07 Nisan 2012 15:11

Acılar da mücadele de ortak

Pir  Sultan Abdal Kültür Derneğinin (PSAKD) 12. Olağan Genel Kurulu’nun açılışında yapılan konuşmalarda Alevilerin, Kürtlerin ve emekçilerin yaşadığı sorunların birbirinden ayrılamayacağına dikkat çekildi. Konuşmalarda, AKP Hükümetinin saldırılarına karşı birlikte mücadele vurgusu öne çıktı.PS

Acılar da mücadele de ortak
Paylaş

PSAKD Genel Kurulu dün Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Ali Doğan Konferans Salonu’nda başladı. PSAKD Mamak Şubesinin semah gösterisiyle başlayan genel kurulu Sivas katliamında yakınlarını yitirenler de izledi. Genel kurulun açılışına çok sayıda Alevi örgütünün temsilcisinin yanı sıra aralarında Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Hayır, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ve Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol’un da bulunduğu çok sayıda kurum temsilcisi de katıldı.

BAŞBAKAN SUÇ İŞLİYOR

Divan Başkanlığı’nı Kazım Genç’in yürüttüğü genel kurulun açılışında konuşan PSAKD Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Sivas davasının üstünün zaman aşımı kisvesiyle kapatılmaya çalışıldığını söyledi. Katliam sanıklarının avukatlığını yürütenlerin bugün AKP içerisinde önemli yerlerde olduğunu, Başbakanın zaman aşımı kararını “hayırlı” bulduğunu hatırlatan Güzelgül, bütün bunları “Dün Sivas’ı yakanların bugün iktidarda olduğunun göstergesi” diye niteledi. Başbakanın zaman aşımına “hayırlı olsun” demesinin halkı kışkırtmaya ve ayrımcılığa yönelik olduğunu kaydeden Güzelgül, Başbakanın bu sözleriyle suç işlediğini ifade etti.

Hükümetin AİHM kararlarına uyarak zorunlu din derslerini kaldırması gerekirken, aksine müfredata yeni din dersleri eklediğini vurgulayan Güzelgül, yapılanın hukuksuzluk olduğunu dile getirdi. Ülkenin sivil bir diktatörlükle yönetilir hale geldiğini belirten Güzelgül, Kürt siyasetçilere yönelik baskı ve tutuklamalara karşı Alevilerin de sessiz kalmaması gerektiğini kaydetti. Güzelgün, halkların acılarının ortak olduğunun altını çizdi ve “Madımak’ta 12 yaşındaki Koray Kaya, Kızıltepe’deki 13 yaşındaki Uğur Kaymaz ve Uludere’de Cemal Encü’nün katledilmesiyle ortak acıları yaşadık. Ciğerimizi derinden yakan bu acılar ortak mücadele etmemizin önemini ortaya koyuyor” dedi.

‘ALEVİLER SESSİZ KALAMAZ’

ABF Genel Başkanı Selahattin Özel de, artan baskılar karşısında Alevi hareketine çok büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Özel, “Başbakan açıkça ‘dindar gençlik yaratacağım’ diyor. ‘Bomba yağdıracağım’ diyor. Ama Aleviler bu konuda sessiz kalmaya devam ediyor. Başbakan dediklerini yapmaya devam ederken, biz Aleviler sessiz kalamayız” dedi.
HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez de “Bir halkın üzerine bomba yağarken buna destek verenlerle yüzleşmemiz gerekiyor. Hep birlikte, ayrım gözetmeden, birbirimizin acısını anlayarak mücadele etmeliyiz” dedi. Geçmez ayrıca, hükümetin 4+4+4 eğitim modeliyle Sünni inancına da saldırı gerçekleştirdiğini belirterek, bu nedenle ilerleyen günlerde bir “Sünni Çalıştayı” yapacaklarını söyledi.

‘ZALİM, HARAMİ VE GERİCİ’

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ise, AKP’nin bir yandan Kürt siyasetçileri, gazetecileri tutuklarken, diğer yandan sendikaları, meslek odalarını etkisizleştirmeye çalıştığını, bir yandan Sivas davasında zaman aşımı kararına tepki gösterenlere, 4+4+4’e karşı çıkan KESK’lilere gaz bombası yağdırırken Uludere’de Kürt gençlerine bomba yağdırdığını ifade etti. AKP’nin “dindar gençlik yaratma” çabasına da dikkat çeken Gürkan, “AKP haramidir, zalimdir, gericidir. Bu haramiliğini, zalimliğini ve gericiliğini aldığı oyla meşrulaştırmaya çalışıyor. Biz işçi ve emekçiler olarak artık birleşmekten ve ortak mücadele etmekten başka şansımız yok” diye konuştu. Gürkan tüm emek ve demokrasi güçlerini Halkları Demokratik Kongresi etrafında birleşmeye çağırdı.

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora ise, baskının arttığı bu süreçte inanç ve kültürleri yok sayılanların yan yana durmasının önemli olduğunu vurguladı. Dora, Türkiye’nin demokratikleşmesi için hep birlikte “Yaşasın halkların kardeşliği” diyerek tek bir çatı altında toplanma çağrısı yaptı.

CHP’li Kamer Genç ise Alevilerden CHP’ye yönelen eleştirileri yanıtladı. “Biz ne yapalım. Mecliste onur, şeref, haysiyet yok” diyen Genç’e delegelerden “O zaman parlamentodan çekilin” diye tepkiler geldi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Beyaz maskeli siyah adam: Kofi Annan

SONRAKİ HABER

Kötü kadın boşanır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...