07 Nisan 2012 16:58

4+4+4’e karşı ortak eylem örgütlenmeliydi

Çiğli Organize Sanayi Bölgesindeki işyeri temsilcileri, sendikacılar ve direnişteki Billur Tuz işçileri ile 4+4+4 yasasını ve buna karşı yapılan eylemleri konuştuk. Toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren eğitim sistemindeki değişiklikle ilgili olan yasaya karşı yapılan eylemlerin bütün sendikaları içine alan bir şekilde örgütl

4+4+4’e karşı ortak eylem örgütlenmeliydi
Paylaş
Bulut Filik

Tek Gıda-İş Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse, “4+4+4 ‘e karşı Eğitim Sen’in aldığı 2 günlük grev ve eylem kararının, tüm memur ve işçi sendikaları ile ortaklaştırıcı bir tutumla örgütlenmesi gerektiğini ama bunun olmadığını belirtti. “Bunu yapsalardı belki bu eylemler daha fazla ses getirecek ve gündeme oturacaktı” diyen Köse, çıkan yasanın tüm işçi ve emekçi ailelerinin çocuklarını ilgilendirdiğini kaydetti. Köse, “Bizler 94 gündür Billur Tuz önünde zaten alandayız. Orada da olmak tabii ki isterdik. Ama ortaklaştırmak gibi bir çaba içerisinde olunmayınca maalesef ciddi muhalefet gerektiren 4+4+4 yasası eylemleri istediği sonucu alamamıştır. Alanlara çıkan eğitimcilere karşı polisin ve devletin tutumunu gördük. Bizler ancak bir araya gelebilirsek bu baskıyı ve ablukayı kaldırabiliriz” dedi. Sermayeye ucuz iş gücü peşkeşi çekmek için çıkarılan yasayla ilgili emek örgütlerinin de muhatap olduğunu belirten Köse, “Müdahale için geç kalınmamıştır. Mücadeleyi ortaklaştırabilirsek, birlikteliği sağlarsak, geri püskürtme şansımız var. Yeter ki bir şeyleri yapmış olmak için yapmayalım” dedi.

AKP’NİN CİDDİ BİR ADIMI

Basın-İş Şube Başkanı Yılmaz Yurteri de, 4+4+4 yasasının, AKP iktidarının bugüne kadar yaptığı en ciddi ve niyetini en açık ortaya koyan adımı olduğunu, bu yasanın ülke halkına yapılan en büyük kötülük olduğunu belirtti. Süreç çok hızlı geliştiği için ortak bir tepkinin örgütlenmesi konusunda eksik kalındığını belirten Yurteri, “Birileri çıkartmak için uğraştı, birileri de çıkartmamak için. Ama kimse bunun ne olduğunu halka ne getirip ne götüreceğini anlatmadı doğru düzgün” dedi. Bu yasaya karşı tüm halk güçlerinin bir araya gelerek karşı durması gerektiğini belirtti.

Alliance One İşyeri Temsilcisi ve Tek Gıda-İş 7 No’lu Şube Sekreteri İbrahim Bircan da, Hükümetin her yaptığı işte olduğu gibi 4+4+4’ün de oldubittiye getirildiğini söyledi. Bircan, “4+4+4 yasası hem dindar gençlik amacına hizmet ederken hem de çocuk işçiler yetiştirip ucuz iş gücü yaratmak istiyor patronlara. 4+4+4 yasasına karşı sokaklara çıkan eğitimcilere yapılan müdahaleleri gördük. Keşke bu yasaya karşı yapılan bu eylemleri KESK ve Eğitim Sen ortaklaştırma çabası içinde olsalardı. Sendikalar arasındaki senlik-benlik anlayışına son verilmeli. Bizlerin dayanışmayı ve birlikteliği arttırmaktan başka şansımız yok” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)


4+4+4 HER YERDE ANLATILMALI

Mehmet Elmas (Birleşik Metal-İş Totomak İşyeri Baştemsilcisi): Bu 4+4+4 yasasının içeriğini dahi bilmiyoruz. Kim istedi bu uygulamayı, eğitimciler bile karşı geliyorsa bir durup düşünmek lazım. AKP’nin cemaatlere ve kendi ideolojisine hizmet etmek için ortaya koyduğunu düşünüyorum. Sendikaların bu tür toplumu ilgilendiren durumlar karşısında ortak hareket etmesi gerekir.

Raşit Ekin (Birleşik Metal-İş Schneider İşyeri Temsilcisi): AKP hükümetinin aldığı oy oranına güvenerek kendi yaratmak istediği bir toplumu oluşturmak için yaptığı yasal düzenlemelerden birisi 4+4+4 yasası. Bu yasanın eğitime sunacağı bir katkının olmayacağını düşünüyorum. AKP’nin karşısında güçlü bir muhalefet de olmadığı için bu amaçlarını gerçekleştirmede güçlük çekmiyor. Bence AKP’nin panzehiri alttan yetişecek olan bilinçli bir nesil olabilir ancak diye düşünüyorum.

Cihan İşçi (Birleşik Metal-İş Schneider İşyeri Baştemsilcisi): 4+4+4 yasası bütün toplumu ilgilendiriyor ama yalnızca Eğitim Sen’in eylem yapması yeterli olmadı. İşçi sendikaları da AKP’nin uygulamalarından şikayetçi ama herkes yalnızca kendi işyeri ve iş kolundaki sorunlarla ilgili eylem yapıyor. Bu yeterli değil. Yanı başımızda 94 gündür direnen Billur Tuz işçilerinin varlığı tüm bu saldırılara karşı durmamız ve dayanışma içinde olmamız gerektiğini bize hatırlatıyor.
Zakim Bulut (Billur Tuz İşçisi): 4+4+4 yasasıyla ilgili kimsenin doğru düzgün bir bilgisi yok. Neler getirip götürdüğü anlatılmalı her yerde.

ÖNCEKİ HABER

İnsanlık suçuydu ‘terör suçu’ oldu

SONRAKİ HABER

Zamlar geri çekilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...