17 Aralık 2015 08:12

Putin: Türkiye ile ilişkilerin düzeleceğine dair bir umut görmüyorum

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geleneksel yıl sonu basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Putin'in toplantısını bin 392 gazeteci izledi.

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geleneksel yılsonu basın toplantısı rekor ilgi gördü. Toplantıyı 1392 gazeteci izledi.

Biri Tataristan ikisi Türk ajanslarından olmak üzere gazeteciler Putin’e Türk uçağının düşürülmesi hakkında sorular yöneltti.

Putin, şöyle konuştu: “Uçağın düşürülmesi sadece dostane olmayan bir davranış değildi; düşmanca bir davranıştı. Galiba Türkiye, ABD ve AB’ye Türklerin ‘kendi İslamcıları’ olduğunu ispatlamak istedi. Dahası Türkiye konuyu çözmek yerine hemen gidip NATO’ya şikayet etti. Eğer bu bir kazaysa özür dileyebilirlerdi. Bu çok çirkin. Ama bizimle işbirliği yapmayı reddettiler. Biz işbirliği teklif ettik, kanallar açıktı. Kimse bizi Türkmenler konusunda uyarmadı. Bize hiçbir şey demediler.”

'ŞİMDİ DE UÇSUNLAR DA GÖRELİM'

"Türkiye yönetimi, bizim oradan kaçacağımızı düşündü galiba. Rusya öyle bir ülke değil. Suriye’deki varlığımızı artırdık, hava gücümüzü artırdık. Orada S-400 hava savunma füze sistemi yoktu, ama şimdi var. Eskiden Türk uçaları orada uçuyordu, Suriye hava sahasını ihlal ediyordu. Şimdi de uçsunlar bakalım!"

Uçak düştüğü zaman Suriye’de hava savunma sistemleri olmadığını belirten Putin, “Türkiye yönetimi, bizim oradan kaçacağımızı düşündü galiba. Rusya öyle bir ülke değil. Suriye’deki varlığımızı artırdık, hava gücümüzü artırdık. Orada S-400 hava savunma füze sistemi yoktu, ama şimdi var. Eskiden Türk uçakları orada uçuyordu Suriye hava sahasını ihlal ediyordu. Şimdi de uçsunlar bakalım!” ifadesini kullandı.

'İLİŞKİLERİ DEVAM ETTİRMEK İMKANSIZ'

Putin, “Belki Türkiye Amerikalıların teklifini yerine getirdi, bilmiyoruz, belki görüşülen bir anlaşma vardı? Ama kendilerini çok ciddi bir durumun içine soktular. Olayda üçüncü bir taraf var mı yok mu hala bilmiyorum. Eğer Türkiye’nin burada bir amacı varsa, bunu başaramadılar.” dedi.

Putin, iki ülke arasında bozulan ilişkilerin geleceği konusunda ise “Türkiye, takip ettiği çıkarları elde edemedi. Tam tersine durumu daha da zorlaştırdı. Bugünkü Türkiye liderliği ile ilişkileri devam ettirmek artık çok zor, neredeyse imkansız. Üst seviyede Türk otoriteleri ile ilişkileri onarma noktasında bir beklenti görmüyorum.” diye konuştu.

'ERDOĞAN ÇÖZÜM İÇİN BİR ŞEY YAPMAK İSTİYORSA BIRAKALIM YAPSIN'

Putin’e bir başka gazeteci ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sorunun çözümü için bir şey yapıp yapamayacağını sordu. Putin, “Başka liderler adına soruları cevaplayamam. Eğer bir şeyler yapmak istiyorlarsa bırakalım yapsınlar.” dedi.

'TÜRKİYE’YE İLE HASSAS KONUDA İŞBİRLİĞİ NİYETİ GÖSTERDİK'

Türkiye için hassas konularda işbirliği niyeti gösterdiklerini söyleyen Putin, “Biz, Türkiye için çok hassas konularda işbirliği yapma niyeti gösterdik. Çok mu zordu telefon açıp yada olan kanallar üzerinde ‘Şu konuları görüştük, ama şunları görüşmedik. Fakat o bölgede de çıkarımız var, şunları şunları istiyoruz, buraya operasyon yapmayın’ demek. Kimse bir şey bile söylemedi.” dedi.

“ANKARA, ULUSLARARASI HUKUKA UYMAYAN ÖNERİLERDE BULUNDU'

Türkiye’den ilginç teklifler aldıklarını iddia eden Putin, “Ankara, kendisine hassas konularla ilgili Moskova’ya uluslararası hukuka uymayan fikirleri teklif etti.” diye konuştu.

Bir gazetecinin sorusu üzerine Putin, "Rusya’nın Suriye krizinin çözümü için bir planı var. Planımızdaki kilit iki nokta, ABD’nin görüşleriyle de uyuşuyor. Uzlaşı içinde olduğumuz noktalar, anayasa üzerinde ortak çalışma yapılması ve seçim düzenlenmesi." dedi.
Putin, "Suriye krizi konusundaki tutumumuzu değiştirmedik. Suriye’yi kimin yöneteceğine dış güçler karar veremez. Rusya, Suriye krizinin tüm tarafları memnun edecek şekilde çözülmesi için çaba gösterecek. Suriye’de siyasi çözüm mümkün. Bunun erken gerçekleşmesi daha iyi olur." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığına da işaret eden Putin," Suriye’de neden geçici üsse ihtiyaç duyalım ki? Ama eğer birileri Rusya'nın üs elde etmesini isterse, bunu elde ederiz." dedi. Putin'in söz konusu sözleri salondakiler tarafından büyük alkış aldı.

'UKRAYNA BİZİM İÇİN KARDEŞ ÜLKE'

Putin, geleneksel yılsonu basın toplantısında Rusya ile Ukrayna arasındaki ilişkilere de değindi. "Ukrayna bizim için kardeş ülke. Bunu söylemekten yorulmayacağım"diyen Putin, "Poroşenko'yu dinlemeye hazırım” ifadesini kullandı.
Ukrayna ile esir değişimi konusunda sadece kendi görüşlerinde ısrar etmeyeceğini vurgulayan Putin, “Esir değişimi, eşit koşullarda olmalı. Değişim sırasında Ukrayna hapishanelerindeki mahkumlar da göz önünde bulundurulmalı. Ancak, Kiev ve Donbass da böyle bir değişime yanaşmıyor.” ifadelerini kullandı.

Putin konuşmasında, Ukrayna'ya herhangi bir yaptırım uygulamayı planlamadıklarını söyledi.

Yılsonu toplantıları rekoru Putin’in 4 saat 40 dakikada 106 soruyu cevapladığı 2008’e ait. Putin geçen yıl da çoğu Batı’yla ilişkiler, Rusya’ya yaptırımlar ve ulusal ekonomiyle alakalı 53 soruyu cevaplamış, toplantı 3 saat 10 dakika sürmüştü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Zeynep Altıok kitap toplatmaya tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

DİHA muhabirine soruşturma açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...