16 Nisan 2012 12:06

Akdeniz’de kaybeden halk olmayacak

Mersin’in Çay, Çilek ve Özgürlük mahallelerinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılmak istenen kentsel dönüşüme karşı en kapsamlı etkinlik hafta sonunda yapıldı.Şehir plancılarından mimarlara, kitle örgütlerinden göç ve kentsel dönüşüm mağdurlarının temsilcilerine k

Akdeniz’de kaybeden halk olmayacak
Paylaş

Şehir plancılarından mimarlara, kitle örgütlerinden göç ve kentsel dönüşüm mağdurlarının temsilcilerine kadar ülkenin dört bir yanından gelen uzman ve konuklar, ‘Acil Kamulaştırma Kararı’ ile kentsel dönüşüm programına alınan mahallelerin bugünü ve geleceğini masaya yatırdı.

“Kentsel Dönüşüme Alternatif Yaklaşımlar-Sağlıklaştırma ve Sosyal Politikalar” başlıklı panel, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirildi. Panel öncesinde de uzman ve konuklar, Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, BDP Mersin İl Başkanı Musa Kulu ve belediye başkan yardımcıları ile birlikte kentsel dönüşüme konu olan Çay, Çilek ve Özgürlük mahallelerinde incelemelerde bulundu. Mahalle sakinleriyle görüş alışverişinde de bulunan uzman panelistler, yerinde durum tespiti yapma olanağı da buldu.

‘HALK NE İSTİYORSA ONU YAPACAĞIZ’

Açılış konuşmasını yapan Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, “Çay, Çilek, Özgürlük mahallelerinde yaşayan yurttaşlarımızın sosyal ve ekonomik durumları göz ardı edilmiştir. Kentsel dönüşüm, sağlıklı bir çalışma yapmadan ve masa başında alınan kararlarla oldubittiye getirilmeye çalışılmaktadır. Kentimizin merkezinde çok daha yıpranmış alanlar dururken söz konusu mahallelerin dönüşüm programına alınması düşündürücüdür. Kentsel dönüşüme karşı değiliz. Ancak TOKİ’nin yaklaşımı halkımızı ve bizleri tatmin etmemiştir. Halkımız nasıl istiyorsa bizler de o doğrultuda hareket edeceğiz. Konuyu bütün yönleriyle tartıştıktan sonra bu mahallelerde sağlıklaştırma, yenileme ya da dönüşüm mü yapılması gerektiğine hep birlikte karar vereceğiz” şeklinde konuştu.

YALÇINTAN: BÜYÜK ŞİRKETLERE VERDİLER

Mimar Sinan GSÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Cemal Yalçıntan, da kentsel dönüşümün getirilmesinin birinci nedeninin ekonomik olduğunu ifade etti. Mevcut iktidarın kendi siyasetleri açısından sorunlu bölgeleri dağıtma isteğinin de TOKİ’nin politikalarını belirlediğini dile getiren Yalçıntan, “İstanbul’da biz bu örnekleri yıllar önce yaşadık. Örneğin Ayazma’daki hak sahiplerine başka bir bölgede ev verildi. Kiracılar ise mağdur oldu, direnişleri sürüyor. Hükümet, temizlenen Ayazma bölgesini daha sonra büyük bir inşaat şirketler grubuna verdi. Böylelikle zengin daha zengin, yoksul daha yoksul oldu” dedi.

İkinci oturumun ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Burada söz alan mahalle sakinleri, evlerini kesinlikle terk etmeyeceklerini, TOKİ’ye karşı direneceklerini vurguladılar. (MERSİN)


TOKİ İNSAN OLMASIN DEPOLAR OLSUN İSTİYOR

Panelin ‘Kentsel Sağlıklaştırma’ başlıklı oturumunda konuşan Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri Dr. Ümit Özcan, “Hükümet gecekonduları yıkıyor, yeni gecekondu yaptırmıyor ama Boğaz’da, orman alanlarında yapılan gecekondu niteliğindeki havuzlu villalara af çıkarıyor. Burada da Çay, Çilek ve Özgürlük Mahallelerinin bulunduğu konum, TOKİ ve müteahhitlerin iştahını kabartıyor. TOKİ, burada insan olmasın, limanın depoları olsun, AVM’ler olsun, kentin buna ihtiyacı var diyor. Ama kâr paylaşımı adı altında kazanan TOKİ ve müteahhitler, kaybeden ise halk oluyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Sezer, Tuzcuoğlu’nun kitaplarını imzaladı

SONRAKİ HABER

KESK yol ayrımında; Ya mücadele örgütü ya da muhalefet!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...