18 Nisan 2016 10:20

Gazetecinin tutuklanmasında skandal gerekçe

Meltem Oktay hakkında verilen tutuklama kararının temel dayanağı 'Habercilerin yararlanamadığı şekilde haber alma imkanını sağlamış olması' oldu.

Paylaş

Haber takibi yaptıkları Nusaybin’de, çalışma arkadaşı Uğur Akgül ile birlikte gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri Meltem Oktay, cezaevine gönderildi. Savcılık ve mahkeme aşamalarında “Neye göre haber yapıyorsun?” sorularına maruz kalan Oktay hakkında verilen tutuklama kararının temel dayanağı ise “Habercilerin yararlanamadığı şekilde haber alma imkanını sağlamış olması” oldu.

Aylardır görev yaptığı Mardin’in Nusaybin ilçesinde yaşananları takip eden DİHA Muhabirleri Meltem Oktay ve Uğur Akgül, 11 Nisan günü kaldıkları ikamete yapılan polis baskını ile gözaltına alındıktan sonra, çıkarıldıkları mahkemede Meltem Oktay “Silahlı örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. Uğur Akgül ise “yurt dışına çıkış yasağı” ve “adli kontrol” şartı ile serbest bırakıldı.

Gözaltına alınmaları sırasında ve götürüldükleri emniyette polislerin fiziki saldırılarına maruz kalıp, tehdit edilen gazetecilere dönük şiddet ve uygunsuz yaklaşımlar, savcılık ve mahkeme tutanaklarına da yansıdı.

İlçede olup bitenleri kamuoyuna duyurmak amacıyla mesleki sorumluklarını yerine getiren iki muhabirlere savcılık ve nöbetçi mahkemece yöneltilen sorular ise nasıl keyfi bir yargılamanın yapıldığını gözler önüne serdi.

‘NEYE GÖRE HABER YAPIYORSUN?’

Savcılık ve mahkeme sorgusunda gazetecilere “Ne zaman gazeteciliğe başladın?”, “Neye göre haber yapıyorsun?”, “Hiç sınır dışına çıktın mı?”, “Türkiye dışında ideolojik ve basın eğitimi aldın mı?” ve “Neden Nusaybin’de bulunuyorsun?” gibi sorular yöneltildi. Bu soruların dışında yine “Sosyal medyayı hangi amaçla kullanıyorsun?” diye soruldu.

Söz konusu sorulara mesleki görevleri gereği ilçede bulunduklarını ve yaşananları kamuoyuna duyurma amacıyla görevlerini sürdürdükleri yanıtını vermelerine rağmen DİHA muhabirleri hakkında savcılık tarafından tutuklama talep edildi.

Tutuklama talep edilen Meltem Oktay hakkında, toplanan istihbarat raporları ve gizli tanık beyanlarının yanı sıra Nusaybin’de bulunduğu süre zarfında tuttuğu günlük, direniş mahallelerinde YPS üyeleri ile ilgili yaptığı haberler ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterildi.

“Silahlı örgüt üyeliği” suçlaması ile mahkemeye sevk edilen Gazeteci Oktay hakkında, savcılık tarafından öne sürülen istihbarat raporları ve gizli tanık beyanlarına dair mahkemece “Hükmün veya karar vermeye elverişli olmadığı” değerlendirmesinde bulunulmasına rağmen tutuklama kararı verildi.

‘HABER ALMA İMKANI...’

Tutuklama kararının oturtulduğu temek dayanak ise, sadece Oktay’ın “Örgüt üyeleri ile rahat bir şekilde, habercilerin yararlanamadığı şekilde haber alma imkanını sağlamış olması...” Mahkeme Akgül hakkında ise “yurt dışına çıkış yasağı” ve haftanın bir günü en yakın kolluk birimine giderek imza vermesi hükmünü verdi. Verilen bu karar ile Akgül serbest bırakılırken, Oktay ise sadece gazetecilik yaptığı için demir parmaklıkların arkasına konuldu. (Mardin/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Görevden alınan akademisyen açık alanda ders verdi

SONRAKİ HABER

Barış için Akademisyenlere Cumhurbaşkanına hakaret davası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...