29 Aralık 2015 16:27

DOĞADER: Tekstil fabrikasındaki yangın Bursa’yı bekleyen tehlikenin küçük bir göstergesi

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde (DOSAB) faliyet gösteren Işıksoy Tekstil fabrikasında Pazar sabah saat 11 sularında başlayan yangın, çevre illerden gelen itfaiye ekiplerinin’de katıldığı söndürme çalışmaları 14 saat sonra konrtol altına alındı. Saatlerce süren yangında iki işçi’yle bir itfaiye çalışanı dumandan etkilenerek hastaneye kaldırıldı. 

Söndürme çalışmalarının devam ettiği fabrikada Bursa Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan; “ Yangının henüz bilinmeyen bir sebepten çıktığını ve incelemelerin devam ettiğini söyledi. Kimyasal ve sentetik maddeler nedeniyle yangını söndürmede güçlük çektiklerini aktaran Doğan, fabrikanın depo bölümündeki düzensiz istif aşırı ürün bulunmasının da söndürme çalışmalarını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. 

Yangınla ilgili sosyal medya hasabı üzerinden bir açıklama yapan Bursa Kimya Mühendisleri Odası Çağdaş Mühendisler Grubu; “OSB içerisinde fabrikaların gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasını sağlamak organize sanayi bölgelerinin mevzuatsal sorumluluğudur. KMO Bursa şubesi 2007-2008 yıllarında DOSAB’daki işletmeleridenetlemiş eksiklikleri ortaya koymuştur. Fakat sonraki yıllarda DOSAB yönetimi bu denetlemelerin yapılmasını istememiştir. Çıkan yangın işletmenin depo bölümünde çıkmıştır ve en büyük ihmal depo denetimlerini yaptırmak istemeyen DOSAB yönetiminindir” dedi.

DOĞADER: SORUMLU DOSAB YÖNETİMİ

Işıksoy Tekstil fabrikasında çıkan yangın Demirtaş Organize Sanayi bölgesinde yapılması planlanan kömür yakıtlı buhar ve elektrik üretim santralini tekrardan gündeme getirdi. Termik santralinin kurulmasına karşı çıkan Bursalılar; zehir solumak istemediklerini, santralin çevreye ve doğaya büyük zarar vereceğini söyleyerek karşı çıkmışlardı. Santralin kurulmasına karşı mücadele başlatan DOĞADER Işıksoy Tekstil’de çıkan yangınla ilgili bir açıklama yaptı. 

DOĞADER yaptığı açıklamada; “ Saatlerce söndürülemeyen yangın için başka illerden itfaiye çağırılması, DOSAB ve Bursa itfaiye ekiplerinin ne kadar yetersiz olduğunu ve Bursa’nın gerçekte ne büyük bir tehlike içinde yaşadığını gözler önüne serdi. Böyle bir yangını kontrol altına almakta zorlanan, Bursa’ya yapılmak istenen DOSAB Termik Santrali için gerekli önlemleri nasıl alacağını merak ediyoruz” dedi. 
Yangından çıkan dumanların Bursa’nın havasını zehirlemeye devam ettiğini söyleyen DOĞADER Yönetimi; “ Yetkililerden çıkan dumanın tehlike durumu konusunda hiçbir makul açıklama gelmedi. DOSAB Termik Santrali eğer kurulursa Bursa havasının ne hale geleceğinin tipik bir örneğini sergiliyor. Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi sorumluluğun denetim yapmalarını istemeyen DOSAB yönetiminde olduğunu bildirdi. Bursa Ovası üzerinde kaçak fabrikar kurup sonradan OSB zırhına kavuşan DOSAB, 2015 yılı içinde yapılan genel kurullarında sözde ne kadar çevreci olduklarını savunmuşlardı. Termik santral yapımını savunan, fabrikaların tehlike durumunu denetlemekten ve tehlike yaratan durumları denetim altına almaktan aciz DOSAB’ın sözde çevreciliğini gözler önüne sunuyor” dedi. 

 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul trafiğinde yoğunluk yüzde 90'ı buldu

SONRAKİ HABER

Antalya’da Uçansu Şelalesi için sevindiren bilirkişi raporu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...