26 Nisan 2012 05:53

Çağlayan tekstil işçileri 1 Mayıs’a hazırlanıyor

İstanbul Çağlayan’daki tekstil işçileri 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde taleplerini iletmek üzere, yerelde alana çıkmaya hazırlanıyor.Çağlayan’da 1 Mayıs’ın resmi tatil olmasına rağmen, pek çok işyeri, işçi çalıştırmaya devam ediyor. Çağlayan tekstil iş&cc

Çağlayan tekstil işçileri 1 Mayıs’a hazırlanıyor
Paylaş

Çağlayan’da 1 Mayıs’ın resmi tatil olmasına rağmen, pek çok işyeri, işçi çalıştırmaya devam ediyor. Çağlayan tekstil işçileri kutlama yapmak için hazırlıklarını sürdürüyor. 1 Mayıs’ın sadece bir bayram günü değil, aynı zamanda bir mücadele günü olduğunu söyleyen tekstil işçileri, bu yıl da 30 Nisan’da yerellerinde kutlama yapacaklar.

MÜCADELE İÇİN KOMİTE OLUŞTURDULAR

Sendikaların Çağlayan’daki tekstil işçilerini örgütleme konusunda bir çabaları olmamasından yakınan işçiler, 1 Mayıs’a katılım ve bu hak gasplarına karşı mücadele için, bir işçi komitesi oluşturdu. İşçiler, her yıl oluşturdukları komiteden, çalışma alanlarındaki değişiklik nedeniyle ayrılan ya da yeni katılan işçiler olduğunu anlatıyor. Sürekli değişen komitenin çalışmayı güçleştirmesinden bahseden işçiler, buna rağmen yan yana gelmekten hiç vazgeçmediklerini söylüyorlar.

SİGORTASIZ ÇALIŞMA YOĞUN

Çağlayan sigortasız çalışmanın en yoğun olduğu bölgelerden bir tanesi. Davutpaşa’da yaşanan patlama sonrası Çalışma Bakanlığı’ndan görevliler bir süre denetlemeye gelse de bu durum değişmemiş. Sigorta anayasal hak olmasına rağmen, işçinin patrondan duyduğu söz hep aynı;  “Sigorta istiyorsan maaşından sigorta giderlerinin yarısını keserim.”

Çağlayan tekstil işçileri, ücreti günlük çalışma saati üzerinden hesaplanan fazla mesaiye mecbur bırakılıyor. Bir yılda temel tüketim ürünlerine birkaç kez  zam geliyor ancak Çağlayan’da birçok işyerinde üç yıldır işçilere zam yapılmıyor.

Kadın işçiler erkeklerle eşit koşullarda çalışıyor ancak eşit ücret almıyor. Kadın işçiler 1 Mayıs alanlarına ‘eşit işe eşit ücret’ talebi ile çıkmaya hazırlanıyor.

Çocuk işçiliği ise Çağlayan’ın büyük sorunları arasında. Çocuk işçiliğinin ortadan kalkması da işçilerin diğer talepleri arasında yer alıyor.

30 Nisan’da  taleplerini birlikte ve güçlü haykırmak için yan yana gelecek olan Çağlayan tekstil işçileri, kutlamanın güçlü geçmesi için hazırlık yapıyorlar.

30 NİSAN’DA TALEPLERİNİ İLETECEKLER

İşçiler kurdukları işçi evinde, arkadaşları ile çeşitli toplantılar yapıyor, bildiri dağıtıp afiş asıyor. Yemekhane önlerinde, atölyelerde yaygın çağrılar yapan işçiler duvar gazeteleri ile etkinliklerini duyuruyor. Çağlayanlı işçiler, 1 Mayıs’ı 30 Nisan Pazartesi günü saat 13.00’de, Vatan Caddesi’ndeki Bahar Sokak’ta (eski ziraat bankası karşısında) kutlayacak, taleplerini bir kez daha dile getirecek. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Güngör Gençay’ın ardından

SONRAKİ HABER

Yeni Çernobillere ihtiyaç yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...