17 Aralık 2015 00:35

Kadro ve iş güvencesi için birlikte mücadele

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

Genel-İş Sendikası üyeleri taşeron işçilere kadro verilmesi talebiyle pek çok ilde eylem yapacak, İzmir’de ise iş bırakacak. Taşeron sorununun sadece işçilerin sorunu olmadığını, kamu emekçilerinin de iş güvencesini kaybetmekle karşı karşıya olduğunu vurgulayan İzmirli sendikacılar, çözümün birlikte mücadele etmekten geçtiğini vurguladı.

Özelleştirmeye çıkarılan İzmir Limanında örgütlü olan Liman-İş İzmir Şube Başkanı Serdar Akdoğan, İzmir Limanında da taşeron işçilerin olduğunu belirterek “Özelleştirmeyle beraber taşeron da olsun asıl işi yapan işçiler de olsun hepsi işsiz kalacak. Hükümetin açıkladığı taşerona kadro vereceğiz şeklindeki açıklamaların içinin doldurulmasını istiyoruz. Hangi işi yapan taşeron işçiler kadro alacak, asıl iş yardımcı iş konumunu açıklamaları lazım. Bizim tahminimiz 750 bin tane işçiye kadro verilemeyecek bunun şartlarını da ortaya koymadılar, bir taslağı da çıkmadı” dedi.

Özelleşen limanlarda veya kamu kurumlarında çalışan bütün kadrolu işçilerin yerlerinin taşeronlarla doldurulduğuna dikkat çeken Akdoğan “Asıl işi yapan işçi farklı ücretle çalışıyor taşeron işçi de yarı fiyatına işte çalıştırılıyor. Türkiye’de taşeron sistemin bitmesini istiyoruz, asıl iş-yardımcı iş kavramlarının ortadan kaldırılmasını istiyoruz” dedi. Genel-İş üyelerinin yapacağı yürüyüşe katılacaklarını duyuran Akdoğan “Konfederasyonların isimleri farklı olabilir ama ekmek mücadelesi ortaktır, ortak mücadeleye her zaman kurumumuz olarak destek vereceğiz” dedi.

AKKAN: MÜCADELENİN ÖZNESİ OLMALIYIZ

KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Bahri Akkan da, destekten öte bu mücadelenin öznesi olmak zorunda olduklarını ifade etti. Akkan “İşçilerin emekçilerin iş güvencesine yönelik saldırının bir parçası olarak görüyoruz” dedi. Kamu emekçilerinin de iş güvencesini yitirmekle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Akkan şöyle devam etti: “Kamu çalışanlarına yönelik bir saldırının da olduğu bir süreçte işçi ve emekçilerin mücadelesinin ortaklaşmasının bir adımı olduğunu düşünüyoruz. Tüm işyerlerimizde çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki süreçte sokak eylemlikleri, iş bırakmalar, hizmet üretiminin durdurulması gibi elimizde var olan silahlarımızı kullanma noktasında hazırlık içindeyiz.”

‘ÇALIŞMA ARKADAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ’

Birkan Acar (İZSU Tüm Bel-Sen İşyeri Temsilcisi): Arkadaşlarımızın yarın yapacakları eylem iş güvencelerinin ellerinden alınması, angarya çalışmayı kaldırmak için, kadro talebiyle alanlara çıkacaklar biz de kamuda çalışanlar olarak mesai arkadaşlarıma destek olmak için yanlarından olacağız. 657’yi iş güvencemizi daraltmak için, kaldırmak için hükümetin geçmişten bu yana bir mücadelesi var. Kamuda da taşeron sistemi dayatmaya çalışıyorlar. Rahat bir şekilde işten atabilmek için güvencesiz istihdam sağlamak için bu gibi değişiklikler yapılması planlanıyor. Bunun için kamu emekçilerinin en zayıf anını bekliyorlar ama iş güvencemizi elimizden alamayacaklar.

ÖNCEKİ HABER

Değerler eğitimi adı altında nefret kültürü

SONRAKİ HABER

Taşerona karşı güç birliği çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...