22 Aralık 2015 11:20

İlhan Çomak yine tahliye edilmedi

Paylaş

Eylem NAZLIER
Yasin TERZİ
İstanbul

21 yaşında "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklanan ve 22 senedir tutukluğu süren İlhan Çomak, Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden hakim karşısına çıktı. 

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme heyeti, Çomak’ın tahliye edilmesi yönündeki talebini yine reddetti. Duruşmaya, tutuklu bulunduğu İzmir Buca Kırıklar Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle katılan Çomak, “Bu kadar süredir içerde tutulmamın gerekçesi nedir? Benim durumumdaki birçok kişi serbest bırakıldı. 22 yıl 4 aydır cezaevindeyim. Bir şekilde tutuksuz yargılanmam gerektiğine inanıyorum tahliyemi istiyorum" dedi. 

Çomak hakkındaki  mahkumiyet kararında ifadesi dayanak yapılan Fikret Çalayan, tanık olarak ifade verdi. Çalayan, 1994 yılında, “Yasadışı örgüt üyesi olma” iddiasıyla gözaltına alındığında, polisin işkenceyle Çomak aleyhine hazırlanan ifade tutanaklarını imzalattığını söyledi. 

Daha sonra söz alan Çomak'ın avukatlarından Fırat Aydınkaya, geçtiğimiz aylarda yeniden yargılama talebinde bulunan İBDA-C lideri Salih Mirzabeyoğlu'nun tahliye edilerek tutuksuz yargılandığını söyledi. "İlhan Çomak neden tutuklu?" diye soran Aydınkaya, "Salih Mirzabeyoğlu hakkında duruşma yapılmaksızın tahliye kararı verildi. İlhan Kürt olduğu için tutuklu. Eğer Hizbullah davasında İBDA-C davasında yargılanıyor olsaydı dışarıda olacaktı” diye tepki gösterdi. 

Çomak'ın avukatlarından Several Ballıkaya da, "Hepimizin adalet duygusunu kırıyorsunuz. Adaletin örselenmiş halidir İlhan” diye konuştu. 

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti de, Yargıtay’dan gönderilen dava dosyasının duruşmaya girmeden önce ellerine ulaştığını bu nedenle dosyayı inceleyemediklerini söyledi. Çomak’ın tahliye talebini reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı 12 Nisan 2016'ya erteledi. 

Kararın ardından Çomak Ailesi, avukatları ve HDP Milletvekili Garo Paylan, adliye önünde basın açıklaması yaptı. Burada konuşan avukat Fırat Aydınkaya, kararın siyasi bir karar olduğunu belirterek, "Bu ülkede Kürt'sen cezaevinde olursun" dedi. 

Çomak'ın kız kardeşi Suna Çomak da, "Kendilerine saraylar yapanlardan  neden adalet bekliyoruz? Bu ülkede insanlar evlerinde katledilirken biz neden adalet bekliyoruz” diye isyan etti. Son olarak konuşan Paylan da, kararın siyasi olduğuna vurgu yaptı. 

21 YILDIR HUKUKSUZLUK SÖZ KONUSU

Gazetemize konuşan aynı davadan beraat eden Namık Kemal Dinç, " Hukuksuz bir yargılama süreci var. Buradan hareketle aslında şunu söylemek daha iyi  olur.  1990'lar bugün mahkum edilen bir süreç. Fakat  90'larda ki bu davalara bakan mahkemeler, Devlet Güvenlik Mahkemeleriydi” dedi. 

Özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin verdiği hukuk dışı kararlar nedeniyle binlerce insanın cezaevlerinde yattığına işaret eden Dinç, “O mahkemelerin verdiği kararlardan dolayı içerde yatıyor. Bu davalarda işkence raporları olmasına rağmen ifadelerin özgür  bir şekilde alınmadığı ortada olmasına rağmen kararlar alınmış ve bu kararlar maalesef onaylanmıştır. Bu onaylanan kararlar üzerine binlerce insan cezaevlerinde yatmaktadır. Önemli olan bu dava özgürlüğünde DGMlerin verdiği bütün kararların  iptal edilmesi gerektiğini belirtmek istiyorum. İlhan Çomak davası da bu manada örnek davalardan biridir” dedi. 

Aynı dosyadan beraat eden Tekin Beyaztaş da, “21 yıldır süren bir hukusuzluk söz konusu. Herhangi bir delil olmadan İlhan’ı cezaevinde tutuyorlar. Benim bu süreçte pek umudum yok. Siyasi kimliği olduğu için bırakılcağanı düşünmüyorum. Umarım yanılırım özgürlüğüne kavuşur” diye devam etti. 

ÖNCEKİ HABER

Tarsus’ta okullar, bahçe kapısı barikat olduğu için tatil ilan edilmiş

SONRAKİ HABER

Mülteci piyaniste Beethoven Ödülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa