22 Nisan 2016 10:11

ÖGC: Özgür basın gerçeğin peşinde koşmayı sürdürecek

Özgür Gazeteciler Cemiyeti, Kürt Gazeteciler Günü dolaysıyla yaptığı açıklamada "Özgür Basın Raporu"nu açıkladı.

Paylaş

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü nedeniyle Diyarbakır’da açıklama yaparak, tutuklu gazetecilere kart gönderdi. Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde düzenlenen açıklamada gazeteciler, "118 salên serfirazî û berxwedanê" manşetiyle çıkan Azadiya Welat Gazetesi'ni taşıdı. 

118 yılıdır hala gazetecilerin özgürce haber yapamadığını ifade eden ÖGC Eşbaşkanı Hakkı Boltan, o günden bu güne süren baskı ve saldırıların temel amacı gazeteciliği ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. Ancak özgür basın geleneğinin önemli isimleri olan Apê Musa, Gurbetelli Ersöz, Uğur Mumcu, Metin Göktepe'nin yürüttüğü mücadelenin takipçileri olacaklarını dile getiren Boltan, baskı, sindirme, tutuklama ve katletme olsa da özgür basın çalışanlarının gerçeğin peşinde koşmayı sürdüreceğini vurguladı. 

SON 3 AYDA 14 GAZETECİ TUTUKLANDI

Boltan'ın konuşmasının ardından ÖGC'nin bu yılın ilk üç ayında gazetecilerin yaşadığı hak ihlallerine ilişkin hazırladığı 30 sayfalık "Özgür Basın Raporu"nu açıklandı. Raporda öne çıkan başlıklara vurgu yapan ÖGC Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Ertaş, özelde son 3 ayda ama genelde yıllardır gazeteciler üzerinde büyük baskıların yaşandığına dikkat çekti. 

Raporda öne çıkan başlıklar, "Son 3 ayda katledilen gazeteci sayası 4, gözaltına alınan 70, tutuklanan 14, işkence ve kötü muamele 3, tehdit edilenler 9, keyfi engelleme ve haber takibi engeli 12, baskıya uğrayan basın organları 2, saldırıya uğrayanlar 8, açılan soruşturma sayısı 136, kapatılan gazete 8, kapatılan haber sitesi 10, kapatılan TV-radyo 5, yayın yasağı 4, işten çıkartılan 7 gazeteci" şeklinde sıralandı. 

METİN GÖKTEPE ÖDÜLÜ AKTAŞ'A!

Raporun açıklanmasından sonra Bölgedeki gazetecilerle dayanışmak için başlatılan Haber Nöbeti Koordinasyon üyesi Fehim Işık, bu yıl 19'uncusu düzenlenen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri'nde Haber Nöbeti adına aldığı ödülü Cizre'de vahşet bodrumlarında katledilen Azadiya Welat Gazetesi Yazıişleri Müdürü Rohat Aktaş adına Azadiya Welat editörü Çetin Altun'a verdi. Işık, ödüllün gerçek sahibi Aktaş ve Kürt gazetecilerin olduğu için ödülü verdiğini söyledi. Ödülü alan Altun ise, ödülü, sahada çalışan ve cezaevinde tutuklu bulunan gazeteciler adına aldığını söyledi. 

'ÖZGÜR BASIN GELENEĞİ SÜRECEK'

118 yıl önce başlayan özgür basın geleneğinin bugün de devam ettiğini söyleyen HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan da, 118 yıldır zor koşullarda gerçeği yazan özgür basın geleneği üzerindeki baskının hiç değişmediğini ifade etti. Gizlemek adına basın üzerinde baskının sürdüğünü ifade eden Aydoğan, ama baskıya uğrayanlar canı pahasına gerçeklerin peşinde koştuğunu dile getirdi. Aydoğan, genç, heyecanlı ve her şeye rağmen alanda çalışan muhabirler sayesinde özgür basın geleneğinin süreceğini söyledi. 

'HER EVE BİR AZADİYA WELAT' KAMPANYASI 

Konuşmaların ardından Azadiya Welat için "Her eve bir Azadiya Welat" adı altında abonelik kampanyasının başlatıldığı duyuruldu. Kampanyanın hem anadilin önemine hem de okunması için bu kampanyanın önemli olacağı belirtildi. 

"Her eve bir Azadiya Welat" sloganıyla sona eren açıklamanın ardından gazeteciler, çevredeki esnafa ve yurttaşlara Azadiya Welat gazetesini dağıttı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Dayanışma Grubu dokunulmazlıkla ilgili açıklama yapacak

SONRAKİ HABER

'Barışın akademisyenleri' tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...