27 Nisan 2012 13:52

İşten atılan işçinin diyeti 200 lira

Cem Gurbetoğlu

Teşviklerden yararlanarak Batman, Çankırı, Kastamonu, Nevşehir ve İstanbul’da fabrikalar açan Hey Tekstil patronu Aynur Bektaş’a 2 bin 600 kadını istihdam ettiği için TBMM Üstün Hizmet ödülü verilmişti. Ancak Bektaş’ın açtığı bu fabrikalarda işçiler ücretlerini alamamış ve toptan işten çıkarmayla karşı karşıya kalmıştı. Son olarak Batman ve İstanbul’da çoğu kadın 640 işçi toplu olarak işten atılmıştı. Hey Tekstil işçileriyle konuya ilişkin iki kez basın toplantısı düzenleyen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Aynur Bektaş’a verilen ödülün geri alınması ve işçilerin sorunlarının çözümü için Meclis’i göreve çağırmıştı.

Bakan Çelik’in yanıtı, seçim öncesi Batman’da AKP kurmaylarıyla açılışlara katılan Hey Tekstil patronunun işçi hakları konusunda sicilinin hayli kabarık olduğunu gözler önüne serdi. Faruk Çelik, Hey Tekstil’in 10 Mart 2009, 16 Şubat 2011 ve 23 Eylül 2011 tarihlerinde yapılan denetimler sonucunda, “Fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi ve ücretlerin zamanında ödenmemesi” gibi nedenlerle idari para cezasına çarptırıldığını bildirdi.

CEZA BİLE AYLAR SONRA

Bakan Çelik’in verdiği yanıta göre, son işten çıkarmalara ilişkin işlemler ise ancak Tüzel’in soru önergesinin ardından geçtiğimiz ay yapılmış. Eylül 2011 ve Ocak 2012 arasında yaşanan işten atmalara ilişkin İstanbul Bölge Müdürlüğü, 15 Mart 2012 tarihinde firmaya toplu olarak işten çıkarılan işçilerin ihbar ve kıdem tazminatlarının yeniden hesaplanması, çalışan ve işten atılan işçilerin birikmiş ücretlerinin ödenmesi yönünde tebligatta bulunmuş. Yine Bakan Çelik’in yanıtına göre, tebligatın yapıldığı tarihte Hey Tekstil ve Heyteks Tekstil adıyla faaliyet yürüten firmalara İş Kanunu’nun toplu işçi çıkarma ile ilgili hükümlerine aykırılık nedeniyle de 88 bin 650 TL ve 39 bin 650 TL idari para cezası uygulanmış. (Ankara/EVRENSEL)


‘ÜSTÜN HİZMET ÖDÜLÜ GERİ ALINSIN’

Levent Tüzel, Meclis Başkanlığı’na bir dilekçe vererek, Hey Tekstil patronu Aynur Bektaş’a verilen Meclis Üstün Hizmet Ödülü’nün geri alınmasını istedi. Tüzel dilekçede, devlet imkanlarıyla kurulan bu fabrikalarda işçilerin, asgari ücretle, sendikasız, insan onurunu zedeleyen, uzun, ağır ve kötü koşullarda çalıştırıldığını ve hukuka aykırı olarak işten çıkarıldığını dile getirdi. Yaşanan mağduriyetin giderilmesi için Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Tüzel, buna rağmen  TBMM Üstün Hizmet Ödülü’nün geri alınmadığı gibi, işçilerin mağduriyetlerinin de giderilmediğini ifade etti. Tüzel bütün bu veriler dikkate alınarak, Aynur Bektaş’a verilen TBMM Üstün Hizmet Ödülü’nün geri alınmasını istedi.


BU SORULARA YANIT VERİLMEDİ

*Devletin teşvik verdiği firmalarda çalışan işçiler için ücret, sosyal hak, çalışma süreleri bakımından bir kriterler var mıdır? *İşsizlik Fonu’ndan verilen teşviklerin nasıl kullanıldığı, işçilerin nasıl çalıştırıldığı denetlenmekte midir? *Hakları gaspedilen işçilerin sorunlarının çözümü konusunda Bakanlığınızca bir girişimde bulunulmuş mudur?

Evrensel'i Takip Et