25 Aralık 2015 10:49

Ford'da işçi kıyımı: 'Bizi kullandılar, şimdi de kapının önüne koydular'

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Ford Otosan Gölcük Fabrikası’nda bu sabah itibariyle hiçbir gerekçe gösterilmeden 25 işçinin işine son verildi. Her yıl yılbaşı öncesi işten atmaların yaşandığı fabrikada işten atmaların önümüzdeki hafta da sürebileceğinden endişe ediliyor.

Bugün hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılan işçiler, metal direnişinin ardından işten atılan kalifiye işçilerin yerine işbaşı yaptırılan işçiler. Atılan işçilerin tamamı direniş öncesi kendi isteği ile fabrikadan ayrılmış, çalıştıkları süre zarfında da amir pozisyonunda olan, işin yürütmesinde deneyim sahibi işçiler. Metal direnişi sonrasında 80 işçinin işine son verilen fabrikada, direniş nedeniyle işten atılan deneyimli ve kalifiye işçilerin yerine bizzat fabrika yönetimi tarafından defalarca kez aranan, Ford Otosan’da yeniden işbaşı yapmaları için maaşları aynı işi yapan işçilerden biraz daha yüksek tutulan bu işçiler yaşanan işten çıkarmalar karşısında son derece tepkililer.

İŞ GÜVENCESİ VERİLMİŞTİ

Fabrika yönetiminin o dönem yeniden işbaşı yapmaları için kendilerini defalarca aradığını, ‘gelin, yuvanıza geri dönün’ dediklerini kaydeden işçiler kendilerine gerek fabrika yönetimi gerekse Türk Metal Sendikası yöneticileri tarafından iş güvencesi garantisi verildiğini dile getiriyorlar. Yaşadıkları durumu “bizi ihtiyaçları olduğu için geri çağırdılar. Bir kısmımız işini bırakıp geri geldi bu fabrikaya. Sözler verdiler. Garantiler verdiler. Bizi kullandılar ve şimdi de kapının önüne koydular” şeklinde değerlendiren işçiler, dava açmaya hazırlanıyor.

2002 yılında Ford Otosan’da işbaşı yaptığını, montaj hattında çalıştığını, geçtiğimiz yıl Ekim ayında da 3 bin 600 gün primi doldurduğu için kendi isteği ile işten ayrıldığını belirten bir Ford Otosan işçisi “direniş sonrası yaşanan işten çıkarmaların ardından fabrika yönetimi geri dönmem için beni dört kez aradı. Ben o zamanlar başka bir işyerinde çalışıyordum. Kabul etmedim ama çok ısrar ettiler. Önce bize hemen kadroya alınacağımız, eski pozisyonumuzla işe başlayacağımız, eskiden aldığımız maaşın da 200 lira üzerinde bir maaşla işbaşı yaptırılacağımız söylendi. Araya kıramayacağımız insanlar konuldu ve yeniden işbaşı yaptık” dedi.

Kadrolu olarak işbaşı yapacaklarının söylenmesine rağmen, işbaşı yaptıkları gün 6 ay sözleşmeli çalıştırılacaklarını öğrendiklerini aktaran işçi “bir yanlışlık olmuş 6 ay sonra kadroya alınacaksınız dendi. Birkaç gün önce kadroya alındık. Bu sabah gece vardiyasının bitiminde İnsan Kaynaklarına çağrıldım ve hiçbir gerekçe gösterilmeden işime son verildi. Biz işbaşı yapmadan önce fabrika yönetimi de bizzat Türk Metal Gölcük Şube Başkanı Mehmet Şener de bize iş garantisi sözü vermişti” diye konuştu.

‘HAKKIMI HELAL ETMİYORUM’

Kurulu düzenini bozarak Ford Otosan’a geri döndüğünü kaydeden Ford işçisi “ben 14 yıl boyunca bu fabrikada tek bir gün izin almadım. Rapor almadım. İşe geç kalmadım. İkinci çocuğum 3 aylık ben işler yoğun diye doğum iznimi bile kullanmadım. Ama ne yaptılar bu kış günü bütün sözlerine rağmen bizi kapı önüne koydular. Yüzlerine de söyledim ‘hakkımı helal etmiyorum. Haram olsun onlara verdiğimiz emekler” diyor.

‘HAKKIMI SONUNA KADAR ARAYACAĞIM’

Metal direnişinin ardından işten atılan 80 işçinin büyük bölümünün grup lideri pozisyonunda, deneyimli ve kalifiye işçiler olduğunu söyleyen Ford işçisi “bu arkadaşların atılması ciddi bir boşluk yaratmıştı. Direniş sırasında da sonrasında da yüzlerce yeni işçi alındı. İşin yürümesi ve yeni işçilere işin öğretilmesi gerekiyordu. İşte bizi tam da bunun için kullandılar. Biz yeni işçilere işi öğrettik. Hatlar yeniden yürümeye başladı. Sorun ortadan kalktı ve kapı önüne konduk. Bizi kullandılar ve işimiz bitince de kapı önüne koydular. Onurumuzu ayaklar altına aldılar. Bunu kabul etmiyorum. Hakkımı sonuna kadar arayacağım ve bu fabrikayı dava edeceğim” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Umut nöbetini Orhan Bursalı ve Özlem Yüzüak tuttu

SONRAKİ HABER

Dündar ve Gül için tahliye talebi 2. kez reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...