06 Nisan 2012 11:50

Darbeciler tutuksuz yargılanacak

12 Eylül’ün darbeci generallerinin yargılandığı davanın 3. duruşmasında mahkeme, sanık Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın tutuklu yargılanması talebini reddetti. Mahkeme sanıkların gerektiğinde sağlık ekipmanlarıyla duruşmaya çağrılmalarının mümkün olup olmadığına dair İstanbul Adli Tıp’tan rapor istedi. Müdahil avuk

Darbeciler tutuksuz yargılanacak
Paylaş
Hilal Yağız

12 Eylül darbecilerinden Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasına 3. duruşmada da sanıklar olmadan devam edildi. Dava için daha geniş bir salon bulunamazken, duruşmada, kendisine 3 gündür söz verilmediğini söyleyenler itirazda bulundu ve bir kişi mahkemeyi protesto ederek salonu terk etti. Dava ile ilgili mahkemenin istediği belgeler ise mahkeme başkanını tatmin etmedi.

Mahkeme heyeti, dün sunulan duruşmaların daha büyük bir salona taşınması talebinin karşılanmadığını açıkladı. Dava 12 Ağır Ceza Mahkemesi’nin salonunda devam edecek. Duruşmada müdahilik talepleri sunulmaya devam edildi. İşkence dosyalarının açıklandığı duruşmada çeşitli tüyler ürpertici işkence yöntemleri, işkenceye uğrayanlar ve tanık olanlar tarafından dile getirildi. Müdahillik talebinde bulunan, işkence gören ve tutuklanan 12 Eylül tanıkları işkencecilerinin de davada sanık olarak yargılanmasını istedi.

3. GÜNDE PROTESTO

Devrimci 78’liler Derneği Federasyonu üyesi Hasan Kaplan, kendisinin 3 gündür mahkemeye gelerek söz istediğini fakat mahkeme başkanının faşistlere söz vererek, esas tanıklara söz vermediğini söyledi. Mahkeme heyetini protesto ederek salonu terk eden Kaplan’ın sözlerini mahkeme başkanı uyarılara rağmen kayıtlara geçmedi. Mahkeme Başkanı Süleyman İnce protesto için “ben duymadım” diye konuştu.

‘EN ÖNEMLİ DELİL DİYARBAKIR 5 NO’LUDUR’

70 çeşit işkence yönteminin Diyarbakır Cezaevi’nde uygulandığını anlatan  İsa Tekin, mahkemenin yargılama için en önemli delilinin Diyarbakır 5 no’lu cezaevi olduğunu ifade etti. Burada gayrimüslimlerin sünnet edildiğini, insanların makatlarına yangın tüpü enjekte edildiğini, kendilerinin lağım sularında yüzdürüldüğünü anlatan Tekin, 1300’den fazla insanın cezaevi yetkililerinden davacı olduğunu belirtti. Tekin, tüm görevliler için tutuklanma ve yargılama talebinde bulundu.

TÜSİAD VE GÖREVLİ OLAN AKP'Lİ BAKANLAR NEREDE?

Yazar Temel Demirer ise salona, o günün sorumlularından TÜSİAD’ın ve o dönem görevli olan AKP’li bazı bakanların getirilmesini talep etti. Darbe dönemi askerlikten atılanların oluşturduğu ADAM- DER’in Kurucu Başkanı Rahmi Yıldırım da dönemin re’sen emekli üsteğmenlerinden biri olarak yaşadıklarını anlattı.

Verilen aradan sonra Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, Genelkurmay Başkanlığı, HSYK, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Adalet Bakanlığı Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nden istenen belgelere cevap geldiğini açıklandı.  İnce, gelen belgelerin davayı bir yöne sevk edemeyeceği yorumunu yaptı.

Jandarma Genel Komutanlığı’ndan gelen belgede Maraş olayları ile ilgili mahkeme kararları yoğun olarak yer alıyor. Emniyetten, Jandarma ve Adalet Bakanlığı’ndan işkenceler ile ilgili istenen belgelere ise cevap geldiği halde, konu ile ilgili arşivlerde bilgi olmadığı belirtiliyor. Mahkemenin aradan sonra müdahillik taleplerini değerlendirildi.

Mahkeme, Başbakanlık, TBMM, CHP, MHP, DİSK ve Hak-İş ile dönemin Çorum ve Maraş Milletvekillerinin müdahillik taleplerini kabul etti. 1980’de kaybedilen Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Ana’nın müdahillik talebine de mahkemeden olur çıktı. Evren ve Şahinkaya hakkındaki “Sistematik işkence” iddialarına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verilirken, diğer müdahillik talepleri 11 Mayıs’ta gerçekleştirilecek bir sonraki duruşmada değerlendirilecek.

Mahkeme heyeti, darbeci paşaların tutuklu yargılanması talebini reddetti. Yurtdışına çıkma yasağının yeterli olduğuna hükmeden mahkeme, sanıkların gerektiğinde sağlık ekipmanlarıyla duruşmaya getirilip getirilmeyeceklerine dair İstanbul Adli Tıp’tan rapor istedi.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Direnişçiler Çiğli Organize’de yürüdü

SONRAKİ HABER

Üniversitemize ve toprağımıza sahip çıkacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa