16 Nisan 2012 11:51

Çevik Bir tutuklandı

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ile birlikte 9 emekli asker tutuklandı.Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında gö

Çevik Bir tutuklandı
Paylaş

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in de bulunduğu 13 emekli askerin adliyedeki işlemleri sabahın erken saatlerine kadar sürdü. Savcılık işlemlerinin ardından emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci serbest bırakılırken, Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu 12 emekli asker ise tutuklanma istemiyle Nöbetçi Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut, emekli Kıdemli Albay Serdar Çelebi, emekli Albaylar Yüksel Sönmez, Yahya Cem Özarslan, Ruşen Bozkurt, Oğuz Kalelioğlu, Cengiz Çetinkaya ve Alican Türk'ün ise, "haklarında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, sevk maddelerindeki eylemler için öngörülen cezanın alt ve üst sınırları ve bu maddelerin kaçma kuşkusu doğurması ile adli kontrol kararı verilmesinin yetersiz kalacak olması" gibi nedenlerle tutuklanmalarına karar verirken, 3 kişiyi ise serbest bıraktı. Çevik Bir ile birlikte tutuklananlar ise, Sincan Cezaevi'ne götürüldü. Bu tutuklamalarla birlikte 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklananların sayısı 18 oldu. (ANKARA)


‘KARARI MGK VERDİ BİZ UYGULADIK’

Ankara Başsavcıvekilliği’nin 28 Şubat soruşturması kapsamında sorguladığı ve tutuklanmasına karar verilen isimler ifadelerinde çarpıcı bilgiler verdi. Savcılığa çıkartılan ve emniyette susma hakkını kullanmasına karşılık, Savcı Mustafa Bilgili’nin sorularını yanıtlayan eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in, Batı Çalışma Grubu’nun kurulması, BÇG’nin fişleme ve yönlendirme faaliyetleri konusunda anayasaya göre görev yapan Milli Güvenlik Kurulu’nun kararlarını, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne göre irticanın öncelikli tehdit olduğunu belirterek, “MGK karar verdi. Biz emir ve talimatları uyguladık. Bunları uygulamamak suçtur” dediği belirtildi.

Emniyette 3 gün tutulan ve susma hakkını kullanan Bir, önceki sabah erken saatlerde çıkartıldığı savcılıkta soruları yanıtladı. Bir, imzasını taşıyan BÇG belgelerinin büyük bölümünün kendisine ait olduğunu kabul ederken, az sayıda belge için “hatırlamıyorum”, “bana ait değil” gibi yanıtlar verdi. Bir’in, BÇG’nin kurulması ve kendisine bağlı olarak çalışması konusunda, anayasa, kanunlar ve yönetmeliklere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin koruma ve kollama görevi bulunduğunu anımsattığı öğrenildi. Bir’in, Milli Güvenlik Kurulu’nun, bu doğrultuda kararlar verdiğini, görevdeki bir asker olarak, kendisinin de bu kararların gereğini yerine getirmemesinin suç oluşturacağı için talimatlara uygun biçimde hareket ettiğini ifade ettiği kaydedildi.

MGK’nın Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne göre irticayı öncelikli tehdit olarak niteliğini anımsatan Bir’in, dönemin başbakanı başta olmak üzere siyasilerin de bu kararlara imza attığını, kendisinin de MGK kararlarını yerine getirmekle yükümlü olduğunu kaydettiği ifade edildi.

‘ENGİN ALAN GÖREVLENDİRDİ’

Tutuklanan ÖKK Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndan emekli Kurmay Albay Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu ise sorulara verdiği yanıtlarda, Balyoz davası kapsamında tutuklu bulunan MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan tarafından BÇG’de görevlendirildiğini belirterek, “Milli iradenin dışındaki hiçbir oluşuma katılmadım, tasvip de etmiyorum. Darbelere karşı olduğumu ifade etmek isterim” dedi.

