Tampon bölge böler
Press TV tarafından yayımlanan mülakat sırasında yönelttiği, “Türkiye’nin savaş tehditleri ile birlikte dikkate alındığında Suriye’deki silahlı isyan bastırılırsa yabancı bir müdahale olur mu?” sorusuna “Bu şimdi var olan büyük tehlikedir” karşılığını veren Tarpley, İstanbul’da kısa bir süre önce yapılan “Suriye’nin Dostları” konferansı için “Gerçekten Suriye’nin düşmanları” konferansı nitelemesini yaptı.
Tarpley, Türkiye’nin Suriye’de “tampon bölge” kurmak gibi bir girişimde bulunabileceğini öne sürerken bunun “Türkiye’nin parçalanmasına yol açacak, dev bir adım olacağını” düşündüğünü belirtti.
‘TÜRKİYE’NİN KONUMU SARSILDI’
Tehran Times gazetesinde yayınlanan makalede ise Türkiye’nin, Suriye konusunda takındığı tavır, “bölgedeki konumunun sarsılması”nın başlıca nedeni olarak gösterilirken, “AKP’nin İsrail karşıtı söyleminin kuşkulu gibi görünmeye başladığı” da kaydedildi.
Tehran Times gazetesi, siyasi analist ve Türkiye uzmanı Hasan Lasjedi imzasını taşıyan bir makale yayımladı. “İran-Türk ilişkilerindeki soğukluk” başlığını taşıyan makalede “Yıllarca Türkiye, İran için güvenilir bir bölgesel ortak ve özellikle Tahran ile Batı arasındaki ihtilafların çözümünde güvenilir bir arabulucu olarak görüldü” denildikten sonra Türk yetkililerinin, İran’ın nükleer müzakerelerinin yerini değiştirme kararını eleştirmelerinin, Türkiye’nin “giderek zayıflayan bölgedeki konumuna ilişkin kaygısının işareti” olduğu savunuldu. Makalede şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’nin, Suriye’deki siyasi kargaşaya ilişkin politikası, ülkenin son aylarda sarsılan konumunun başlıca nedenidir. Genel beklentilere rağmen Türk İslami hükümet, Batı ve Arap destekçilerinin yanında yer almaya karar verdi ve Suriye’deki popüler hükümeti devirmek için elindeki tüm olanakları kullanıyor. Suriye’nin, İsrail’le mücadelede ön sıralarda yer aldığı dikkate alınırsa Adalet ve Kalkınma Partisi’nin İsrail karşıtı söylemi, kuşkulu gibi görünmeye başlıyor.”
‘TÜRKİYE, MUHALEFETİ SİLAHLANDIRMA FİKRİNİ DESTEKLİYOR’
Türkiye’nin “Suriye muhalefetinin silahlandırılması fikrini desteklemeyi sürdürdüğü” ifade edilen makalede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Tahran ziyareti, “İran’ı, Türkiye’nin Suriye meselesine ilişkin pozisyonu konusunda yatıştırmaya yönelik yeni bir girişim” olarak nitelenirken İran’ın ise, Suriye’yi istikrarlaştıracak herhangi bir “siyasi veya askeri maceraya” güçlü biçimde karşı olmaya devam ettiği belirtildi. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et