18 Ocak 2016 12:09

Metalde direniş ateşi yanmaya devam ediyor

Paylaş

15 ARALIK 2014: 3 YILLIK İHANET SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Türk Metal ile MESS arasında 15 Aralık 2014’de 3 yıllık toplusözleşme imzalandı. İşçilerin özellikle 3 yıl olmasına defalarca tepki gösterdiği sözleşmeye göre ilk altı ay yüzde 3.78 ve işyeri ortalamasının yüzde 6’sı kadar zam yapıldı. Sözleşme süresinin uzatılmasının hak kayıpları getireceğine dikkat çeken işçiler, ücretler konusunda da kimin ne kadar zam alacağı konusunda dabelirsizlikler yaşandığına dikkat çektiler. Sakarya Otokar işçileri iş bıraktı.  

23 ARALIK: MİTİNG GREV OYLAMASINA DÖNÜŞTÜ

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler MESS’in 3 yıllık sözleşme ve enflasyona dayalı sefalet zammı dayatmasına karşı Gebze’de düzenlenen mitingde bir araya geldi. 10 bine yakın işçi, mitingin başından sonuna kadar attıkları sloganlarla grev talebini dile getirdi. Gebze mitingini grev oylamasına dönüştüren işçilerin ısrar ve kararlılığı sonucu Birleşik Metal-İş Sendikası grev kararı aldı. 

29 OCAK 2015:BİRLEŞİK METAL-İŞ GREVDE

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 22 fabrikada 15 bin işçi şalter indirdi.

30 OCAK: GREV YASAKLANDI

Daha önce cam işçilerinin ve madencilerin grevini yasaklayan AKP hükümeti, yine “Milli Güvenlik” bahanesiyle metal işçilerinin de grevini yasakladı. Sendikada değerlendirme toplantısı devam ederken Gebze’deki Koraman Çelik, Sarkuysan, Çayırova, Cengiz Makina ve Yücel Boru fabrikalarında işçiler direnme kararı aldılar. Sendikanın yaptığı değerlendirme toplantısında ise grev yasaklarına karşı üretime başlamak ancak fabrika ve alanlarda mücadele kararı alındı.

14 NİSAN: BOSCH SÖZLEŞMESİ 

Bursa’da bulunan Bosch fabrikasında, 4 yılın ardından toplusözleşme imzalandı. Türk Metal ve MESS arasında varılan anlaşmaya göre ücretlere ilk altı ay yüzde 7 artı 70 kuruş, ikinci altı ay yüzde 7 artı 20 kuruş, üçüncü altı ay enflasyon artı 15 kuruş, dördüncü altı ay için ise enflasyon artı 15 kuruş zam yapıldı. Alınan zammın olumlu olduğunu söyleyen işçiler, sözleşmenin Türk Metal üzerinde kurdukları baskı sayesinde bu noktaya geldiğini belirttiler. 

18 NİSAN: BURSA’DA İLK KIVILCIM 

Bosch’ta imzalanan sözleşmenin MESS ile imzalanan mevcut sözleşmeden daha iyi olması üzerine işçilerin Bursa kent meydanında yaptıkları eylemleri başladı. Kısa bir sürede tüm metal işçilerinin sahipleneceği üç talep bugünlerde ilan edildi: 
* Ücretlerimiz Bosch sözleşmesi baz alınarak yenilensin
* Türk Metal Sendikası değil, bizim demokratik yollarla seçtiğimiz temsilcilerimiz tanınsın
* Eylemler nedeniyle hiçbir işçi işten atılmasın

15 MAYIS: RENAULT’TA ŞALTER İNDİ DİRENİŞ BAŞLADI

15 Mayıs’ta yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı Renault’ta akşam vardiyası işçileri üretimi durdurup fabrikayı boşaltmadı. Gece vardiyasındaki yaklaşık 1500 işçi ise işbaşı yapmayıp fabrika bahçesinde eyleme başladı. İşçiler zaman zaman cep telefonlarının ışıklarını yakarak eylemlerini sürdürdü. Renault’dan sonra TOFAŞ, Coşkunöz işçileri de üretimi durdurdu.

18 MAYIS: TÜRK METAL YİNE İŞÇİYE SIRTINI DÖNDÜ

Renault’ta günlerce yapılan toplantılarda işçiler taleplerinden vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak “direnişe devam” dediler. Öte yandan Mako işçileri üretimi durdurdu. Türk Metal Sendikası’ndan yapılan açıklama ise “Bütün çabamız eylemleri bitirme üzerine” oldu!

20 MAYIS: METAL FIRTINA ANKARA VE KOCAELİ’YE SIÇRADI

Bursa’da Coşkunöz işçilerinin direnişi sona ererken, Ototrim işçileri ise üretimi durdurarak direnişe katıldı. Direniş Bursa sınırlarını aştı. Kocaeli’de Ford Otosan işçileri, Ankara’da Türk Traktör işçileri de üretimi durdu. 

