31 Aralık 2015 07:06

Diyarbakır’da barış çağrısı yapan kitleye polis saldırdı

Paylaş

Diyarbakır’da HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, milletvekilleri, çeşitli illerden gelen Barışa Yürüyorum grubu üyelerinin bulunduğu yüzlerce kişinin katıldığı basın açıklamasına polis uyarı dahi yapmadan saldırdı. HDP Eş Genel Yüksekdağ’ın açıklama yaptığı sırada yapılan saldırıda çok sayıda kişi yaralandı.

Diyarbakır’da sabah erken saatlerden itibaren başta sağlık emekçileri olmak üzere çok sayıda kişi Cizre’de bir yaralıya müdahale ettiği sırada öldürülen sağlık emekçisi Abdülaziz Yural için eylemdeydi. Bölgede suren abluka ve çatışma ortamına dikkat çeken sağlıkçılar Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Çatışmaların son bulmasını isteyen sağlık emekçileri Abdülaziz Yural’ı andı. Sağlık emekçilerinin zor koşullarda görevlerini sürdürmeye çalışıldığına dikkat çekilen açıklamada, sağlıkçılara yönelik polisin tutumunun kaygı verici boyutlara ulaştığına dikkat çekildi. Yaralılara müdahalelerin de engellendiği belirtilen açıklamada sağlık emekçilerinin günlerdir Sur’a da alımadığı ve ilçede yaşayan yurttaşların sağlığından endişe edildiğini aktardılar. 

Türkiye’nin çeşitli illerinden Diyarbakır’a gelen Barışa Yürüyorum ekibi de açıklamaya destek verdi. Bu açıklamanın ardından HDP, DBP ve DTK’nin çağrısıyla Sur’daki ablukanın kaldırılması çatışmaların durdurulması için yürüyüş yapıldı. 

Yasaklı Dağkapı meydanına döğru yürüyen kitlenin önü kesildi. Yasaklı bölgeye izin verilmeyen kitle bulunduğu noktada açıklamaya başladı. DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek burada, “çatışmaların son bulması ve ölümlerin durmasını” istediklerini belirtti. 

Şimşek’in ardından HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ söz aldı. Burada açıklama yapan Yüksekdağ, “Yüreği barış ve insanlıktan yana atan herkesi barış demeye çağırıyorum” dedi. 
Yüksekdağ’ın sözlerini sürdürdüğü sırada polisin bekleme noktasının bulunduğu alanda polis tarafından ses bombası patlatıldı. Panik ortamı yaratan polis bir an da uyarıda bulunmadan Yüksekdağ’ın açıklama yaptığı sırada y-tazyikli su ve gaz bombası atarak kitleye saldırdı. 

Polisin sert saldırısı sırasında çok sayıda kişi yere düştü.  Çok sayıda kişi yaralanırken, çok sayıda kişi de gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında gazeteciler de var. 

Polis özellikle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi civarı ve Galeria’ya sığınan ve burada çevrede bulunanları zırhlı araçlara bindirerek gözaltına aldı. 

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı gibi çok sayıda kişi de gaz ve tazyikli sudan etkilenerek hafif şekilde yaralandı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

İki metrobüsün kazası seferleri durdurdu

SONRAKİ HABER

Danıştay Urla villalarının yıkım kararını onadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...