04 Ocak 2016 18:38

PET şişedeki turşularınızı atın!

Bir kullanımlık olan PET şişeleri 'değerlendirmek' adına ya su şişesi olarak ya da turşu kurmak için kullanıyoruz. PET şişelerin bu amaçlar için kullanılmasının çok sağlıksız olduğunu belirten Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral "Eğer bu kapların içine turşu kurduysanız, bunları tüketmeden hemen atın” dedi.

Paylaş

Sadece  bir kullanımlık için üretilen PET şişeler, evlerde özellikle turşu kurmak için ve su şişesi niyetine kullanılıyor.  Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral PET şişelere kurulmuş turşuların kullanılmadan atılması gerektiğini söyledi.

Özyaral “PET şişeler tek kullanımlık ürünlerdir, geri kullanıma uygun değildir. İçerisindeki su tüketildikten sonra hiçbir şekilde gıdai amaçlı saklama kabı olarak kullanılmamalı, geri dönüşüme gönderilmelidir. Eğer bu kapların içine turşu kurduysanız, bunları tüketmeden hemen atın” dedi.
Kışın sofralarımızın önemli bir yiyeceği olan turşuları ister kendiniz yapın, ister çarşıdan ya da köy pazarlarından alın, dikkat edilmesi gereken iki önemli unsur vardır. İlki nasıl bir kabın içinde olduğu ve hangi malzemeden yapıldığı, ikincisi ise kullanılan malzemenin tazeliğidir diyen Doç. Dr. Oğuz Özyaral “Turşuların içinde bulunduğu kaplar asla daha önce kullanılmış PET şişeler olmamalıdır. Bu iki ayrı sağlık sorununa yol açar. Birincisi hijyenik açıdan tamamen sağlıksızdır. Daha önce kimin, ne şekilde kullandığını bilmediğiniz, birilerinin ağzını değdirdiği bir şişenin kullanılması söz konusudur.

‘TURŞUYU CAM KAPLARA KURUN’

Turşunun gerek yapım süreci, gerekse saklanması son derece önem arz eder diyen Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral “Eğer turşu yapacağımız sebze küflü ya da çürük olursa zamanla içerisindeki mikroorganizmalar ortama toksin salgılar. Biz bunlara mikotoksin deriz. Böyle bir ürünün tüketilmesi başta kusma, zehirlenme gibi belirtiler gösterebildiği gibi sindirim sisteminde kanser tetikleyicisine de dönüşebilir. Gerek sebzelerin küflü ve çürük olması, gerekse de PET şişelerin içine kurulması ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Turşu kış mevsiminde, içinde barındığı bağışıklık sistemini destekleyen bakteriler açısından sağlıklıdır. Turşunuzu, taze sebzelerle, az tuzlu olarak, cam kaplarda hazırlayın” şeklinde konuştu.

‘SAKLAMA KABI OLARAK KULLANMAYIN’

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral PET şişelerin doğru kullanım alanlarını da şöyle sıraladı: “PET şişeleri çöpe atmak yerine “geri kullanmak” amacıyla yaratıcı yeteneğinizi kullanıp yepyeni bir takım ürünler yapmak mümkün. Soğanlı bitkileri yetiştirmek ve filizlendirmek, süs biberi yetiştirmek için saksı niyetine kullanabileceğiniz gibi, içerisine su koyup ters çevirip saksınıza sapladığınızda çiçeğinizin sürekli su emebilmesine yardımcı olabilirsiniz.

İçine biraz su koyup kaloriferlerin üzerlerine yerleştirerek odayı nemlendirmek için kullanabilirsiniz. Çeşitli malzemelerle kaplayıp boyayıp kalemlik, peçetelik, tığlık, çiçeklik, bileklik, mini abajur, vazo, dekupajla saksı, sepet gibi ürünler yapmak ve böylelikle değerlendirmek de mümkün olabilir.
Eğer bunlara ayıracak vaktiniz yoksa yapmamız gereken tek şey, PET şişeleri ayrıştırıp doğrudan “geri dönüşüm”lerini sağlamaktır.”  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Karabağlar’da ajanlık dayatması

SONRAKİ HABER

Bahreyn de İran'la diplomatik ilişkilerini kesti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...