23 Nisan 2012 12:45

Bu bir spor değil siyasi eylemdir

Robert Fisk

Dışişleri Bakanlığı, İngiliz otomobil yarışı düşkünlerine, halka, Bahreyn’e gitmemeleri uyarısı yapıyorsa bu bir spor etkinliği değil siyasi bir eylemdir. Bahreyn yetkilileri bunu, spor muhabirlerini ülkeye buyur edip, bu Suudi egemen krallığındaki azınlık yarışında olup biteni dünyaya duyurmak isteyen diğer muhabirlere vize vermeyerek kanıtladı.
Bu delikanlılarımız bize, 25 mil uzaktan, Bahreyn’in başkenti Manama’dan devre arasında ne söylüyorlar? Jenson Button ve Lewis Hamilton’un yalnızca spor etkinliği için oradalar… Peki Bahreyn’in demokratik çoğunluk baskısı? Bunun bizimle ilgisi yok beyim… Formula 1 Pilotu Sebastian Vettel: “Ben anlatılanların bir yığın abartıdan ibaret olduğunu düşünüyorum”. Abartı? ABARTI? Arap uyanışı, çoğunluğunu Şiilerin oluşturduğu halk tabakalarının demokratik bir şekilde seçilmiş hükümet talebiyle Bahreyn’e 1 yıl önce geldi.  Onları karşılayan ise polis ateşi, işkence ve ölüm oldu. Üstad formula 1 Pilotu Vettel, bu olanların “bir yığın abartıdan”  ibaret olduğunu ileri sürüyor. Rezil adam.
Farz edelim ki Esad rejimi Formula 1’i bir hafta sonu konuk etmek üzere 40 milyon poundu gözden çıkardı, bombardıman etti (Humus bombardımanı ile birlikte).  Formula 1 Başkanı Bernie Ecclestone, Şam’da yemeğe çıkıp ardından da ona, baskılarının üzerini kapatması için yumuşak bir spor kamuflajı yapmaktan mutluluk duyar mıydı? Görünüşe göre Bernie, en azından Bahreyn’de olup bitenden biraz da olsa fikir sahibi. Elbette. Farkındayım; Bahreynliler Esad hükümeti gibi kendi halkını öldürmüyor. Bahreyn’de Suriye’deki gibi silahlı bir ayaklanma yok (Gerçi Bahreynliler 1 yıl boyunca, ülkelerinde silahlı bir ayaklanma olduğu konusunda bizi ikna etmek için ellerinden geleni yaptılar). Ya da İran. Yani 2009’da tüm muhalefeti ezip gecen bir Müslüman devlet. Ama artık öldürmüyorlar. Bu yüzden Bernie Tahran’a davet edilseydi Formula 1’i orada gerçekleştirir miydi?
Ya da çok daha basit bir örnek. Bahreyn, demokrasi talebinde bulunan Müslüman Şii bir topluluktan çok Yahudi bir topluluğa baskı uyguluyor olsaydı ne olurdu? Messrs Button, Hamilton ve Ecclestone - budala Vettel’i saymıyorum - binaların çatılarına çıkıp katılmayacaklarını açıklarlardı. Doğru da yaparlardı. Peki bunu neden şimdi, Bahreyn’de yapmıyorlar? Bahreyn hükümeti gecen yıl bir rapor yayınladı. Bu raporda gözaltında ölümler, polis işkencesi ve açılan ateş sonucu sokaklarda insanların öldüğünden söz ediliyordu. Formula 1 Pilotu Vettel bunu öğrendiğinde neden hâlâ bu “bir yığın abartı” oluyor? Dikkatinizi çekerim ben burada bir apartheid’dan söz etmiyorum - o Güney Afrika’daydı - Hitler’e kamuflaj oluşturan Berlin olimpiyatlarından da. Bahreyn, ne Güney Afrika ne de Nazi Almanyasıdır (öyle ya, bu tur kıyaslamaları ancak bönler yapar)
21.yy’da ileri sürdüğümüz ahlaki değerlere önem veren sporcular donemi bitmiştir. Bu pilotlar, 50 yıl öncesinin budala sporcuları gibi davranmak istiyorlarsa Bahreyn’de Alfa Romeo 6Cs, Triumph Roadsters ve Crosley Hotshotslar gibi geçmişin arabalarını kullanmaya zorlanmalıdır. Geçmişin arabaları geçmişin sporcuları içindir.

Çeviren: Hilal Ünlü

Evrensel'i Takip Et