18 Nisan 2012 14:22

Teşvik sırası finans patronlarında

Hükümet sermaye için yeni bir teşvik paketi daha hazırlıyor. Bu sefer hedef finans sektörü.  Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yaptığı açıklamaya göre; bireysel emeklilik programlarına katılım için devlet teşvik verecek, finansal işlemlerde vergiler düşürülecek, bazılarında tamamen kaldırılacak, arac

Teşvik sırası finans patronlarında
Paylaş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantılarında ele alınan konulara ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “İstanbul’un Uluslararası Bir Finans Merkezi Olması, Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve Finansman Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Kapsamındaki Düzenleme” adındaki paket hakkında bilgi verdi. Bu pakette çeşitli kanunlarda yapılan değişiklikler ve diğer düzenlemeler çerçevesinde, İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi haline getirilmesi, yurt içi tasarrufların artırılması, finansman imkanlarının çeşitlendirilmesi ve finansman vadelerinin uzatılmasına yönelik adımlar atıldığını vurguladı.

BİREYSEL EMEKLİLİĞE TEŞVİK

Babacan, bireysel emeklilikte artık devlet katkı payı esası getirdiklerini açıkladı. Babacan, katılımcının ödediği katkı payının yüzde 25’i oranında devlet katkısının katılımcının devlet katkısı alt hesabına ödeneceğini vurguladı.
Devlet katkısına sistemde uzun süre kalmayı özendirecek şekilde kademeli olarak hak kazanılacağını dile getiren Babacan, “Devletin kattığı yüzde 25’i hemen gidip çekeyim demek mümkün olmayacak. Devlet katkıları ve getirilerine ilk 3 yıl boyunca dokunulamayacak. 3. yıl sonunda yüzde 15’ine, 6. yıl sonunda yüzde 35’ine, 10. yılda yüzde 60’ına ve emeklilikte yüzde 100’üne hak kazanılacak” dedi.

HİSSE SENEDİ TUTMAYA VERGİ DESTEĞİ

Finans alanında yapılacak değişiklikler kapsamında, yatırım fonlarında bir portföyün yüzde 75’inin hisse senedi olması durumunda, hisse senedindeki gibi bu fonun alım satımında stopaj oranı sıfır olarak uygulanacak. Türkiye’de kurulan ve yurtdışında portföy yönetecek portföy yönetim şirketleri vergisel olarak desteklenecek. Kuruluş işlemleri de basitleştirilecek. Bu şirketlerin yurt içi kazançları normal olarak vergilenirken, yurt dışında yönettikleri portföylerden elde ettikleri gelirden herhangi bir vergi alınmayacak.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ya da TÜBİTAK tarafından belirlenen alanlarda son 5 yıl içinde desteklenmiş kurumlara bu yatırım yapılırsa yüzde 100 indirim yapılabilecek. Sermayedar, iş geliştikten sonra şirketten hisselerini satarak çıktığında elde ettiği gelirden vergi alınmayacak.

HİZMET İHRACI

Torba yasada yapılacak düzenleme ile “hizmet ihracı”na teşvik de öngörülecek. Bu kapsamda en dikkat çekici düzenleme sağlık ve eğitim alanlarında yabancı ülke vatandaşlarına verilen hizmetlerden elde edilen gelirin yarısı vergiden muaf olacak. Bu kapsamda, mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi hizmeti, veri saklama hizmetleri uzaktan erişim yoluyla verilirse KDV alınmayacak, kazançların yarısı vergiden muaf tutulacak. (HABER MERKEZİ)


OTOMOTİV PATRONLARINA MÜJDE

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 20 yaşını aşan araçların geçmişten gelen vergi ve diğer borçları nedeniyle hurdaya çıkarılmadığının tespit edildiğini belirterek, bu binek araçların hurdaya çıkarılması halinde en son motorlu taşıtlar vergisinin yüzde 25’ini ödemek kaydıyla diğer vergi ve cezalarının kaldırılarak hurdaya çıkarılmasına izin verileceğini açıkladı. Uygulamayla otomobil satışlarının arttırılması öngörülüyor.

SİGARAYA MAKTU VERGİ GELİYOR

Maliye Bakanı Şimşek, “Halen, tütün ve tütün mamulleri için asgari bir maktu vergi söz konusu. Bir de paket satış fiyatı üzerinden yüzde 65 gibi bir nispi vergi hesaplanıyor. Bunlardan hangisi yüksekse o uygulanıyor. Şimdi bu vergilere ilave olarak, paket başına maktu vergi uygulaması öngören yeni bir modele geçiyoruz. Burada altını çiziyorum. Herhangi bir vergi artışı söz konusu değil. Biz sadece burada Bakanlar Kuruluna bir yetki alıyoruz. Bakanlar Kurulu, sistemde bu etkinliği artırmaya yönelik bu çerçeve düzenleme, yani yeni bir model oturtma konusunda yetkiye sahip olacak” dedi.

CEP TELEFONUNA 100 TL HARÇ

Babacan, yurt dışından beraberinde Türkiye’ye cep telefonu getiren yolculardan da 100 TL (alınan ÖTV ile aynı miktar) harç alınacağını açıkladı. Böylece yurt dışından ucuz telefon temin etmek isteyen tüketicilere ek vergi getirilmiş oldu.

ÖNCEKİ HABER

Avukatların iddianamesi kabul edildi

SONRAKİ HABER

Selim İleri’ye mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...