öğretmen atandı.  Öte yandan Savcılık, aileleri de uyararak olayın ilçe dışında hiçbir yerde duyurulmamasını istedi. İlçe genelinde siyasilerden sendikalara herkesin suskunluğunda ilçe savcılığının ailelerle konuşup uyarması etkili oldu. İlçede olayı haberleştiren bir haber portalının da savcılık uyarısı ile haberi kaldırdığı öğrenildi.

‘O ÖĞRETMEN OKULUMUZA DÖNMESİN’

1. sınıftan 3. sınıfa kadar tacize tanık olan bir öğrenci, cinsel istismarı bazı arkadaşlarının sürekli yaşadığını aktardı. Yakup Kılınç’ın erkek öğrencilere karşı şiddet uyguladığını, tacizin sınıf içerisinde yaşandığını, kız arkadaşlarının erkek arkadaşlarına göre daha çok tacize uğradığını anlatan tanık öğrenci “O öğretmen bir daha okulumuza dönmesin” dedi.

‘DUYDUKLARIMI ANLATMAK DAHİ İSTEMİYORUM’

Neval Yaralı Milli Egemenlik İlkokulunda görev yapan bir öğretmen ise olayla ilgili tedirgin olduklarını söyledi. Aynı okulda görev yapmalarına rağmen olayı çok sonra duyduklarını aktaran öğretmen, “Çocuklar kadar biz öğretmenler de şaşkınız. Sendika temsilciliği yapan öğretmenle ilgili iddialara inanmak istemedik. Uzun zamandır birlikte görev yapıyoruz, hiç böyle bir şey sezmedim. Ama bazı aile ve öğrencilerle konuştum. Duyduklarımı anlatmak dahi istemiyorum” dedi.

‘GİZLİLİK KARARI KALDIRILMADAN KONUŞMAM’

Cinsel istismara uğrayan bir kız öğrencinin  babası ise savcılığın ikazlarını hatırlatarak konuşmak istemedi. Baba, “İlçemiz ve ailem için bu olayın basında yer almasını istemiyorum. İlk başlarda olayın siyasi bir kumpas olduğunu düşünsem de olay gerçek ama dava açılmadan ve gizlilik kararı Savcılık tarafından kaldırılmadan konuşmak istemiyorum” ifadelerini kullandı.

‘BİR TACİZCİ SENDİKAMIZI KİRLETMEMELİ’

Türk Eğitim-Sen  Saruhanlı İlçe temsilcisi olan ve cinsel istismardan tutuklanan Yakup Kılınç için sendikanın il temsilciliğinden herhangi bir açıklama yapılmadı. Aynı sendikada olan bir başka öğretmen ise olayın duyulmamasından yana olduğunu belirterek: “Yaşananların detaylarını da biliyorum ancak anlatmak istemiyorum. Yakup Bey etrafında saygın tavırları ile bilinen dininde imanında olan birisiydi.Her zaman nasihatlerde bulunan bir öğretmendi.Çocukların ifadeleri tacizi doğruluyor evet ama bir kişinin tacizci olması sendikamızı kirletmemeli. Ensar vakfındaki tacizci gibi cezasını çeksin. Ensar vakfı bu ülkeye çok şey katmıştır, bir tacizci öğretmen için karalanıp kapatılmak istenmektedir. Doğru bulmuyorum.Bunun için de olayın basına yansımasından yana değilim” dedi.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ: OLAY DOĞRU ANCAK KONUŞAMAM

Milli Eğitim Müdürü Recep Dernekbaş, “dosyada gizlilik kararı var” diyerek olay hakkında açıklama yapmadı.  Savcılık sorgusu ve idari sorgulamaların devam ettiğini aktaran Milli Eğitim müdürü, “Olay doğru ancak konuşamam” diyerek, soruşturmanın tamamlanmasından sonragerekirse açıklama yapacağını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

YPG, cihatçıların cephaneliğini ele geçirdi

SONRAKİ HABER

Çin'de toprak kayması: 35 işçi kayıp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...