13 Ocak 2016 10:20

Saygın tutuma indirim, haberi yapan gazeteciye soruşturma

Diyarbakır'da 14 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle yargılanan sanığa ‘Saygın tutum indirimi’ yapan mahkemenin kararını haberleştiren gazeteciye soruşturma açıldı.

Paylaş

Doğan Haber Ajansı Diyarbakır Muhabiri Felat Bozarslan’a yayın yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle mahkemenin suç duyurusu üzerine soruşturma açıldı. Mahkemenin yayın yasağıyla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadığı öğrenildi. 

‘İLK KEZ BÖYLE BİR KARAR VERİLİYOR’
Gazeteci Felat Bozarslan kendisinin yasak kararından haberi olmadığını söyleyerek “Bana tebliğ edilmiş bir yasak kararı da yoktu. Diyarbakır çok büyük bir yer değil. Zaten 4-5 yargı muhabiri var. Mahkeme isteseydi bize kararı tebliğ edilebilirdi” dedi. 
Davanın 1.5 – 2 yıl başında yargılanmasının açık devam ettiğini hatta mağdurun ifadesi alınırken bile yasak kararı verilmediğini söyleyen Bozarslan “Ancak son celsede mahkeme yayın yasağı kararı verdi. Karar verilmiş bir dosyaya yayın yasağı verilmez. Ancak mahkame böyle bir karar vermiş. Ama bunu bilmiyorduk. Bende yayın yasağını duyduğum zaman çok şaşırdım. İlk kez bir mahkemenin karar verdiği bir dosyaya yayın yasağını koyduğunu gördüm” dedi.  

1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS
Gazeteci Bozarslan basın savcısının kendilerini adliyeye davet ettiğini ve savcıya ifade verdiğini, ifadesinde de yasak kararının deklare edilmediğini yasaktan haberlerinin olmadığını savcıya söyleyerek  “Bundan sonra savcı dosyayı değerlendirecek. Mahkemenin suç duyurusuyla birlikte bir suç unsuru tespit ederse yayın yasağını ihlal nedeniyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddiname hazırlayacak. Ya da savcı takipsizlik kararı verecek. Ancak ben dava açılmasını bekliyorum” dedi.  

‘MEDYADA YER ALMASI İSTENMEDİ’
Dosyanın kamuoyu tarafından yakından takip edildiğini ve çok fazla tepki topladığını da aktaran Gazeteci Felat Bozarslan “Biz kurum olarak bu tip haberlere çok hassasiyetle yaklaşıyoruz. Aslında yaptığımızda şu; haberi yorum katarak değil mahkeme tutanağına ne geçirilmişse ona bağlı kalarak yazıyoruz. Mahkeme bu kararın medyada yer almaması için böyle bir tasarrufta bulunmuş” dedi.  

NE OLMUŞTU?
Diyarbakır’da geçen yıl görülen bir dava duruşmasında, ‘Çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ ve ‘Cinsel amaçlı kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından bir sanık 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2013 yılında 14 yaşındaki Z.B.’ye cinsel saldırıda bulunan 22 yaşındaki Y.T.’nin cezası saygın tutum gerekçesiyle 11 yıl 8 ay hapis cezasına indirildi. Bu durumu haberleştiren DHA Diyarbakır Muhabiri Felat Bozarslan hakkında soruşturma başlatıldı. 
Mahkeme, gazeteci Bozarslan hakkında yayın yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Bozarslan hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle soruşturma başlattı.
Bozarslan’ın haberinin ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da harekete geçmişti. Bakanlık avukatı Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulunmuştu. Bakanlık avukatı Remzi Atalay dilekçesinde, mahkemenin verilen cezada haksız yere indirim yaparak, sanığa adeta bir ödül verdiğini savunmuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Canlı bomba 7 gün önce Göç İdaresi'nde parmak izi vermiş

SONRAKİ HABER

Türk askerleri sınırda bir Rojavalı yurttaşı daha öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa