13 Nisan 2012 15:01

Refah değil ucuz işçi merkezi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son 60 yılın en büyük küresel krizinin geride kaldığını söyleyerek, güneydoğu ve doğu bölgelerinin Türkiye’nin Çin’i olacağını söyledi.Şimşek, Türkiye’deki yeni teşvik paketini 38 ülkeden gelen şirket temsilcilerine anlatırken “Türkiye’nin neresinde ya

Refah değil ucuz işçi merkezi
Paylaş
Arif Koşar

Şimşek, Türkiye’deki yeni teşvik paketini 38 ülkeden gelen şirket temsilcilerine anlatırken “Türkiye’nin neresinde yatırım yaparsanız çok güçlü destekler var. Vergileri neredeyse sıfırladık. 6’ncı bölgede tamamen kaldırdık. Türkiye’nin doğusu, güneydoğusu Türkiye’nin Çin’i olacak” dedi.

6. BÖLGE VURGUSU

Yeni sistem ile “muazzam teşvikler” verildiğini ifade eden Şimşek şunları söyledi: “Vergileri neredeyse sıfırladık. 6. bölgede tamamen kaldırdık. Gelir vergisi, sosyal güvenlik primi yok. Kurumlar vergisi bile yüzde 90 indirimli. Türkiye’nin doğusu, güneydoğusu Türkiye’nin Çin’i oluyor. Ona aday. Tüm bunlar refah artışı için. Yollar, eğitim yetmiyor. Yolsuzlukla da mücadele etmemiz lazım.”

UCUZ İŞGÜCÜYLE ÜRETİM

“Türkiye’nin Çin’i” tanımlamasını gazetemize değerlendiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Özgür Öztürk, “Türkiye’nin Çin’i olmak, ucuz emek gücüyle emek-yoğun üretim yapılan bir coğrafya olmak anlamına geliyor” diye konuştu. Paketin bölgesel asgari ücretle birlikte düşünüldüğünü ifade eden Öztürk, “Ayrıca bölgedeki yerel burjuvazinin de bu yönde talepleri zaten vardı. Diyelim ‘300 liraya çalışmaya hazır binlerce insan varken neden 700 lira verelim’ diye düşünüyorlar” dedi.

KAPİTALİST CENNETİ

Kurumlar vergisinin yüzde 90 indirilmesi ve Bakanın ifadesiyle vergilerin ‘neredeyse sıfırlanmış’ olmasıyla bölgenin büyük bir serbest bölgeye dönüştürülmek istendiğini ifade eden Öztürk, bunu “Tam bir kapitalist cenneti” olarak tanımladı. Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Böyle bir ortamda küçük ve orta boy işletme sayısında bir patlama yaşanacağını düşünüyorum. Çalışanlar açısından ise sonuç taşeronlaşma, enformelleşme, güvencesizlik gibi mevcut sorunların derinleşmesi olacaktır.”

REFAH ARTMAZ

Yeni teşvik paketinin ve bölgenin Çin’leştirilmesinin refah artışı getireceğini düşünmediğini belirten Öztürk, “Daha önce kırsalda yaşayan ve son yirmi-otuz yılda çeşitli nedenlerle kentlere yığılan insanlara ‘iş olsun da nasıl olursa olsun’ anlayışı dayatılmış olacak. İşsiz yoksulun yerini çalışan yoksul alacak. Bunun ötesinde, böyle bir paketten geniş kitlelerin yaşam seviyesinde ciddi bir düzelme beklemek, sosyal refahın artmasını ummak hayalcilik olur. Kapitalizmin yarattığı sorunları kapitalist ilişkileri derinleştirerek ve yaygınlaştırarak aşmak olanaklı değil.” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


ELEŞTİRİYDİ ÖVGÜ OLDU

Öğretim Görevlisi Özgür Öztürk : Türkiye'de sermaye kesimi açısından bölgesel bazda daha etkili bir teşvik sistemi uzun zamandır gündemdeydi. 2009 yılında çıkartılan teşvik paketi sermayenin taleplerini önemli ölçüde karşılamıştı. Yine de, işçi sınıfının genel olarak dağınık ve örgütsüz olduğu ve ayrıca kriz nedeniyle işsizliğin arttığı koşullarda sermaye örgütleri beklentilerini yükseltmişlerdi. Daha fazla teşvik talep ettiler, sonuç bu yeni paket oldu. Tekstil gibi bazı emek yoğun sanayileri Kürt illerine kaydırma çabası bu yeni pakette çok daha belirgin. Daha önce eleştiri amacıyla kullanılan "Türkiye'nin Çin'i" ifadesi şimdi bakan tarafından olumlu bir slogan olarak ortaya konuluyor.

ÖNCEKİ HABER

Kıdem tazminatında büyük aldatmaca

SONRAKİ HABER

İstanbul’da çılgın rant

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...