04 Ocak 2016 00:53

Basın özgürlüğüne silah dayandı!

Paylaş

2015 yılına ilişkin “Türkiye Basın Hak İhlali Raporu”nu paylaşan Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), yıl içerisinde birçok gazetecinin tutuklandığını, haber takibi sırasında engellendiğini, kanalların RTÜK tarafından kapatma tehdidiyle karşı karşıya kaldığını hatırlattı.

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), 2015 yılı “Türkiye Basın Hak İhlali Raporu”nu paylaştı. 2015 yılının hem Türkiye hem de dünyada basın alanında hak ihlallerinin en yoğun yaşandığı yıl olduğunun vurgulandığı raporda, yıl içerisinde yaşananlar için “Gazetecilerin başına silah dayatıldı, darbedilerek gözaltına alındı, tutuklandı ve öldürüldü. Haber ajansları ve gazete internet sayfaları sansürlendi. TV ve gazete kuruluşları baskına uğradı. Basın çalışanları işten atıldı, tehdit edildi. Birçok basın kurum ve kuruluşlarına ağır cezalar verildi. Birçok TV kanalı RTÜK’ten dolayı kapanma ile karşı karşıya kaldı. Birçok gazeteci haber takibi sırasında polis şiddetiyle karşılaştı. Gazetecilerin kamera ve fotoğraf makinelerine el konuldu. Haber görüntü ve fotoğrafları polisler tarafından silindi, gazeteciler haber takibi esnasında saatlerce alıkonuldu” denildi.

Cemiyet tarafından rapor edilen 2015 yılı boyunca yaşanan basın hak ihlalleri şu şekilde:

2015 yılı aynı zamanda sansür yılı oldu. Birçok internet haber sitesi, dergiler ve sosyal medya hesapları sansüre uğradı. 17 medya organı haksız olarak akreditasyona maruz kaldı. 24 Temmuz’dan itibaren toplam 27 kez erişimi engellenen Dicle Haber Ajansı (DİHA) en çok sansürlenen basın yayın kuruşlarının başında geldi.

* Türkiye, gazeteci tutuklanmasında da başı çekti. 2015 yılında Türkiye’de 3 yabancı (Suriye vatandaşı) gazeteci öldürüldü, 3’ü yabancı toplam 14 gazeteci tutuklandı. Türkiye, 2015’te 92 gazeteciyi gözaltına alarak rekor kırdı, 92 gazeteci daha sonra serbest bırakıldı. Dünyada ise sadece 2 gazeteci tutuklandı.

* Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) bulunan bazı basın davaları sonuçlandı. AİHM, 3 davada Türkiye’yi cezalandırarak, mahkum etti. Türkiye’de sonuçsuz kalan 2 dava ise AİHM’ye taşındı. AİHM, 18 gazetecinin açtığı davada, Türkiye’yi 22 bin 983 avro (64 bin 452 TL) para cezasına mahkum etti.

* Anayasa Mahkemesine taşınan davalardan 4’ü sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi 4 davada basın kuruluşları ve çalışanlarından yana haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Yine yerel mahkemelerde sonuçlanan 2 basın davası da Anayasa Mahkemesine taşındı.

* 2015’te 35 gazeteci hakkında dava açıldı. Açılan davalar kapsamında, gazeteciler toplamda 557 yıl 6 ay hapis cezası istemiyle yargılanıyor. 2 gazeteciye 4 bin 420 TL para cezası, 1 gazeteciye ise 1 yıl 15 gün hapis cezası verildi. 4 gazeteci ve 2 gazete hakkında 1 milyon 520 bin liralık tazminat davası açılırken, çeşitli TV, gazete, internet sitesi, dergi gibi yayın kuruluşlarına ise RTÜK tarafından 5 milyon 480 bin 245 TL idari para cezası verildi. “Cumhurbaşkanına hakaret”ten 3 gazeteci ile 2 karikatüriste 16 ay 20 gün hapis cezası, 10 gazeteciye ise 78 bin 100 TL para cezası verildi.

* Özgür Gündem gazetesi: 2015 yılında Özgür Gündem Gazetesi Yazı işleri Müdürü Reyhan Çapan, Eş Genel Yayın Yönetmenleri Eren Keskin ve Hüseyin Aykol’a, 21 dava açıldı. Bu yıl gazeteye daha önce açılan 4 dava karara bağlandı; 1’i beraatla sonuçlandı, 1’i bozuldu, 2 davada ise Özgür Gündem Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan’a toplam 2 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. Gazetenin yetkilileri ve çalışanları hakkında bu yıl 9 soruşturma açıldı ve soruşturmalar devam ediyor.

* Demokratik Ulus gazetesi: Gazete hakkında açılan toplam 5 dava sonuçlandı. Ayrıca gazetenin Yazı İşleri Müdürleri Arafat Dayan ile Nuraş Candan ve çalışanları hakkında ise toplam 19 soruşturma açıldı.

* Aram Yayınevi: Yayınevinin çıkardığı 22 adet kitap ve 24 adet ders kitabı gerekçe gösterilerek, yayınevi sahibi hakkında “Örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla toplam 6 dava açıldı.

* Özgür Gün TV: Televizyonun 3 sunucusu hakkında dava açıldı, davalar beraatla sonuçladı. Televizyonun bir programına konuk olan Cizre Belediye Eş Başkanı Mehmet Tunç’a Cizre’ye yönelik devlet baskısını anlattığı konuşma nedeniyle “Halkı kin ve nefrete sürüklemek” iddiası ile 13 bin TL para cezası verildi. Yine yayımladığı “Küçük Balıklar” filmi nedeniyle “Devlet güçlerine hakaret ettiği” iddiası ile uyarı cezası verildi.

* Evrensel gazetesi: Gazetenin yetkilileri hakkında, yayımlanan haberler gerekçe gösterilerek yıl içinde toplam 18 dava açıldı, yargılanmalar sürüyor.

* Cumhuriyet gazetesi: İstanbul polisi, dört sayfa halinde Charlie Hebdo’nun karikatürlerini yayımlayan Cumhuriyet gazetesinin dağıtımını engelleme girişiminde bulundu. Gazete ve çalışanları bir çok sefer tehdit edildi. Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül gerçekleri kamuoyuna yansıttıkları için tutuklandılar.

* Nokta dergisi: Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Çapan, kapağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının bulunduğu ve “2 Kasım Pazartesi: Türkiye İç Savaşının Başlangıcı” ifadesinin yer aldığı Nokta dergisinin son sayısı hakkında başlatılan re’sen soruşturma kapsamında tutuklandı.

* Hürriyet gazetesi: Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan fiziki saldırıya uğradı ve gazetenin bürosu basıldı.

* Koza İpek Grubu: Türkiye de bu yıl basına yönelik yeni bir tehdit ve baskı yöntemi uygulamaya konuldu. Bu çerçevede Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebiyle Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atandı. Bu şekilde Bugün ve Kanaltürk TV ve diğer basın kurumlarına el konuldu.

* Basına yansıyan verilere göre, en az 40 gazeteci tehdit edildi, 47 gazeteci fiziki saldırıya uğradı. Ayrıca haber takibi esnasında polis müdahalesi sonucu gazetecilerin onlarca araç ve gereci kırıldı. (Diyarbakır/DİHA) 

ÖNCEKİ HABER

Kafkasların ünlü yaylalarından Yukarı Balkarya’ya doğru bir gezi

SONRAKİ HABER

Zeynep Bakır’a özgürlük için dayanışma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...