20 Ocak 2016 00:51

Jamie Vardy’nin peri masalı

Leicester City’de işler beklenmedik şekilde gelişti ve ilk 19 haftada 39 puanla liderin averajla gerisinde kaldı. Geçtiğimiz sezon topladıkları 41 puanın sadece iki puan gerisindeydiler.

Paylaş

Hakan KARAKOCA
Ankara

Geçtiğimiz sezon bu vakitlerde İngiliz kulüpleri Hırvat bir oyuncu için transfer yarışına girmiş ve fiyatı en yükseğe çıkaran galip gelmişti. Chelsea’nin, Newcastle United’ın takipte olduğu Andrej Kramaric’i 9 milyon avroya kadrosuna katan Leicester City olmuştu. 

Chelsea’nin önerdiği 5.5 milyon avronun yanında bir hayli yüksek bir miktar. Leicester City yöneticileri, “9 milyon avroya çıkmasaydık, Chelsea’nin 5.5 milyon avroluk teklifini geçemezdik” derken, Rijeka’nın İtalyan patronları “Kulübün çıkarlarını korumak” adına, en yüksek fiyata oyuncularının gidişine izin verdiklerini söylüyordu. Kramaric’in gittiği takım, Premier Lig’de dibi görmüş ve çıkış için son bir umutla Kramaric’e sarılmıştı. 

O gün herkes Kramaric’in verdiği yanlış kararı tartışıyordu. Ama işler beklenmedik şekilde ilerledi. İlk 19 haftada 13 puan toplayabilen Leicester, ikinci devre olarak adlandıracağımız 19 haftalık bölümde 28 puan topladı ve ligde kaldı. 13 maçta görev alan Kramaric ise 2 gollük beklenmedik ölçüde düşük bir katkıda bulundu. 

DİPTEN ZİRVEYE

O 13 puanlık kara tablodan bugüne ise çok değişti. Lige, kabus görmemek üzere orta sıralar hedefiyle başlayan Leicester City’de işler beklenmedik şekilde gelişti ve ilk 19 haftada 39 puanla liderin averajla gerisinde kaldı. Geçtiğimiz sezon topladıkları 41 puanın sadece iki puan gerisindeydiler. Şimdiki 22 haftalık süreçte de 44 puanı gördüler. Bu tabloda kimse 9 milyon avroluk Andrej Kramaric’ten bahsetmiyor. Herkesin dilinde Jamie Vardy var.

Jamie Vardy’nin hayatı bu sıralarda Hollywood’un da gündeminde. Sahada attığı gollerden ziyade o gol sevinçlerini yaşadığı sahneye kadar geçirdiği aşamalar senaristlerin hayallerini süslüyor. Tıbbi malzeme üreten bir fabrikada çalışırken, amatör liglerde futbolu bırakmanın eşiğinden tüm dünyanın gözlerini diktiği sahnede rol almaya başladı. “Alt lig golcüsü” unvanı üzerine yapışmak üzereyken kabuğunu kırdı Vardy! Bu arada 11 maç üst üste gol atarak da Premier Lig’de Ruud van Nistelroy’un rekorunu kırdı. 22 lig maçında 15 gol atan Vardy için sezon başında yakıştırılan “şanslı” lakabı da çoktan unutuldu. 

Ranieri, oyuncularının ve Vardy’nin olağanüstü performansını değerlendirirken Yunanistan’da yaşadığı fiyaskoya değinmeden geçemiyor. “Kariyerim bitti demişlerdi ama oyuncularımla yeteri kadar zaman geçirmeden onlarla nasıl iyi bir takım yaratabilirim? Yunanistan’da beni ateşe attılar, benden sonraki her hoca da aynı şeylere maruz kaldı. Yunanistan’ın hali ise ortada. Şimdi bir takımız ve oyuncularımla çok daha sık diyalog halindeyim. Bu başarı onların olağanüstü çabası ve özverisiyle geldi.”  Ranieri’ye göre nisan ayına kadar buralarda kalabilirlerse , o sert rüzgarlara direndikten sonra şampiyonluk konuşabilecekler, şu an içinse her şey adına erken. 

VARDY TARİHE GEÇTİ PEKİ KRAMARIC?

Sezon sonu şampiyonluğu görmeleri böyle bir “kurtlar sofrasında” fazlasıyla zor. Ama ligde kalmak için yola çıkmış bir takım için rüya gibi bir dönem geçiyorlar. Birileri “Şampiyon olabilirler mi?” sorusunu soruyor, en güçlü evet ihtimalli soru ise “Jamie Vardy gol kralı olabilir mi?” sorusu. 
Kramaric mi? Dinamo Zagreb onu yeniden geri almak istiyor. Ama bonservisini almak konusu Hırvatistan’da bile büyük risk olarak nitelendiriliyor. Hırvat Teknik Adam Igor Tudor’un çalıştırdığı PAOK ise Duje Cop ya da Andrej Kramaric arasında kalmış durumda. PAOK’un da tercihi Kramaric’i kiralamak yönünde. Kramaric, Leicester tarihinde transfer fiyaskosu olarak yerini aldı. 1.2 milyon avroya alt lig takımından Leicester’a geldiğinde “Bu kadar para verilir mi?” denilen Vardy ise o kulübün tarihine başka bir yönden çoktan geçti bile. “Bu oyuncunun adını bir yere yazın” diyen birkaç kişi haricinde kimsenin şans vermediği bir adam Premier Lig rekorunu kırdıktan sonra gol krallığına göz kırpıyor. Vardy, belki de seneye Şampiyonlar Ligi’nde o büyüleyici şarkıyı saha içinden dinleyecek. 

ÖNCEKİ HABER

Fazla ödev üretkenliği kısıtlıyor

SONRAKİ HABER

ETİ işçileri: Patron koltuğunda sendikacılık yapılmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa