Çelik-İş Kartal Şube Başkanı Hasan Şam: GAMAK işçisi grevden çok şey öğrendi

Haşim DEMİR
İstanbul
Ortadoğu’nun en büyük motor fabrikalarından biri olan GAMAK’ta 15 Ekim’de başlayan grev 55. gününde anlaşmayla sona erdi. Çelik-İş üyesi işçiler ücret eşitsizliğinin sona ermesi, saat ücretlerinin arttırılması ve sosyal haklarda iyileştirme istemiş, patron bu taleplere olumlu yanıt vermeyince grev başlamıştı. Grev sonunda işçilerin kimi talepleri kabul edilirken, sözleşme ise 3 yıllık imzalandı.
Grevden çok şey öğrendiklerini dile getiren GAMAK işçileri, dayanışmayı, paylaşımı ve birliklerini bozmadıklarında güçlü olduklarını gördüklerini söylediler. Sendika ve sendikacıları denetlediklerinde daha ileri adım atılabildiğini kaydeden işçiler, önümüzdeki dönemde de grevden öğrendikleriyle hareket edeceklerini bildirdiler.
Greve ilişkin sorularımızı yanıtlayan Çelik-İş Kartal Şube Başkanı Hasan Şam, greve çıkma nedenlerini şöyle anlattı: “On yıllardır GAMAK işçileri olarak büyük ücret kayıpları yaşadık. Sosyal haklarımızda, saat bazında ücretlerde ciddi hak kayıplarına uğradık. Yıllarca GAMAK patronu ücret sınıflandırılması adı altında bizi çalışmaya mecbur etti. Bu yüzden aynı tezgahta aynı işi yapan arkadaşlarımız farklı ücretlere tabi tutuldular. Bu haksızlıktır. Bu durumda eski sendikacılarımızın ve sendikamızın payı var. Ama biz bu haksızlığa artık tahammül etmedik.”
İşçilerin kurduğu komite aracılığı ile sendika şube yönetimi olarak bir TİS taslağı hazırladıklarını ancak patronun bulduğunu okuduğunu kaydeden Şam, bu süreçte işçilerin bölünmesine yönelik girişimler olduğunu ama buna izin vermediklerini kaydetti.
'YENİ TÜRKİYE’DE GREVE YER YOK'
İşçilerin 55 gün boyunca disiplinli bir biçimde greve katıldığını, bu sürede yakın ilçelerin belediyelerinden destek istediklerini anlatan Şam, “İşçilere gıda ve kumanya yardımı yapılsın diye. Ataşehir belediyesi hariç Üsküdar, Ümraniye belediyelerinde hiçbir yardım görmedik. Üstelik Üsküdar belediye başkanı bize ‘Yeni Türkiye’de’ greve yer yok. Grev olmaz bu bizim işimiz değil size yardımda etmem diyerek tavır koymuştur” diye konuştu.
Patronun grevi kırmak için lokavt ilan ettiğini ancak istediğini elde edemediğini kaydeden Şam, grevin kazanımlarını şöyle aktardı: “Her şeyden önce sınıf olduğumuz bilinci gelişti.Grevin bir hak ve işçiler için bir okul ve silah olduğunun farkına vardık. Öz güven kazandık. Önceden çok zayıf olan paylaşma ve dayanışma duygularımız gelişti. Birliğin ne kadar önemli olduğunu gördük. İşçiler birlik olursa neler yapabileceklerini gördüler. Dışarıdaki yaşamı daha iyi kavrayıp olup bitenlerin tamamının kendilerini de ilgilendirdiğinin farkına iyice vardılar. İşçi sınıfının bir paçası olduğumuzu daha bir pekişti.”
SÖZLEŞME 3 YILLIK İMZALANDI
3 yıllık imzalanan sözleşmede ilk olarak 2006’dan önce uygulanan gruplandırma geri getirildi. Ücretlere ortalama ilk yıl yüzde 22, ikinci ve üçüncü yıl ise enflasyon artı yüzde 2 zam, sosyal haklara ise yüzde 22 ile yüzde 600 arası zam yapıldı. Grevde üç taleplerinin olduğunu söyleyen Şam, “Eşit işe eşit ücret uygulansın. 2006 öncesi ücret sınıflandırılmasına dönülmesi. Ücretlere yüzde 35 zam yapılması. Bu üç önemli talebimiz kabul edildi. Bu grevle birlikte bu saat ücret ayarlamalarını yukarıya çıkardık. 4-5 lira olan en düşük işçi ücreti alan işçi arkadaşlarımızın saat ücreti 7 lira oldu” dedi.
Evrensel'i Takip Et