23 Nisan 2012 12:39

Tuncel ve Önder yıkımlara karşı Süleymaniye'de

BDP İstanbul Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder, Fatih Belediyesi'nin Süleymaniye'de başlattığı "kentsel dönüşüm" yıkımlarından mağdur olan yurttaşların sorunlarını dinledi. Belediyelerin yıllarca tarihsel doku demeden Süleymaniye'de yapılaşmaya izin verdiğini şimdi ise rantın yükselmesiyle ha

Tuncel ve Önder yıkımlara karşı Süleymaniye'de
Paylaş


AKP Hükümeti'nin çıkardığı "5366 sayılı yıpranan tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması hakkındaki kanun" çerçevesinde Fatih Belediyesi'nin başlatmış olduğu "Süleymaniye yenileme alanı" projesi kapsamında Süleymaniye, Yavuzsinan, Mollahüsrev, Demirtaş, Hacıkadın, Hocagıyasettin, Sarıdemir, Kalenderhane mahallelerinde yıkım işlemleri yurttaşları zor durumda bırakıyor. Yıkımın başladığı Hocagıyasettin Mahallesi'nde çoğunlukla kiracı olarak yaşayan yoksul aileler, her an evlerinin yıkılması endişesiyle yaşıyor.

'EVİM HER AN YIKILABİLİR'

BDP İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel yıkımın olduğu mahalleye gelerek, yurttaşların sorunlarını dinledi. 5 çocuk sahibi Meliha Akar, evine gelerek yıkım yapılacağının söylendiğini belirterek, kendilerine başka bir ev bulana kadar süre verilmediğini söyledi. Her an gelip evini yıkabileceklerini dile getiren Akar, "Bana pazartesi gününe kadar size mühlet dediler. Bana yer gösterseler gideceğim" dedi. Daha önce Belediye'nin elektriğini kestirdiğini ancak 15 yaşındaki oğlu İdris'in oksijen tüpü ile yaşadığını görünce tekrar açtıklarını belirten Akar, gidecek bir yeri de parası da olmadığını sözlerine ekledi.

'ERDOĞAN MİLLETİ SÜRÜNDÜRÜYOR'

Emekli maaşı ile çocuklarına bakmaya çalışan Mine Kurtay da, bir anda eve gelerek elektriği, suyu kestiklerini belirterek, ev sahibinin kendisine evi sattığını söylemediğini aktardı. "Millet nereye gidecek? Tayyip Erdoğan milletin sayesinde başbakan olmuş şimdi milleti süründürüyor. İnsanların aklı başına gelsin bir daha yapmasın. En azından bir iki ay süre versinler. Biz bir yer bulalım kendimize" diye konuştu.

'KENTSEL DÖNÜŞÜM RANT PROJESİDİR'

Mahalleliyi dinledikten sonra konuşan Sırrı Süreyya Önder ise, kentsel dönüşüm projelerinin kentlerin özellikle yoksulların kent dışına itilmesi ve onların yaşadığı yerlerin yeni rant alanlarına dönüştürülmesi projesi olduğunu belirtti. Belediyelerin yıllarca tarihsel doku demeyerek, Süleymaniye'de yapılaşmaya izin verildiğini hatta teşvik edildiğini belirten Önder, "Şimdi buradaki rantın oluşması ve rant değerinin yükselmesiyle buradaki halkı yok sayan bir hoyratlıkla, bir zulümle, hiçbir süre vermeden, ön bir tebligat yapmadan buradaki insanları evinden atıyorlar" dedi.

'BU HALKI SOKAĞA ATTIRMAYIZ'

Barınma hakkının evrensel insan hakkı olduğunu hatırlatan Önder, "Kimseyi bu şekilde sokağa hiç kimse atamaz. Bu insanlara yeni bir konut alanı gösterilmeden ya da bunun için gerekli süre tanınmadan bu yıkımı yaparlarsa biz burada BDP'li vekiller olarak HDK vekilleri olarak bu kepçelerin önüne duracağız. Bu halkı bu şekilde sokağa attırmayız, atamazlar. Bunların birincil elden takipçisi olacağımı söylüyorum. Belediye ile bu konuyu görüşmeye gideceğiz" diye konuştu.

İNSAFSIZLIKTIR

Rant amaçlı kent projelerine karşı çeşitli kesimlerin bir araya gelerek oluşturdukları İMECE-Toplumun Şehircilik Hareketi de yazılı açıklama yaparak, uygulamanın son bulmasını istedi. Açıklamada, kiracıların hareket kabiliyetinin cebindeki para, ev sahiplerinin insafı ve seçtikleri yerde uygun kiralık konut olup olmadığı ile sınırlı olduğunu belirtilerek, "Kiracıların istedikleri yere gidebilecekleri gibi bir söylemin gerçekliği yok. Hele İstanbul gibi bir kentte böyle bir kabul ile gerekli tedbirleri almadan ya da önerileri sunmadan kiracıları yerlerinden etmek açıkça insafsızlıktır. Bizler kiracıların taleplerinin dinlenmesini, okullar kapanana kadar yıkımların durdurulmasını ve kira yardımlarının arttırılmasını talep ediyoruz" diye kaydedildi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kim demiş aşk öldü diye!

SONRAKİ HABER

23 Nisan tavrımız Meclise değil, iktidara

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...