14 Nisan 2016 13:03

Darbe... Kars ve kömür: Kar Korsanları Cuma günü vizyona giriyor

Paylaş

Faruk Hacıhafızoğlu'nun ilk uzun metrajlı filmi olan Kar Korsanları yarın vizyona giriyor. Bir çok festivalden ödülle dönen Kar Korsanları’nda Yönetmen Hacıhafızoğlu çocukluğundan, memleketinden ve ağır darbe koşullarından izler sunuyor. 

Kars'ta 12 Eylül askeri darbesinin hemen ardından yaşananlar, 3 küçük çocuğun yakın gözüyle anlatılıyor Kar Korsanları’nda. 

Yıl 1981, darbenin üzerinden bir yıl geçmiş... Darbe tüm etkisini acımasızlığıyla sürdürüyor. Türkiyenin en doğusu... Kars.. ve o yıl son yılların en ağır kışı yaşanıyor. Doğunun en ücra köşesinde aylarca karların kalkmadığı, geniş bir tarihi mirasın üstüne kurulmuş Kars’ta o yıl, halk için kömür ihtiyacı özgürlük ihtiyacıyla yarışmakta...

O kış kömür, mücevher değerinde, hatta parayla satın almak bir yana, birkaç devlet kurumunun ve ayrıcalıklı kişinin ulaştığı bir elmastır. Yani kömüre yalnızca imtiyazlı kişiler ve bazı devlet kurumları ulaşabiliyor. 

Darbe şehri soğukla cezalandırmaktadır. Tek servetleri kızakları ve ayrı ayrı hayalleri Serhat, Gürbüz ve ara dönem tatilinde evde kalmak, oyun oynamak ya da tatile çıkmak yerine kömür peşine düşmek zorunda... Üç yakın arkadaş bembeyaz karlara tezat, simsiyah kömürün peşinde dayanışmanın gücünü keşfedecekleri bir yolculuğun başındadırlar.  

Kaynaklar oldukça sınırlıdır. Sobaya atmak için birkaç parça yanmış kömür artıkları peşinde başlayan arayış, onları zeka ve mücadele gücüyle yeni kaynaklar bulmaya itecektir. O kış, üçünün de askeri darbenin gölgesinde evlerini ısıtmak için başladıkları bu masum mücadele, hayatın sorumlulukları ve gerçeklerle tanıştıkları bir dönüm noktası olacaktır. 

Faruk Hacıhafızoğlu'nun senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı filmde; Taha Tegin Özdemir, Yakup Özgür Kurtaal, Ömer Uluç, İsa Mastar, İlker Sır Oğuzhan, Yücel Can, Zeki Aktaş, Figen Oral Cebel, Arda İlkin Parlak ve Süreyya Koca oyunculuklarıyla yer alıyor.

Kar Korsanları bir çok film festivalinden de ödülle döndü: 

65. Berlin Internatıonal Fılm festıval Generatıon,  Germany, FEB 2015 

6.Malatya Altın Kaysı Fılm Festıvali 06-12.11 2015 (En İyi Film Ödülü)

1.Edirne Uluslararası Film Festivali, 19-26.11.2015 (Edirne En İyi Film Ödülü)

3.Rotterdam Kırmızı Lale FF, Hollanda, MAY 2015 (En İyi Film Ödülü)

33.Fajr Uluslararası FF, İran, MAY 2015-08-30 (En İyi Yönetmen Ödülü)

22. Altın koza FF,  EYLÜL 2015 Adana (Yılmaz Güney Ödülü ve En İyi Görüntü Ödülü)

Fılem’on  Uluslararası Çocuk Filmi Festivali 01-08. 11.2015 Belçika
(Jüri Özel Ödülü)
26. Singapoure Uluslararası  FF, 2015 (Best Performance, En İyi Oyuncu Ödülü) 
(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da BES Üyesi Güven Türkay'ın yaptığı paylaşım nedeniyle işten atılması protesto edildi

SONRAKİ HABER

Maraş’ta yıldırma operasyonu: Eyleme katılanlar gözaltına alınıyor, işten atılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa