İşçiler 1 Mayıs ayrışmasına tepkili
Bölgedeki örgütsüzlükten yakınan işçiler ve işyeri temsilcileri ile 1 Mayıs üzerine konuştuk. Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu Kormetal İşyeri Baştemsilcisi Raşit Atalay, “İşçi Bayramı’nda konfederasyonların ayrı ayrı durmasını anlayamıyorum. Nedeni ne olursa olsun 1 Mayısta ortak hareket etmeliler. Kıdem tazminatına dokundurtmamak için, işçilerin gasbedilen haklarını geri alabilmek için bu 1 Mayısa çok güçlü katılmak gerekiyor. Bu 1 Mayısta sendikalar hükümete dur demek için ortak hareket etmeliler” dedi.
Geçen yıl 1 Mayısa 100 işçi ile katıldıklarını bu yıl daha kalabalık katılmak için çalıştıklarını belirten Atalay, “Fabrikalardan katılımı sağlayacak olan temsilcilerin çalışmasıdır. 1 Mayıs işçiye anlatılmalı, neden katılmak gerektiği kavratılmalıdır. Geçen yıl fabrikamızdan götürdüğümüz işçiler 1 Mayısın İşçi Bayramı olduğunu gördüler ve en önemlisi de diğer fabrikalardan gelen işçilerle tanıştılar, kaynaştılar” dedi.
İLK KEZ KATILACAKLAR
Petrol-İş’te örgütlü olan Polimer işçileri ise bu yıl 1 Mayısa ilk kez katılacaklar. 2011 yılının ilk aylarında örgütlenen Polimer toplusözleşme için epey bir mücadele etmek zorunda kaldı. Çerkezköy’deki fabrika önceden beri örgütlü olmasına rağmen düşük ücret ve kötü çalışma koşulları Avcılar’daki Polimer işçilerini sendikayla buluşturdu. İşyeri Temsilcisi Serkan Kılınç da 1 Mayısta bütün fabrikaların güçlü ve kitlesel katılması gerektiğini söylüyor. “İşveren ve hükümet bu 1 Mayısta işçinin gücünü hissetmeli” diyen Kılınç, konfederasyonların tutumunu da doğru bulmadığını şöyle ifade etti. Kılınç, “Emeğin bayramında konfederasyonların ayrı hareket etmesi işçilerin sermayenin karşısına bölünerek çıkması demektir. İşçilere yönelik bu kadar hak gaspı varken konfederasyonların ayrı durması kabul edilemez” diye konuştu.
“Bu bölgede çok sayıda değişik iş kolunda fabrika var. Ama sendikaların binaları buralara oldukça uzakta. İşçiler bir sendika şubesinin ismini gördükleri zaman bile etkilenirler” diyen Kılınç, kıdem tazminatına dönük saldırı olursa sendikaların grev kararı almasını istedi. Kılınç 1 Mayısa bütün işçilerin katılması gerektiğini söylüyor.
BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ
Petrol-İş’in örgütlü olduğu diğer bir fabrika olan Gripin’de ise kadın işçiler çoğunlukta. Öğle paydosunda görüştüğümüz kadın işçiler, 1 Mayıs resmi tatil olsa da çoğunlukla gündüz vardiyasında çalışmayan işçilerin katıldığını söylüyorlar. Bir de genelde kadın işçilerin eşleri izin vermediği için birçoğu bugüne kadar 1 Mayısa gidememiş.
14 yıldır Gripin’de çalışan bir kadın işçi ise bu yıl gitmek de kararlı olduğunu söylüyor. Çocuğu bu yıl okula başlayacak olan işçi, “Hükümetin eğitimle ilgili uygulamalarını da beğenmiyorum biz zaten işçilik yapıyoruz çocuklarımız okusun istiyoruz 4+4+4 ile çocuklarımızı işçileştirmek istiyorlar” dedi.
Songül Oktar, “AKP döneminde sendikalaşma mücadelesi veren işçilere ve muhalefete saldırılar yoğunlaştı. Hükümet sendika yöneticilerini ve özellikle kadın sendikacıları tutuklamaktadır. Bu 1 Mayısta işçilerin, emekçilerin ve sendikaların daha çok birlikte ve ortak hareket etmesi gerekmektedir” dedi.
İşyeri Baştemsilcisi Şirin Akay, “Petrol-İş kongrelerinde kadın işçilerin taleplerine ve örgütlenmesine dönük kararlar alındı. Ama bugüne kadar yansımadı” dedi.
Çelik-İş Sendikasının örgütlü olduğu Parsat Piston işyeri temsilcileri ise konuşma yetkilerinin olmadığını söyleyerek gazetemize açıklama yapmadılar. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et