20 Ocak 2016 06:41

Çetinkaya Nakış’ta sendikalı oldukları için atılan işçilerin direnişi sürüyor

Paylaş

Çetinkaya Nakış’ta sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin fabrika önündeki direnişi sürüyor. Atılan işçiler fabrikadaki arkadaşlarını sendikaya ve direnişlerine sahip çıkmaya çağırdı.

5 temmuz 2015 tarihinde sendikalaşma kararı alan Nakış İşçileri Birliği DERİTEKS’te örgütlenmeye başladı. Bunun üzerine Çetinkaya Nakış’ta sendikaya üye olan işçiler işten atıldı. İşten atılan işçiler fabrika önünde çadır kurarak direnişe başladı. 

İşten atılan işçilerden Zahir Günel yaklaşık iki yıldır Çetinkaya’da çalıştığını belirterek. sendikalaşma sürecinin diğer vardiyada başladığını ve orda karar alındıktan sonra kendi vardiyalarının haberi olduğunu, kısa bir süre sonra patronun haberinin almasıyla birlikte başta temsilciler olmak üzere tüm işçiler üzerinde baskı yapılmaya başlandığını söyledi. 

Patronun sendikalaşma üzerine işçilerle bir toplantı yaptığını ifade eden Günel: “Patron yaptığı toplantıda işçilerin taleplerini belirlemelerini ve bir sonraki toplantıda talepleri kabul edeceğini fakat sendikadan vazgeçmemizi isteyerek birliğimizi bozmak ve sendikadan caydırmak istedi” dedi. 

Yapılan toplantıdan sonra kendi vardiyasındaki temsilcinin bırakması üzerine kendisinin temsilci olmak istediğini söyleyen Günel şunları söyledi: “Patronun toplantı talebini ertelemesi üzerine diğer vardiyadaki temsilci ile beraber yetki alacak sayıyı tamamlamak için çalışmalarımızı hızlandırdık. Ben gerekli son bir kişiyi bularak sendikanın yetki başvurusunu yaptım. Bunu öğrenen patron ‘Ben zaten taleplerinizi karşılayacaktım Zahir hem size hem bana ihanet etti’ kışkırtmasıyla yanlızlaştırmak istedi. 12 Ocak tarihinde işyerine gelir gelmez çıkışım verildi. Hemen ertesi gün patron çalışanların yarısını başka şirkete taşıdı. Sendika bunu farkedince geri adım atarak düzeltti. Patronun şimdi de 37 işçi varken şu anda başta emekliler olmak üzere şirket dışı kişileri sigortalı göstererek sağlanan çoğunluğu kırabilmek için işçi sayısını 52’ye çıkardı.” 

İçerde çalışan arkadaşlarına seslene Günel “Patronun kışkırtmaları ve oyunlarına kanmayın. Yetki aldığımız sendikaya sahip çıkın. Geçici haklar yerine sendikamızla yasal güvenceyle çalışmamız mümkün. Henüz geç olmadan birlik beraberlik içinde olmalıyız” dedi.

İşten atılan bir diğer işci Kasım İlter ise temsilci olmamasına rağmen sadece sendikadan ayrılmayacağını söylediği için işten atıldığını belirterek: “Beraber cıktığımız bu yolda patronun dolduruşuyla bizlere cephe alan arkadaşlara sesleniyorum; biz kış günü hepimizin hakkı olan sendika için direnirken yetki alınmasına rağmen patronun etkisiyle çalışmaları yanlış. Arkadaşlarımı sendikayla beraber haklarına sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polis memuru boşanmak isteyen eşini öldürdü, intihara kalkıştı

SONRAKİ HABER

1128 Alman akademisyenden Türkiyeli 1128 akademisyene destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...