22 MAYIS: PATRONLARIN SALDIRISI

Koç Holding, TOFAŞ, Ford Otosan ve Türk Traktör’de “üretim başladı” yalanlarıyla grevleri kırmaya çalıştı. TOFAŞ işçileri Türk Metal’den istifa ettiler ve işçilerin bir kısmı Çelik-İş’e üye oldular. İşçilerin grev talebine sendikanın yanıtı ‘işten atılanları sendikada işe alacağız’ oldu. Patron ve sendikanın baskılarına rağmen tüm metal fabrikaları kaynamaya başladı. Greve çıkamayan kimi fabrikalardaki işçiler Türk Metal’den istifa etti, iş yavaşlattı, yemekhanede eylem yaptı.

23 MAYIS: TOFAŞ VE MAKO’DA ANLAŞMA SAĞLANDI

TOFAŞ ve Mako’da patronla anlaşan işçiler, “Kazanımlarımızın takipçisi olacağız” dedi.

24 MAYIS: OTOTRİM’DE ANLAŞMA

Renault’ta işçilerin üretimi durdurması ile başlayan direniş sırasında üretimi durdurarak direnişe katılan Ototrim’de anlaşma sağlandı.

25 MAYIS: ESKİŞEHİR DE KATILDI

Kocaeli’den sonra Ford’un Eskişehir İnönü’deki fabrikasında da üretim durdu. 

27 MAYIS: RENAULT İŞÇİSİ KAZANDI!

Metal direnişinin amiral gemisi Renault’da işçiler kazandı. Yapılan 9 maddelik protokolün öne çıkanları şöyle ise şöyleydi: Tüm işçilere bin lira avans, asgari 600 TL performans primi, 280 TL banka promosyonu dağıtılacak. İşçi sözcüleri muhatap alınacak, hiçbir işçi işten atılmayacak.

1 HAZİRAN: TÜRK TRAKTÖR’DE GREV SONA ERDİ

Türk Traktör’de grev sona erdi. İşbaşı çağrıları üzerine işçiler arasında kırılma oldu. İşçiler daha fazla bölünmemek için TOFAŞ’ta imzalanan taleplerde anlaşmak zorunda kaldı. Ancak patron işçilerin bölünmesini fırsat bilerek işçi sözcülerini işten attı. 

3 HAZİRAN: FORD’DA İŞ BAŞI YAPILDI

Ford Otosan’ın Eskişehir İnönü’de bulunan kamyon fabrikasında direniş sabah sona ererken, akşam saatlerinde ise Kocaeli’deki Gölcük fabrikasında işçiler işbaşı yaptı. Metal işçileri Gölcük fabrikasında işten atılan ve fabrika yönetimi tarafından geri alınmayan 8 işçi içinse 8 dakikalık iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

8 HAZİRAN: ORS’DE GREV BİR GÜNDE KAZANDIRDI

8 Haziran’da fabrika yönetiminin, işçilerin kendi seçtiği temsilcileri tanımaması üzerine başlattığı grev kazanımla bitti.

10 HAZİRAN: EGO’DA KIYIMA KARŞI DİRENİŞ

Çorlu’da bulunan EGO’da işçilerin Türk Metal’den istifa etmesi üzerine patron 20 işçiyi işten attı. İşçiler bunun üzerine üretimi durdurarak direnişe geçti. Patronun işten atmaları iptal etmesi üzerine 12 Haziran’da direniş sona erdi. İşçiler daha sonra Birleşik Metal-İş’te örgütlendiler. 

2 TEMMUZ: LG İŞÇİLERİ DİRENİŞE KATILDI

LG Arçelik işçileri ise 2 Temmuz’da verilen sözlerin tutulmaması üzerine direnişe geçti. Patron 6 Temmuz’da polis zoruyla direnişin içerideki işçileri dışarı çıkarıldı. İşçiler direnişlerine dışarıda devam ederken, patron direniş kırıcıları devreye soktu.

26 AĞUSTOS: ORS’DE İKİNCİ DİRENİŞ

Direniş döneminde işçilerin taleplerini kabul eden ORS patronu, daha sonra bu sözünden dönüp işten atmaya başlayınca ORS işçileri 26 Ağustos’ta direnişe başladı. Direnişi kırmak için türlü yollara başvuran patron, 7 Eylül’de jandarmayı devreye soktu. Jandarma işçilere ve ailelerine saldırdı. Ancak işçiler buna karşın direnişe devam etti. Direnişin 17. gününde patron atılan işçi sayısını 210’dan 33’e indirdi, işçilerin taleplerini içeren bir protokole imza atmak zorunda kaldı. 

4 OCAK: ORS’DE BİR SALDIRI DAHA

4 Ocak’ta patron bu kez 28 işçiyi işten attı. İşçiler yeniden direnişe geçti. Sendikacıların “Jandarma gelecek tutanak tutacak” diyerek 6 Ocak’ta bitirdiği direnişin ardndan 7 işçi daha işten atıldı. 

5 OCAK: RENAULT İŞÇİLERİ EK ZAM İÇİN YÜRÜDÜ

Renault işçileri asgari ücretin 1300 liraya çıkarılmasının ardından harekete geçti. Yapılan zammın ardından 10 yıllık çalışanların dahi ücretinin asgari ücret seviyesinde kaldığına dikkat çeken işçiler, vardiya çıkışlarında yaptıkları eylemlerle ek zam talep etti.

ÖNCEKİ HABER

Ek zam talebi, kıdem tazminatı, güvencesiz ve esnek çalışma: Güncel talepler ve mücadele olanakları

SONRAKİ HABER

Sınırlarını bilen onları aşmasını da bilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...