18 Ocak 2016 09:12

Erdoğan Aydın: Türkiye’nin en büyük ihtiyacı barış

Paylaş

Halil İMREK
Adana

Çukurova Kitap Fuarında Literatür Yayıncılık tarafından Erdoğan Aydın’ın konuşmacı olduğu  “Yeni Osmanlıcılık ve Barış” adlı söyleşi düzenlendi. Erdoğan Aydın, etkinlikte ülkenin temel meselesinin barış olduğunu söyledi. Aydın, yeni Osmanlıcı ideoloji yüzünden ülkenin savaşla karşı karşıya olduğunu belirtti.
“Yeni Osmancılık, barışın imkânsızlaştığı bir anlam taşıyor” diyen Aydın, “Yeni Osmancılığın” Türkiye’nin yarınını kurtarmasının mümkün olmadığının altını çizdi.
Ülkenin bugün geldiği noktanın bir facia olduğunu söyleyen Erdoğan Aydın, “Çocuklarımızın yarını, can güvenliği garanti altında değil. Yüzlerce insan vahşi yöntemlerle öldürülüyor, Yüz binlerce insan evini barkını terk etmek zorunda kalıyor” dedi.
İçeride ve dışarıda yaşanan savaş ve çatışmaların sonuçlarını her inançtan her milliyetten Türkiye halklarının yaşadığını belirten Aydın, çok ağır bedeller ödendiğini ve halkların birleşerek bu durumu tersine çevirebileceğini vurguladı.
 Türkiye’nin içinin yangın yerine dönmesinin yeni Osmancılık politikasının bir tezahürü olduğunu anlatan Aydın, ”Siz eğer Yunus Emre’nin, Pir Sultan’ın, Mevlana’nın veya Hacı Bektaş’ın imgesini günümüzde güncelleştirmek yerine Yavuz Sultan Selim’in, Kanuni’nin imgesini güncelleştirmek ve her yeni kuşağı bunlarla övünmek ve Malkoçoğlu olmak, Ulubatlı Hasan olmak şeklinde koşullandırırsanız içerideki arenanın da demokratikleşme imkânı ortadan kalkar. Kanuni ve Yavuz Sultan Selimleri bize örnek tipoloji olarak anlatan siyasetin geldiği yer, demokrasinin değer olduğu yerde ancak müze yapılması gereken devasa saraylar yapmaktır. İçeride ve dışarıda barışı tesis etmek mümkünken, içeride sıfır sorun dışarıda sıfır sorun mümkünken gelinen nokta itibariyle yaşadıklarımız ortadadır. Kalkınmaya, adalete, istihdama harcanması gereken olağanüstü gelirler savaşa, topa, uçağa harcanıyor. Sayıştay bile kontrol yapamaz hale getiriliyor” dedi.

BARIŞI KONUŞMA VE EKMEĞİMİZİ BÜYÜTME ŞANSIMIZ

Beyaz Show’da “Çocuklar ölmesin” diyen Ayşe öğretmenin ve akademisyenlerin deklarasyonuna karşı başlatılan linç politikalarına da değinen Aydın, “Kanal D’ye bir yerden barış istiyoruz kelimesi sızdığında, olağanüstü bir gerilim atmosferi yaratılıyor. Türkiye’nin yüz akı 1128 aydın ve akademisyen, ne oluyor devlet niye böyle yapıyor, çocuklar ölmesin dediğinde olağanüstü tepki verilerek aydınlara düşman muamelesi yapılıyor. Adeta Nazi faşizmini hatırlatan uygulamalar yaşanıyor. Türkiye’nin Almanya olmadığı gerçeği ortada. Sanayi alt yapısı, üretim yapan üretim araçlarını üretme yetersizliği, yetişmiş insan gücü ve sermaye gericiliğinin zayıflığı zaten kurulan bu yeni Osmanlıcı hayalleri imkansız kılıyor. Ancak bunun bedelini önce Kürtlerin, sonra Suriyelilerin ve buna bağlı olarak tüm Türkiye halklarının ödediği bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu yeni Osmanlıcı politikaların sonuçlarını madende ve inşaatlarda ölen işçiler, eşitlik talebi yok sayılan Aleviler ve diğer emekçiler de doğrudan yaşıyor. Ülke halkı geleceğe güvensiz bakıyor. Türkiye’nin şu anda en büyük ihtiyacı barış. Niçin? Her şeyden önce çocuklar ölmesin diye barış. Şehirler yıkılmasın diye barış. Her şeyden önce kardeşlerimizin, komşularımızın ölmesine neden olan bir siyasetin parçası olmamak için barış. Barış aynı zamanda konuşma hakkımız, düşünce özgürlüğümüz, ekmeğimizi büyütme şansımız. Birbirimizle farklı düşündüğümüz halde el sıkışma, konuşabilme imkânı, dost olma tartışabilme olanağı. Onun için hepimiz barışa sahip çıkmalıyız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Komşudan Barış için Akademisyenlere destek

SONRAKİ HABER

DEÜNİDER: İfade özgürlüğü olmadan demokrasi olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...