11 Nisan 2012 14:22

Göktepe ödülleri tutuklu gazeteciler için alındı

Polisler tarafından dövülerek öldürülen Muhabirimiz Metin Göktepe adına düzenlenen Gazetecilik Ödüllerinin 15’incisi sahiplerini buldu. Metin Göktepe’nin doğum günü olan 10 Nisanda verilen ödüller, Türkiye Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Törende ödül

Göktepe ödülleri tutuklu gazeteciler için alındı
Paylaş

Törene, Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe ve ailesi, Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Fatih Polat, gazetemiz çalışanları, Hayat Televizyonu Genel Koordinatörü İskender Bayhan, İktisatçı Yazar Mustafa Sönmez, gazeteciler Ertuğrul Mavioğlu, Sadık Güleç, Murat İnceoğlu, Yazar Dilşa Deniz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Turgay Olcayto, BirGün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, Evrensel Kültür dergisi Yazı İşleri Müdürü Nuray Sancar, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, Evrensel Basım Yayın Yönetmeni Cavit Naci Tarhan, Tiyatro Eleştirmeni Metin Boran, Ümit Kaftancıoğlu’nun Gelini Canan Kaftancıoğlu, Kemal Türkler’in Kızı Nilgün Türkler Soydan, EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek ile çok sayıda gazeteci, sendikacı ve siyasi parti temsilcisi katıldı.  

Ödül töreninin açılışında konuşan Gazeteci Nazım Alpman, doğum günlerinin mutluluğu ifade ettiğini dile getirdi. Metin Göktepe’nin doğum gününde, Ahmet Şık ve Nedim Şener’in aralarında olmasından mutlu olduklarını dile getiren Alpman, Ragıp Zarakolu’nun tahliye haberinin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Alpman törene katılan herkese teşekkür ettikten sonra ödül törenine geçildi.

KURAY’DAN MESAJ

Törende ilk olarak Jüri Onur Ödülü  şu an cezaevinde olan BirGün Gazetesi Muhabiri Zeynep Kuray’a verildi. Kuray’ın ödülünü gazetenin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın aldı. Aydın’a ödülü Nedim Şener verdi. Aydın, ödülü aldıktan sonra Kuray’ın gönderdiği mesajı okudu. Kuray’ın mesajında şunlar vardı: “Metin Göktepe, özgür basın geleneğinden geliyordu. Hayatı pahasına bile olsa gerçekleri aydınlatmaktan vazgeçmedi. Hiçbir baskı tehdit ona geri attırmadı. İlkeli meslektaşım adına düzenlenen ödül törenine layık görülmek başarımdır. Ape Musa, Metin Göktepe, Nazım Babaoğlu, Ferhat Tepe’ye ve nicelerinin mirasına sahip kıkmaya devam edeceğiz. Polis baskısına da bu iradeyle karşı duracağız. Tekrar teşekkür ediyorum.”

ÖLÜLERİN ÜZERİNİ AÇAN GAZETECİLİK

Jüri özel ödülü ise 4 gazeteciye verildi. Bu dalda ilk ödülü Gazetemiz Muhabiri Elif Görgü ‘Bir bardak su’ başlıklı haberiyle aldı. Görgü, “Bu sene ödüllerin ölümleri haber yapan gazetecilere verildiğini görüyoruz; Mazlum’un, Sevag’ın ölümlerini, Pozantı’da intihara sürüklenen çocukların haberini yapan gazeteciler var. Biliyorsunuz ölülerin üzerine gazete örtülür. Çok ironik belki ama biz ise, Metin’den de aldığımız mirasla, bunun tam tersini yapmaya, gazeteler tarafından üzeri örtülmeye çalışılan ölüleri görünür kılmaya çalışıyoruz. Diğer ödül alan arkadaşların da böyle yapmaya çalıştığını görüyoruz. Bundan sonra da  ölülerin üzerini örten değil, açan, oradaki gerçeği ortaya çıkarmaya çalışan gazetecilik yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

TUTUKLU GAZETECİLERE ADADILAR

İkinci ödülü ise Radikal Gazetesi Muhabiri Mesut Hasan Benli ‘Aklından bile geçirme’ başlıklı haberiyle aldı. Benli ödülünü Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz’ün elinden aldı. Birlikte haber peşinde koştuğu ancak şu an cezaevinde olan gazeteci arkadaşlarının biran önce serbest bırakılmasını istediğini ifade eden Benli, ödülünü onlara ithaf etti. Üçüncü jüri özel ödülünü ise ‘Silahı çevirip tetiğe bastı’ başlıklı haberiyle Sabah gazetesinden Bilge Eser aldı. Ödülünü Ümit Kaftancıoğlu’nun gelini Dr. Canan Kaftancıoğlu’dan alan Esen, “Hayatımda ilk gazetecilik ödülünü aldım. Koşullar ne olursa olsun haber yapmaya devam etmek gerekiyor” diye konuştu.

