16 Nisan 2012 03:15

Merter işçileri için ilk adım atıldı

"20 senedir buradayız. Bize İş Kanunu bile uygulanmıyor. Bizi işçi olarak bile görmüyorlar. 3 ay çalıştıktan sonra yüzümüze bakmıyorlar. Zaten sigortamız yok. Çocuklarımızın yüzünü bile göremiyoruz. Sabahtan çalışmaya başlıyoruz, gece 11, 12’ye kadar devam ediyoruz. Bunun için birlik olma

Merter işçileri için ilk adım atıldı
Paylaş

Merter’de işçiler hem sorunlarını tartışmak, hem de “ne yapmalı” sorusuna yanıt aramak üzere bir kurultay düzenledi. Kurultaya Deri-İş Sendikası’ndan yöneticiler de, daha önce bölgede verilen işçi mücadelelerinin deneyimine sahip eski işçiler de katıldı. Genelde daha önce hak arama mücadelesi vermiş ama bir sonuç elde edememiş işçilerde görülen yılgınlık buradaki işçilerde pek söz konusu değil. Çalışma koşulları o kadar kötü ki; genciyle yaşlısıyla işçiler yeni bir başlangıç yapmaktan başka bir çare göremiyorlar.

Kundura işçisi Cemal Baykara, çalışma saatleri ve koşullarının çok ağır olduğunu söylüyor. İlaçlar, solvent, silüsyon gibi zehirli maddelerle çalıştıklarını belirten Baykara, “Sabah 8-9’da başlıyoruz. Akşam 10 oluyor, kalkayım diyorsun. Patron nereye gidiyorsun diyor. Akşam gidiyorum, çocuğum uyuyor. Sabah kalkıyorum çocuğum yine uyuyor, yüzünü göremiyorum” diyor.

Kurultayda söz alan Lütfü Aydın 45 yıllık kundura işçisi. 25 yaşındaki kızıyla arasında geçen diyaloğu anlatıyor: “‘Baba, beni şimdiye kadar kucağını alıp hiç sevmedin’ diyor. Ben sabah gidiyorum, akşam geldiğimde kızım yatıyor. İşyerinde patronuma canım sıkılıyor. Moralim bozuluyor. Bu kafayla ben ne yapayım?​”

DERNEK ÖNERİSİ

Kundura işçisi Aziz Alptekin ise çalışma koşullarına duyarsız kaldığını söylediği hükümete tepkili: “Libya’ya uçak dolusu paralar gitti. Bunlar bizim paralarımız. Önce benim sigortamı yaptır kardeşim. Gelen Suriyelilere konteyner kentler yapıldı. Van’da insanlar çadırda yaşıyor. Önce kendi halkına baksınlar. 51 yaşındayım. Bir ömür çalışıyorum ama 1291 gün sigortam var. İşçi olarak bilinçlenelim, birlik olalım. Birlik olursak yapamayacağımız şey yoktur.”

Kundura işçisi Ercan Irmak da, bir dernek önerisi sunuyor. Irmak, “İşçiler arasında dayanışmayı sağlayacak, birisi zor duruma düştüğünde ona güvence sağlayacak bir dernek lazım. Şimdi bir işçi hasta olsa, yapacak hiçbir şey yok. Ne sigortası var ne de güvencesi” diyor.

1 MAYIS ÇAĞRISI

Merter Kurultay Komitesi üyesi ve Cam Keramik-İş Genel Başkanı Mehmet Turp da, kurultayda konuşulanlar üzerinden bazı karar önerilerini dile getirdi: Turp, “Türkiye dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi. Ama Sancaktepe’ye baktığımızda, işçilere baktığımızda tam bir kölelik sistemi. Önce işçilerin çalışma koşulları düzeltilmeli, sağlıklı koşullar sağlanmalı. Herkes sigortalı olmalı. Zehirli maddelerin kullanımı yasaklanmalı. 10 bin işçinin çalıştığı bir havza burası. Burada mutlaka bir sağlık merkezi korunmalı. İşçiler öldükten sonra değil önce sağlık taramasından geçirilmeli. Bu hakları kazanmak için elbette en önemli koşul işçiler sendikalı olmalı” dedi. İşçileri 1 Mayıs’a da davet eden Turp şunları söyledi: “1 Mayıs işçilerin bayramıdır. Sadece solcuların, devrimcilerin bayramı değildir. Böyle anlaşılmamalıdır. Tüm işçi sınıfının bayramıdır, hak arama günüdür. Bu nedenle taleplerimizi 1 Mayısa yansıtmalıyız. Hep beraber katılmalıyız.” Kurultayda ayrıca, bundan sonraki çalışmaları yönetecek bir komite oluşturuldu.

BİRLİK OLSAYDIK HAKKIMIZI ALIRDIK

Kurultaya Hey Tekstil işçilerini temsilen İsmail Tekin katılıyor. 3 sene içinde ellişer yüzer işçilerin atıldığını ve buna sessiz kalmaları sonucunda kendilerinin de işten atıldığını söylüyor. Birlikteliklerini geç sağladıklarını belirten Tekin, “Bu mücadelemizi zamanında gösterseydik haklarımızı alırdık. Siz de geç kalmadan birliğinizi sağlayın” dedi. Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in 5 kez kendilerini ziyaret ettiğini belirten Tekin, Mecliste de seslerini duyurduklarını ifade etti.

ÖRGÜTLÜYSEK HERŞEYİZ

Deri-İş Genel Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreteri Hasan Uluşan, işçilerin yaşadıkları koşulların örgütsüzlüklerinin sonucu olduğunu vurguludı. Uluşan, “Bu kurultay işçilerin bir araya gelmesi konusunda ön ayak olabilir. İşçi ancak kendini sendikada ifade edebilir, haklarını alabilir. Biz üzerimize ne düşerse yaparız. Örgütlü olursak her şeyiz, örgütsüz olursak hiçbir şeyiz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tepenin Ardı'ndan Ersanlı ve Emek'e selam

SONRAKİ HABER

Zamlara karşı 1 Mayıs'a katılacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...