20 Ocak 2016 09:47

Demirtaş: Cizre'de çok ağır suç işleniyor, parlamento bu suçlara duyarsız kalamaz

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cizre'de HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, belediye eşbaşkanları, gazeteci ve sivil yurttaşların bulunduğu evlerin ateş altına alındığına ve ilçede onlarca kişinin yaralandığına dikkat çekerek, "Parlamentoda işlevsiz şekilde, şu anda katliamları izleyen, destek veren bir kuruma dönüşmüş durumda. Bu, bir utançtır. Hiçbir dönem bu kadar suça ortak bir parlamento anlayışı oluşmamıştı" dedi. 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cizre'de devlet güçleri tarafından günlerdir süren ve bugün aralarında HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, belediye eşbaşkanları ve gazetecileri hedef alan katliam girişimine ilişkin Meclis kapısında açıklama yaptı. Açıklamasında hükümete yüklenen Demirtaş, Sarıyıldız ve belediye başkanının da içinde bulunduğu gruba ateş edildiğini ve yaralanan 10 kişinin bir bodrum katında kurtarılmayı beklediklerini kaydetti. 

Demirtaş, "Er geç bu yasaklar bitecek ve katledilen sivillerin hukuk çerçevesinde tek tek hesabı elbette sorulacak" dedi.

'AMBULANSLARIN YARALILARI ALMASINA IZIN VERILMIYOR'

Cizre'de bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın aktardığı bilgileri paylaşan Demirtaş, şunları söyledi:

"Sayın Sarıyıldız Cizre Kaymakamı'nı haberdar ederek, 6 yaralıyı almak üzere aileleriyle birlikte hareket edecekleri bilgisini veriyor. Birkaç mesaj atıyor kaymakama. 'Biz milletvekili, belediye başkanı, 15 kişilik heyetle şu mahalleye, şu adrese gideceğiz ve yerdeki yaralıları alacağız ve hastaneye teslim edeceğiz' bilgisini veriyor. Buna rağmen 15 kişilik sivil grup ateş altına alınıyor. 10 kişi yaralanıyor, aralarında İMC TV'nin kameramanı da var. Hem milletvekili hem belediye başkanı hem sivil insanlar canlarını zor kurtarıyorlar ve şu anda bir bodrumdalar. Yanlarında da 10 yaralı var. Yaralılar kan kaybediyor, hastaneye götüremiyorlar. Yaralı almaya gidenler kendileri yaralanıyor ve hastaneye gidemiyorlar. Bodrum katında kurtarılmayı bekliyorlar. Arkadaşlarımız İçişleri Bakanı ve müsteşar ile görüşmeler gerçekleştirdi. Ateşin kesildiği bilgisini aldık ama ambulans gidip yaralıları alamıyor, izin verilmiyor."

"Parlamento, kendi egemenliğinde olan bir yerde bu kadar ağır suçlara karşı bu kadar duyarsız kalamaz" diyen Demirtaş, böylesi bir durumda buranın milletin parlamentosu olamayacağını kaydetti. 

Demirtas, sözlerini söyle sürdürdü: 

'CIZRE'DE ÇOK AGIR SUÇLAR ISLENIYOR'

"Millet sadece AK Parti'ye oy verenlerden ibaret değildir. Parlamento da işlevsiz şekilde, şu anda katliamları izleyen, destek veren bir kuruma dönüşmüş durumda. Bu, bir utançtır. Geçmiş dönemlerde de ağır insan hakları ihlalleri yaşandı ama parlamento kendi içinde komisyonlar oluşturdu, vakaların olduğu yerlere gitti, incelemeler yaptı. Ama hiçbir dönem bu kadar suça ortak bir parlamento anlayışı oluşmamıştı. Görünen o ki tek tek atanan hükümet milletvekilleri, özellikle sarayın talimatı doğrultusunda milletin verdiği görevin dışında sarayın işlerini yapan birer memura dönüşmüş durumda. HDP Grubu bu duyarsızlığa karşı tepkilerini kararlı şekilde otaya koyacaktır. Zannetmeyin ki bunlar tarihin sayfalarına yazılmıyor. Çok ağır suçlar işleniyor. Türkiye'nin batısı duymasın diye bunları örtüyorsunuz.

Şimdi aynı şeyler tekrar yaşanıyor. Tarih tekerrür ediyor ve yeniden ağır insan hakları ihlalleri gerçekleşirken bir kez daha Türkiye'nin batısı bunları görmüyor, duymuyor." 

'SORUMLU HÜKÜMETTIR'

Sarıyıldız'la kendisinin de konuştuğunu ve İMC TV kameramanı Refik Tekin'in de yaralı olduğunu söyleyen Demirtaş,"Arkadaşlarımız Efkan Ala'yla görüştü. Bu çok acil bir durum, kendisi müdahale edeceğini söylüyor ama bir değişiklik yok. Bir bodrumda 10 yaralı var ve aralarında biri hayatını kaybederse bunun sorumlusu içişleri bakanıdır, başbakandır acil müdahale talep ediyoruz" dedi. 

HALKA SESINI YÜKSELTME ÇAGRISI 

Demirtaş, halkı saldırılara karşı sesini yükseltme çağırarak, "Halkımız bulunduğu her yerde balkonunda aracında evinde sesini yükseltmelidir. Ben ülkemde kardeş kavgası istemiyorum diyerek herkesten sesini yükseltmesini istiyoruz" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Karbonmonoksit gazından zehirlenen 2 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Arda Turan: Sorunlar, insanlar ölmeden çözülebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...