Televizyon dalında jüri özel ödülünü NTV’de yayınlanan ‘İkinci tahrir ayaklanması’ belgeseliyle Mete Çubukçu aldı. Ödülü’nü Ertuğrul Mavioğlu’dan alan Çubukçu, “Haberin kendisi politiktir, haber sizi bir yere götürür. Metin Göktepe de politik duruşuyla, haberiyle bir yere varmaya çalışan arkadaşımızdı. Bu ödül 15 yıl boyunca hepimiz için bir oksijen çadırı nefes alma oldu. Çabamız yettiğince burada olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Yerel Basın Ödülünü Nabız Gazetesinden Gençağa Karafazlı İktisatçı Yazar Mustafa Sönmez’in elinden aldı. Karafazlı, “DİHA’da, Evrensel’de birlikte çalıştığım çok arkadaşım tutuklu. Ben 14 ay cezaevinde yattım. Merkez medya bizi görmedi. Bu ödülü gazeteci tutsak arkadaşlarıma, DİHA’lı arkadaşlarıma alıyorum” diye konuştu.  

Ödül töreninin ardından toplu fotoğraf çektirildi. Metin Göktepe’nin doğum günü pastası ise Fadime Göktepe ve Ahmet Şık tarafından kesildi. Düzenlenen kokteylin ardından gece sonar erdi. (İstanbul/EVRENSEL)


Fotoğraf ödülünü Hürriyet Daily News’ten Selahattin Sönmez, “Sakın Konuşma” başlıklı fotoğrafıyla aldı. Sönmez’e ödülünü veren suikast sonucu öldürülen DİSK Eski Genel Başkanı Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler Soydan, Kemal Türkler davasında kendilerini yalnız bırakmayan gazetecilere teşekkür etti.  “Birlik, dayanışmanın örneğini sergiliyoruz. Göktepe’nin annesinin önünde saygıyla eğiliyorum. Babamın cinayeti davasında 32 yıl devam ettik, basın emekçisi arkadaşlar daha çok içeride oldular, bize destek verdiler. Bu anlamlı günde sizinle olduğum için çok mutluyum” diye konuştu. Ödülü alan Sönmez ise, gerçekleri fotoğraflarla anlatmaya devam edeceğini ifade etti.


Görüntülü Haber Ödülünü Show TV Muhabiri Ali Burak Ersemiz ile Kameraman Deniz Pirinççiler 2. Van depreminde, Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde yaşananları anlattıkları haberle aldılar. Ersemiz ve Pirinççiler ödülü Fadime Göktepe’den aldılar. Herkese törene geldikleri için teşekkür eden Göktepe, “Hepiniz benim için Metinsiniz” diye konuştu. Ersemiz ise, “Ödülümü anneciğimin elinden aldığım için mutluyum. Biz o yıllarda Metin’lerle sokaktaydık. Olaylardan beraber kaçardık, tehdit edilirdik, bizim kolumuz bacağımız kırılırdı. O’nu öldürdüler. Bu ödülü, üç isim, Hayat, İzzet, İhsan için alıyorum” diye konuştu.  Bugüne kadar halk için haber yapmaya çalıştığını söyleyen Pirinççiler ise ödülün kendisini onurlandırdığını dile getirdi.


ÖZLEM AĞUŞ İÇİN ALDI

Törende son ödül, yazılı haber dalında, Adana Pozantı haberini ilk olarak yapan DİHA muhabiri Zeynep Kuriş’e verildi, Ödülünü  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Turgay Olcayto’dan alan Kuriş, “Bu ödüle layık görüldüğüm için mutluyum. Gece gündüz canı  pahasına gerçekleri açığa çıkarmak için tutuklanan, onlarca gazeteci yoldaşım için alıyorum. Ödülü almamı sağlayan Pozantı haberini besleyen, büyüten Özlem Ağuş’a da ödülü atfetmek istiyorum” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kurultay birleşmek için bir adım

SONRAKİ HABER

Suriye'ye müdahale kaosa sürükler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa