26 Aralık 2015 00:53

Mültecilerin yeni göç merkezi: Torbalı

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir’in Torbalı ilçesi mülteciler açısından yeni bir göç merkezi olmuş durumda. Torbalı’nın etrafındaki tarlalarda çalışan mülteciler ya çadırlarda ya da harabe haldeki terk edilmiş binalarda yaşıyor. 

Ülkelerindeki savaştan veya baskıcı yönetimlerden kaçarak Türkiye’ye gelen mülteciler, patronlar ve dayıbaşları için ucuz iş gücü ‘fırsatı’ yaratıyor. Konfeksiyonlardan ayakkabı atölyelerine, inşaatlardan tarlalara kadar birçok sektörde kaçak olarak çalıştırılan mülteciler, kimi zaman da toplu olarak işverenlerin veya dayıbaşlarının tercihi oluyor. Bu yerlerden biri de İzmir’in Torbalı ilçesindeki mandalina, portakal, ıspanak, marul tarlaları. Bu durum Torbalı’yı mülteciler açısından yeni bir yerleşim alanı yapmış durumda. Yakın zamanda çok sayıda mülteci aile buraya göç etmek zorunda kalmış ve gelişler de devam ediyor. 
Mülteci ailelerin yerleştirildiği bölgelerden birini ziyaret ettik. Sadece bulunduğumuz bölgede 300’ün üstünde aile, 2 binden fazla mülteci bulunuyor. Buradakiler kısa bir süre önce buraya getirilmişler. Genellikle Suriye’nin Heseke, Rakka ve Kobane’li olan mülteciler Türkiye’de oldukları süre zarfında Gaziantep, Mersin gibi illerde tarlalarda çalıştırılıyorlarmış.

DAHA UZUN, DAHA UCUZA ÇALIŞIYORLAR

Türkiyeli tarla işçilerine göre daha uzun ve daha da ucuza çalıştırılan mültecilerin günlük yevmiyesi 35 lira. Yevmiye toplayabildikleri miktara ve ürüne göre de değişebiliyor. Soğuk havaya rağmen mesai, sabahın ilk saatlerinden hava kararıncaya kadar devam ediyor. Mülteci işçiler, tarlada çalışırken soğuk havadan korunmak için olabildiğince kalın giyinmeye çalışıyor. Bulunduğumuz yerdekiler ıspanak ve marul tarlalarında çalışıyorlar. 

KAÇAK ELEKTRİĞE AYDA 5 BİN LİRA

Mülteci ailelerin çok azı evlerde kalabilirken büyük bir çoğunluğu çadırlarda yaşıyor. Tarlalara yakın olduğu için tercih edilen bu evler fabrikalara ait uzun yıllardır kullanılmayan harabe, yıkık konutlar. Camı olmayan bu evlerin penceresi naylonlarla çevrilmiş durumda. Çadırların durumu daha da kötü. Branda ve battaniyelerle yapılmış olan çadırlar kışa uygun değiller. Hem evlerin hem de çadırların birçoğunda soba mevcut ve etraftan toplayabildikleri odunları yakıyorlar. Olmayanlar ise ateş yakarak ısınmaya çalışıyor. Banyo yapmak için yer yokken tuvaletler de çok az. Dayıbaşları, kaçak olan elektrik için mültecilerden 3 aylık süreçte 15 bin TL para kesmiş. Su ise taşıma sistemi ile kuyulardan getiriliyor. 

ÇOCUKLARIN TAMAMI HASTA

Mültecilerin arasında çok sayıda da çocuk da mevcut ve neredeyse tamamında üst solunum yolu enfeksiyonları mevcut. Birçoğunda da çıban var. Çıban, yetişkinlere de yayılmış durumda. Etraftaki gübre ve fabrika atıkları sebebiyle ağır bir koku ve böcekler mevcut. Bölgede incelemede bulunan Halkların Köprüsü Derneği üyeleri de mültecilerin yaşadığı sorunlarla ilgili Torbalı Kaymakamlığı ile görüşecekler. Sağlık koşullarının düzeltilmesi için ilk olarak bölgenin fabrika atıklarından temizlenmesini isteyecek olan Halkların Köprüsü Derneği bir an önce de sağlık taraması yapılmasını ve mobil sağlık hizmeti verilmesini talep edecek. 

ÖNCEKİ HABER

Kamu İstihdam Raporu gerçeği ortaya koydu: İşçi de kadrolu da azaldı

SONRAKİ HABER

Denizli organize işçileri: Asgari ücret tartışılıyor işten atmalar artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...