13 Nisan 2016 12:32

IŞİD tehlikesi Kilis'le sınırlı kalmayacak

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Kilis kent merkezi bir kez daha sınırın Suriye tarafındaki IŞİD bölgelerinden atılan roketlerin hedefi oldu. 3 gündür peş peşe yaşanan saldırıların ne anlama geldiğini bölgeyi yakından takip eden Fehim Taştekin ve Fehim Işık'a sorduk.

Gazeteci Fehim Taştekin Türkiye’nin adı konulmamış bir savaşın içinde olduğunu vurguladı.  Gazeteci Fehim Işık ise bölgede sıkışan IŞİD'in silahını artık bir dönem kendisine destek verenlere de yönelttiğini belirtti.

TAŞTEKİN: İKİ İHTİMAL VAR

Gazeteci -Yazar Fehim Taştekin,  Türkiye’nin Suriye’de desteklediği çeşitli gruplarla IŞİD arasında son zamanlarda savaş durumu olduğunu hatırlatarak, IŞİD’in misilleme yapmasının beklenen bir durum olduğunu belirtti Taştekin şunları söyledi: “Suriye’de geçmişte maceraya koşanların nasıl bir muhabbet içerisinde olduklarını biliyoruz. Son olaylar iki ihtimale açık bir durum. Birincisi, IŞİD Türkiye’ye misilleme yapıyor olabilir. İkincisi Türkiye angajman maskesi altında Suriye’deki savaşa katılmak istiyor olabilir. Türkiye’yi yöneten mevcut iktidarın aklını düşününce bu soru da akıllara geliyor.”

'TÜRKİYE ADI KONULMAMIŞ BİR SAVAŞIN İÇİNDE'

Kilis’in daha önce IŞİD’in geçişleriyle şimdi ise, roket mermilerinin düşmesiyle gündeme gelmesine ilişkin de Taştekin şunları söyledi: “Biz hikayeyi bugünle açıklayamayız. Türkiye bir komşu ülkede milis güçlere devrim hayali ve büyük imkanlar sundu. Kendi sınırlarında konuşlandırdı ve topraklarını kullanmasını sağladı. Dünyada bunu deneyimleyen devletlerin tecrübeleri gösterdi ki, belli ideolojik altyapıdaki örgütleri desteklediğinizde bu döner sizi de vurur. Kaçınılmaz olarak Türkiye sınırları bu olaylarda bir tür tampon vafizesi görüyor. Türkiye adı konulmamış bir savaşın içinde.”

SIKIŞAN IŞİD SİLAHINI ESKİ DESTEKÇİLERİNE ÇEVİRDİ

Gazeteci –Yazar Fehim Işık, Türkiye’nin sınırlarının çeşitli örgütler tarafından rahatlıkla kullanıldığı dönemlerde, bunun bir güvenlik sorunu olarak görülmediğini ancak IŞİD’e yönelik uluslar arası baskının artması sonrası bu politikanın değişmek zorunda kaldığını söyledi. Işık, IŞİD’in bölgede sıkışmış bir durumda olduğunu ve başka çaresi kalmayınca kendisine destek verenlere yöneldiğini aktardı. Kilis’in bunun bir örneği olduğunu söyleyen Işık, “Bunun Kilis ile sınırlı kalacağı inancında değilim. Emniyetin ‘Türkiye’de IŞİD’in 70 hücre evi var’ açıklaması var. Türkiye’de büyük bir IŞİD tehlikesi var” dedi.

Işık, “Kilis’in karşısında IŞİD olduğu için roketler geliyor. Kobani’den gelseydi Suruç’a Tel Abyad’dan gelseydi. Akçakale’ye düşerdi. Oralarda IŞİD’in varlığı yok. Bu da YPG’nin Türkiye’nin güvenliği açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ancak hala Hükümetten cumhurbaşkanına kadar iktidar yetkilileri IŞİD’i YPG ile bir görüyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

ÇATES taşeron işçileri direnişi bitirdi: 'Hukuki mücadele sürecek'

SONRAKİ HABER

Halk oyunlarına 'zina' diyen müdür protesto edildi: İnadına el ele inadına halaya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...