Tutuklanan ÖKK’dan emekli Kurmay Başkanı emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, BÇG’de yer aldığı iddiasını kabul etmedi. Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir imzalı belgelerin ÖKK komutanlığına dağıtımının yapılmadığını, kendi adının BÇG teşkilat şemasına binbaşı yazıldığını belirten Kılıçarslan, “Rütbem kurmay albay olduğu için binbaşı rütbesindeki görevi yapmam mümkün değildi. İddia edildiği gibi hükümeti yıkmak için psikolojik harekat yapmam için bana herhangi bir emir ve talimat verilmedi” dedi.

Tutuklanan dönemin Genelkurmay Basın Sözcüsü emekli Albay Hüsnü Dağ ise Genelkurmay’daki hiçbir çalışma grubunda görev almadığını söyledi.

‘MGK SÖYLEDİ’

Dönemin Genelkurmay İç Harekat Daire Başkanı emekli Tuğgeneral İdris Koralp ise, “Batı Çalışma Grubu’nun Milli Güvenlik Kurulu kararları çerçevesinde oluşturulduğu kanaatindeyim. BÇG Harekat Konseptinin tamamı MGK ve Bakanlık genelgeleri ve tasarruflarına dayanır. BÇG’nin bahsi geçen faaliyetleri icra yetkisi yoktur. Genelkurmay adına faaliyetlerini, raporlarını derler. MGK kararları, Başbakanlık, Bakanlıklar tarafından da genelgelerle vali ve bütün devlet kurumlarında yayımlanmıştır. Esas icradan sorumlu Başbakan ve Bakanlıklarla birlikte her ay toplantı ile değerlendirme yapılan MGK’dır” dedi.

BİR’İ SUÇLADI

Serbest kalan emekli Albay Mustafa Kemal Savcı ise “BÇG’yi kuran ve yöneten orgeneral Çevik Bir ve BÇG listesine ismimi yazmasına rağmen, bunu bana bildirmeyen emekli Kurmay Albay Cihangir Akşit’ten şikayetçiyim” dedi.


SAVCI, 100 SORU SORDU

Savcı Mustafa Bilgili’nin, emekli Orgeneral Çevik Bir’e 100 soru yönelttiği belirtiliyor.

İşte o sorulardan bazıları:
* Çetin Doğan, Fevzi Türkeri, Erol Özkasnak ve İdris Koralp’le görev yaptınız mı? Batı Çalışma Grubu’nu (BÇG) kim ya da kimler hangi amaçla kurdu? Nerede faaliyet gösteriyordu? Kuvvet komutanlıkları ve ordulardaki yapılanması nasıldı?
* Refah Partisi’nin iktidara gelmesinin hemen ardından ABD ve İsrail’le bir dizi görüşmeler yapıldığı görülmektedir. Bu toplantılarda, TSK’nın üzerine düşeni yapacağı ve yardım istendiği anlaşılmaktadır. Bu, planlanan bir askeri müdahaleye yönelik icazet alma amacı mı taşımaktadır?
* Batı Üst Kurulu (BÜK) nedir? BÜK’e kimler katılıyordu? MGK Genel Sekreterliği koordinatörlüğünde teşkil edilen Uluslararası Kamuoyu Oluşturma Grubu (UKOG) nedir, kimlerden oluşmaktadır?
* Dönemin İstanbul Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında basında çıkan haberler ve neticesinde gerçekleşen yargılama, örtülü psikolojik harekat tedbiri midir?
* Fadime Şahin, Müslüm Gündüz, Aczmendi, tarikat haberleri, Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık eylemleri de psikolojik harekat malzemesi midir?
* Batı Harekat Konsepti’nde yer alan çalışmaları hükümeti devirmek maksadıyla mı yaptınız?
* ‘İhlas, Asya, Ülker, Beğendik’ gibi holding ve finans kurulaşları hangi yasal yetkiye dayanarak izlenmiş, ordu pazarları ve garnizonlara girmeleri yasaklanmıştır?

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu öğrenciler ve arkadaşlarının adliye nöbeti sürüyor!

SONRAKİ HABER

Yargıtay Ağar'ın cezasını onadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...